Com serà l’alcalde Vale Pino?

JORDI SALVAT

El proper 15 de juny Valeriano “Vale” Pino Lara es convertirà en el novè alcalde de Torredembarra des de la recuperació de democràcia. Qui serà el tercer batlle socialista torrenc no és un nouvingut de la política. És regidor des de 2015, però abans ja era militant de base i membre de l’executiva local del PSC. Té experiència de govern -ha estat primer tinent d’alcalde- i també com a cap de l’oposició. En unes setmanes afrontarà al repte de ser durant els propers dos anys alcalde de Torredembarra. El mandat l’acabarà altre cop com a primer tinent d’alcalde, com marca l’acord tripartit signat per ERC, el PSC i Junts.

Una de les companyes de govern de Pino, la també socialista Angie Muñoz, ens pot parlar de com era el futur alcalde torrenc quan era petit. I és que, quan tenia cinc anys, Muñoz es va traslladar a viure al carrer Ferran de Querol, el mateix que vivia Pino. Allí coincidien jugant al carrer, cadascú amb la seva colla -es porten dos anys-, però compartien espais comuns, com el Parc de Cal Llovet o la platja a l’estiu. “Ell jugava dins del Castell. Era més atrevit”, recorda.

De jove ja tirava cap al PSC

No van perdre el contacte, però cadascú va emprendre camins diferents. Van tornar a coincidir uns anys després al bar Que t’hi jugues?, on Pino era cambrer. “Teníem unes converses interminables. Tardes senceres. Parlàvem del nostre poble, com millorar-lo. Ell ja tirava cap al PSC, però jo no m’identificava amb cap partit, tot i que estava compromesa socialment”, explica l’actual regidora, que assenyala que tenien un perfil similar, sent delegats de classe o ella capitana de l’equip de futbol i ell delegat sindical.

En el primer mandat com a regidor (2015-2019) van mantenir contacte freqüent per la feina d’ella com a administradora de finques. “Més d’un cop em va dir ‘algun dia et trucaré perquè parlem’. I la trucada va arribar. Em va convidar al grup de treball que havien creat per preparar el programa electoral del PSC. Em va dir que provés, sense cap compromís. Vaig trobar un equip molt maco i em va convèncer quan va dir que volia un programa amb punts que es poguessin complir encara que fossin menys”, recorda. I la va sorprendre quan li va proposar anar en el quart lloc de la llista socialista, esdevenint regidora. Quatre anys a l’oposició i des de en fa poc més d’un, al govern.

Del caràcter de Pino, Muñoz en destaca el seu compromís amb Torredembarra, la seva capacitat de contagiar il·lusió i  +l’humor que fa servir per treure tensió i relativitzar situacions complicades. Considera que serà un bon alcalde  perquè és “un bon líder” i és “directe, treballador i va de cara”. Una característica del seu cap de files que considera que pot ser un defecte és que “ens diu que intenten relativitzar algunes coses, però ell sempre està alerta, no es relaxa mai”.

El segon alcalde socialista de Torredembarra, Enric Grangel, també creu que Pino serà un bon batlle i en destaca que escolta a la gent i mà esquerra. També juga al seu favor, segons Grangel, l’experiència acumulada des del 2015 al ple torrenc. L’exalcalde recorda quan ell va liderar la candidatura socialista el 2011 i on Valeriano Pino ocupava el dotzè lloc des de la posició de militant de base: “Llavors ja el veia com una persona molt capacitada.” I valora que quan li van obrir expedient per expulsar-lo del PSC va ser dels pocs militants que li van donar suport.

“Oposició molt tova”

Més crític és un dels seus companys de consistori entre els anys 2015 i 2023, el qui va ser cap de llista de Ciutadans tot i acabar com a regidor no adscrit, Toni Cruz. L’ex-edil taronja també coneix Pino des de la infants i jugava amb els seus germans grans mentre el socialista ho feia amb els petits. Vivien a prop i tenien espais de joc comuns, com el descampat conegut com “El Baile”, al costat de la discoteca Jordi’s, ara ja edificat.

“Vale és una persona humil, que s’ha buscat la vida amb la feina, primer molts anys com a cambrer. La nostra relació sempre ha estat correcta, també com a regidor. El respecte mutu ha estat total, però ha trobat a faltar un tracte més afectiu. Els dos venim d’on venim. No em considero a les antípodes d’ell”, comenta Cruz, que li retreu però haver pactat sempre amb els independentistes i no buscar un acord de govern “constitucionalista” i recorda l’intent de moció fe censura contra Eduard Rovira en el seu primer mandat com alcalde que ell no va secundar.

Cruz considera que Pino va fer una oposició “molt tova” entre els anys 2019 i 2023, admès segons ell per alguns socialistes, i que al final es va veure que la raó era per tornar a pactar amb Esquerra un govern que ell considera una “xapuza”. Augura que com alcalde “no tindrà massa marge” i “dos anys són pocs”. “No farà el canvi que va prometre ni podrà fer una Torredembarra millor”, avisa Cruz, que adverteix que això li passarà factura en les properes eleccions.

El “mirlo blanco”

Una de les altres persones amb qui Vale Pino ha coincidit en la seva carrera política és Jordi Solé, regidor socialista entre els anys 2011 i 2019 i cap de llista el 2015. Em aquelles eleccions Pino va ocupar el segon lloc de la candidatura del PSC. “Al Vale el vaig conèixer quan vaig començar a simpatitzar amb el PSC de Torredembarra els anys 2008 o 2009. Li vaig veure un do especial en el tracte amb la gent, una persona molt empàtica. Recordo que li deien ‘el mirlo blanco’”, explica Solé, que destaca el paper important que va tenir en la campanya electoral de 2015, quan ell era el cap de cartell socialista i Pino el números dos: “El Vale em va dir que jo em dediques a fer discursos, entrevistes i el que em tocava com a cap de llista i que em despreocupés de l’organització de la campanya. Moltes idees van sorgir d’ell”.

Dels quatre anys que van compartir govern en destaca la seva capacitat de gestió: “Va portar molt bé la seva regidoria de Via Pública. Trobaràs molt poques queixes. Després va fer una oposició molt digna. Ha demostrat ser un bon gestor i un bon polític”. “Ara que serà alcalde li dic que deixi el despatx i surti molt al carrer. És una persona molt oberta a la ciutadania i ho ha d’aprofitar, solucionant els problemes del dia a dia de la gent. Pot ser un molt bon alcalde”, afirma l’exregidor socialista, que considera que té l’oportunitat de reemprendre la feina feta en el mandat que van compartir govern, “el més progressista que ha tingut la Torre”.

L’home que ha pacificat el PSC de la Torre

I des de “dalt” que pensen de Vale Pino? Fonts de la Federació del PSC del Camp de Tarragona destaquen la seva capacitat d’unir l’Agrupació Local de Torredembarra “molt desballestada després de problemes interns”. En valoren la seva capacitat de cohesionar gràcies al seu “caràcter afable” que li he permès crear un equip “molt maco”. “Pino forma part d’aquesta nova fornada d’alcaldes que tenen molt de futur”, afirma un dirigent del PSC de Tarragona i en destaca el fet d’haver quedat a poc més de cent vots del republicà Eduard Rovira en les darreres eleccions “Va ser un èxit. És molt difícil desbancar un alcalde. Ho ha de fer molt malament i no és el cas de Rovira”.

Des de Tarragona destaquen que Pino es desenvolupa molt bé en el “cos a cos” i que se li dona bé trepitjar el carrer gràcies a ser “simpàtic”. Recorden la campanya de “El que Vale vale” o fins i tot quan es va despullar en una entrevista en un mitjà de comunicació: “Ell, pel caràcter que té, ho pot fer”. Què pot millorar? Apunten que ha de ser capaç de defensar un bon relat de govern, coherent amb la seva forma de ser. Queda clar quer des de Tarragona confien en el futur alcalde torrenc i que a Barcelona també ha arribat aquesta confiança.

IMATGE: Laura Fabra

Hemeroteca

Tweets recents

Share This