Es complexen quaranta anys de l’agermanament entre Torredembarra i Villars amb un nou intent de revitalitzar-lo

TRINI HUGUET

A la Torre qui més i qui menys ha tingut alguna mena de relació amb Villars, uns per haver participat en algun dels intercanvis, d’altres per tenir-hi amics o, fins i tot, algun hi ha acabat trobant parella. Tanmateix, la gran majoria de torrencs només haurà passat per la plaça de Villars de Babilònia i haurà vist el mural dels edificis més emblemàtics del poble, això, però, ja crea un petit vincle amb un municipi a més de 700 quilòmetres. La unió entre la Torre i Villars es va fer oficial el 16 de juny de 1984 en presència, segons la vila de Saint-Étienne, de l’alcalde torrenc, Celestí Salort, acompanyat dels regidors Jaume Fuxet i Rafael Núñez i les seves respectives esposes.

Una visita exprés institucional per reactivar la relació

Per celebra els 40 anys l’alcalde, Valer Pino, regidors del govern i l’oposició i l’exregidor i l’expresident de la comissió de l’agermanament amb Villars del 2015-2019, Jordi Solé, han anat a la localitat francesa aquest inicis de juliol coincidint amb les festes del municipi. “La visita ha estat institucional per presentar els nous regidors i traçar conjuntament els següents passos. Volem que les següents accions siguin més enllà de la institució”, expressa l’alcalde torrenc. Per exemple, van visitar alguns edificis de la vila i van fer una inauguració d’una exposició, durant el primer cap de setmana del mes.

Aquesta trobada s’ha fet per reactivar la unió amb el poble francès, ja que no se n’havia fet cap des del 2019, des que van visitar la localitat francesa alumes de l’Institut Torredembarra, i per la pandèmia només es feien trucades entre els mandataris. A més, aquell any la comissió presidida per Solé va acabar amb el mandat i no va reactivar-se, cosa que complicava les gestions a l’hora de dur a terme accions per unir els dos pobles. Pino exposa: “Potser podríem haver fet alguna altra cosa per aquesta celebració dels 40 anys, però, la comissió no es va tornar a constituir per diversos temes. Intentarem celebrar-los a la visita que faran per Santa Rosalia”.

“Ara estem revisant quin format de comissió és el més adient per tirar-ho endavant perquè hi ha molta gent que vol participar, la idea seria obrir-ho i que sigui un ventall més ampli amb entitats esportives, culturals, socials i aquella gent del poble que pugui fomentar l’agermanament”, argumenta Pino.

Altafulla i Roviano tornen a estrènyer llaços

Al poble veí d’Altafulla també van enfortir la seva connexió amb Roviano, un poble italià de muntanya de la regió de Laci, una mica més aviat que la Torre. Per Sant Martí, el novembre del 2023, una delegació de Roviano va anar Altafulla i un grup d’altafullencs amb representants civils, d’entitats i del govern, van anar al municipi italià al maig d’aquest any. En tots dos casos, però, les institucions també van ser qui van liderar la trobada. “Va ser d’alguna manera, desvirtualitzar-nos”, esmenta el coalcalde d’Altafulla, Jordi Molinera. Gràcies a la trobada van poder compartir reflexions sobre les diferències de l’habitatge de cadascuna de les zones o ensenyar millores a l’hora de fer processos participatius.

Durant aquestes quatre dècades d’agermanament amb Villars el lligam no ha estat sempre el mateix. Pino explica: “La relació en aquests 40 anys ha sigut d’anades i tornades: ara té molta força, sobretot quan els impulsos del projecte el van començar, ara és només una cosa més institucional. Durant la història de Villars i Torredembarra, la relació no ha estat mai dolenta, però sí amb pujades i baixades”. Aquest fet, també s’ha replicat a Altafulla, Molinera mencionava dues etapes des del 2002, quan es van unir amb Roviano: “La primera dècada va ser molt intensa. Moltes entitats del poble: diables, castellers, bastoners, van anar al poble italià en diversos anys i a la inversa. A la dècada del 2010, però, es va refredar una mica. Crec que ara estem en una segona etapa de l’agermanament, som unes noves generacions que no vam estar del tot implicades a l’inici, però d’alguna manera hem agafat el relleu, hem fet de testimoni, i volem donar-li continuïtat”

Què aporta un agermanament?

Després de tants anys de relació l’alcalde, Vale Pino, reflexiona sobre el que ha aportat aquesta unió: “L’intercanvi de cultures, costums i de tradicions, tot enriqueix. M’agradaria destacar la importància dels intercanvis dels alumnes de l’escola L’Antina, el viatge de la Coral Santa Rosalia va ser molt interessant… Fins i tot, tenen una fira de la xocolata on hi ha anat algun pastisser de la Torre. Són coses que sempre acaben sumant d’una manera o d’una altra”.

Amb 22 anys de trajectòria amb Roviano, el coalcalde altafullenc remarca sobre la relació: “Crec que els agermanaments, i sobretot dins l’àmbit europeu, aporta un sentiment més de pertinença. De fet, veus més els lligams que hi ha entre els nostres municipis, cultures i inclús l’idioma”. A més, Molinera afegeix: “De cara al nostre jovent volem que tinguin l’experiència que no tot és el nostre municipi i els altres que ens envolten, sinó que hi ha molt més. És una primera sortida de portes en fora per a molts d’ells”.

Els joves s’han de fer seu l’agermanament

Per tot plegat, el govern actual de la Torre, vol passar de tenir una relació amb Villars institucional a una on les entitats i la gent de les dues viles siguin els protagonistes, semblant al que es feia a la comissió del 2015-2019. L’alcalde de la Torre conclou: “Amb el temps serà necessària la col·laboració dels joves, perquè nosaltres anirem passant. La institució hauria de ser més testimonial de les accions que es duen a terme i ajudar les entitats esportives, cultural o educatives, perquè així es garanteix la continuïtat de l’agermanament durant els anys”. De fet, Molinera també apunta: “Ens posem deures. No volem que això sigui només un projecte entre ajuntaments i els que ja hi han participat, sinó que les noves generacions se’l facin seu”.

Foto: / A dalt, un moment de la darrera visita a Villars, a sota la delegació altafullenca a Roviano al maig i, a baix de tot. la Cora Santa Rosalia a Villars el 2016. / AJ. TORREDEMBARRA / AJ. ALTAFULLA / SALVADOR PEIG

Hemeroteca

Tweets recents

Share This