Campanya informativa sobre el control de plagues de mosquits, rosegadors i paneroles

REDACCÓ – Torredembarra, 26/6/2024

L’Ajuntament de Torredembarra, a través de la Regidoria de Sostenibilitat, inicia una campanya informativa a la població sobre les mesures i tractaments que s’estan duent a terme per controlar les plagues de mosquits, rosegadors i paneroles al municipi, i consells per evitar-ne la proliferació. Aquestes accions són especialment importants a les zones de segona residència i urbanisme horitzontal.

Tractaments contra els mosquits

Del 15 de març al 30 d’octubre, l’Ajuntament realitza tractaments setmanals per eliminar les larves de mosquits a l’Espai d’Interès Natural dels Muntanyans i altres zones humides. Els tractaments són biològics i s’apliquen els dilluns, amb possibles repeticions els divendres depenent de la temperatura i la pluja. Al maig, es va iniciar una prova pilot amb trampes per a ous i adults.

En espais privats, cal eliminar els llocs amb aigua on els mosquits poden pondre ous i créixer les larves. Això inclou buidar o girar recipients que acumulen aigua, evitar acumulacions d’aigua en zones de drenatge, mantenir nivells de clor adequats a piscines i estanys, vigilar el reg per degoteig, retirar l’aigua sobrant del reg de les plantes, i canviar sovint l’aigua de les plantes aquàtiques i dels abeuradors dels animals.

Tractaments contra rosegadors i paneroles

L’Ajuntament de Torredembarra realitza tractaments i controls periòdics de desinsectació, desinfecció i desratització (DDD). L’empresa encarregada només pot actuar en la via pública, amb la major part dels tractaments concentrats entre abril i setembre. Aquests inclouen:

Tractaments mensuals en solars municipals i zones esportives.

Tractaments trimestrals en el clavegueram dels barris i instal·lacions escolars.

Tractaments en parcs i jardins durant l’estiu.

Tractaments en edificis municipals dues vegades a l’any.

A més, es realitzen tractaments puntuals a demanda durant períodes de major proliferació i tractaments especials als voltants exteriors de les vies del tren, mentre que Adif s’encarrega dels voltants interiors.

Cal tenir present que les paneroles i els rosegadors viuen tot l’any al clavegueram i que hi ha dos factors principals que els fan sortir del clavegueram: els tractaments aplicats i la calor, que els empeny a buscar frescor a l’exterior, sobretot durant la nit.

És important tractar les arquetes interiors, càmeres d’aire i forjats sanitaris, així com segellar forats i esquerdes per assegurar que les portes i finestres tanquin bé. Cal mantenir una neteja rigorosa, especialment darrere dels electrodomèstics, i aspirar els motors per eliminar els ous. També és crucial no deixar menjar a l’abast i baixar les escombraries regularment, mantenint les bosses tancades.

Per evitar l’entrada de rosegadors, és recomanable tapar forats superiors a 12 mm i protegir els marges de portes i finestres. També cal recollir els fruits caiguts dels arbres, podar correctament les palmeres i eliminar la vegetació propera als edificis. No s’han de llençar residus orgànics als desguassos ni als vàters, i és important no deixar aliments ni aigua a l’abast. A més, cal evitar acumular trastos ni deixalles, especialment paper, cartró, fustes i runa.

Col·laboració ciutadana

La regidora de Sostenibilitat, Angie Muñoz, demana la col·laboració de la ciutadania per detectar possibles focus de proliferació d’aquestes espècies, com piscines abandonades o dipòsits d’aigua sense tractament. És crucial també la participació activa dels veïns per mantenir el municipi lliure de plagues.

Durant l’estiu, es durà a terme una xerrada informativa, també es distribuiran tríptics informatius amb recomanacions sobre el control de plagues i es difondrà la campanya a través de l’emissora municipal de ràdio Ona La Torre i les xarxes socials institucionals.

Foto: Tractament contra les larves de mosquit. / AJ, TORREDEMBARRA

Hemeroteca

Tweets recents

Share This