REPORTATGE l Punt i a part a Cal Serafí (1967-2025)

JORDI SALVAT

Amb una festa el migdia d’aquest proper diumenge 20 d’abril, que han batejat com “Vermut de jubilació”, el celler Cal Serafí tancarà una etapa de 58 anys amb la Família Mercadé al capdavant. La jubilació dels actuals propietaris ha fet que hagin buscat la continuïtat de la marca amb un traspàs i un nova direcció al front del negoci, en un espai que continuarà sent de la família.

Va ser el 1967 quan l’esperit emprenedor del matrimoni format per Serafí Mercadé Olivé i Àngela Mercadé Magrinyà els va portar a obrir un establiment al bell mig del nucli antic de Torredembarra, just davant de l’església de Sant Pere i al costat de la Torre de la Vila. Allà hi vivia la família des de feia molts anys, amb els avis transmetent el llegat, i hi havia els cups on el raïm que collien a les seves vinyes es transformava en vi i vinagre.

Aprofitant la irrupció del turisme a la capital del Baix Gaià, a Cal Serafí van començar a vendre altres vins a més del propis, licors i verdura. Començaven a arribar els primers vins embotellats de les cooperatives del Priorat i cellers del Penedès, que gradualment guanyaven terreny als vins a granel. “Els estrangers s’emportaven garrafes de vins i licors com Contreau, Gran Marnier o rom quan tornaven cap al seu país. La diferència de preu entre aquí i allí era molt gran”, recorda Serafí Merrcadé Mercadé, fill del matrimoni que va crear Cal Serafí i que, junt amb la seva dona, Rosa Torné i la germana d’aquesta, Dolors Torné, van seguir el negoci quan els pares es van jubilar a inicis dels anys noranta.

La nova generació va crear l’empresa Cal Serafí SL i es van adaptar a l’evolució constant del sector vinícola, que va arraconar el vi a granel a un 5% com a màxim del total que venien, quan a l’inici del negoci era més del 90%. En els darrers anys , Cal Serafí s’ha especialitzar en els vins ecològics i, des de l’any 2020, han impulsat uns tasts de vins mensuals de vins, caves i vermuts que han tingut molt èxit. “En portem ja més de quaranta i és molta la gent que repeteix. Hem aconseguit una gran fidelització. Algun tast l’hem hagut de fer a la sínia perquè al celler no hi cabíem”, explica Serafí Mercadé.

La quarta generació es va incorporar fa uns anys al negoci familiar, amb Esther Mercadé dinamitzant la web i les xarxes socials i els tastos. “La meva filla té però la seva professió i amb la nostra jubilació ja ningú de la família pot continuar al capdavant del celler.  Hem buscat algú que es posi al capdavant del negoci mantenint el nom de Cal Serafí. Hem trobat quatre candidats i al final ens hem decidit per un d’ells”, comenta Mercadé, que es mostra satisfet del traspàs i que Cal Serafí no tanqui després de 58 anys d’existència.

Serafí Mercadé fa un balanç molt positiu d’aquestes gairebé sis dècades d’història del celler: “Hem continuat la tradició amb hospitalitat, tractant bé a la gent, aconsellant-los. Cal Serafí ha estat un lloc de festa i alegria, on pots trobar el que vols. Tenim vins de tots les denominacions d’origen de l’estat”. La seva clientela és de totes les poblacions de costa des de la Móra a Roda de Berà, comptant molta gent que estiueja o passa els caps de setmana en aquesta zona. “Estem tristos, però també contents, perquè Cal Serafí no desapareix”, conclou.

Podeu adquirir el tiquet gratuït al “Vermut de jubilació” AQUÍ.

Fotos: A dalt, interior del celler de Cal Serafí i, a baix, un tast a cegues realitzar recentment. / CAL SERAFÍ

Hemeroteca

Tweets recents

Share This