ACTUALITAT JOVE l Per què és important la participació dels joves en la política i què els diries per què votessin a les Eleccions Europees?

Dani Pujol

Esquerra Republicana de Catalunya

Penso que és vital la implicació dels joves en la política, al cap i a la fi, algun dia ho deixarem de ser, i si no agafem aviat coneixements i experiència dels veterans i de les vivències que es tenen de jove, després és més complicat obtenir-los.

El meu cercle d’amistats també el considero bastant implicat en consciència política, i no sé si és que nosaltres som una _rara avis_, però sí que és cert que a mesura que he anat creixent, m’ha anat fent la sensació que aquesta implicació en la política només no és comuna, sinó que sembla que disminueix en les noves generacions.

Algú que no està interessat en la política és algú que no contribueix al fet que mani qui més li convé, al cap i a la fi, s’està “disparant al peu”. Actualment, fa la sensació que la política avança cap a menys respecte i més totalitarismes. La solució si no ens volem penedir en un futur és una societat amb coneixements (ni que siguin bàsics) de política i consciència de classe, i s’ha de començar amb els més joves. Per blindar la democràcia cal participar-hi activament sempre que es pugui, començant per Europa. No deixis que manin per tu, participa!

Candela Rivero

Partit dels Socialistes de Catalunya

Fa menys de 50 anys vam sortir d’una dictadura. La gent feia tant de temps que no votava que no va dubtar tornar a les urnes per intentar recuperar allò que n’hi havien arravatat. D’aquelles primeres eleccions va sortir la joventut dels 80, una joventut que va trencar estereotips, que es va emancipar en tots els sentits. Però amb el temps, ens oblidem del camí recorregut.

Aquella generació és ara lluitant (o no) pel nostre futur. Un futur que és nostre. Ningú més que nosaltres n’és responsable. Però hem de traçar un vincle entre aquella joventut i nosaltres. Ara som nosaltres qui hem de fer avançar el país, com ho van fer ells. Si no votem, estem creant un buit entre ells i nosaltres, no hi ha continuïtat entre el passat i el futur. I aquest buit serà ocupat per persones a qui potser no els importa. Qualsevol de les eleccions és important, perquè tot el que passa al centre polític és rellevant per la perifèria. I la forma d’arribar-hi, de fer el camí de la perifèria al centre, és votant: al món local, autonòmic, nacional o europeu. Tot és important pel nostre futur.

Marta Caballé

Junts per Catalunya

Si em preguntessin per què vaig anar a les llistes municipals amb Junts aquest 2024 els diria, bàsicament, tres motius: treballar per Torredembarra, per la joventut i, sobretot, per l’educació. Perquè és el que em mou i el que em preocupa; el que m’interessa, però alhora em provoca incertesa i perquè l’educació demana ajuda.  La política és un tema poc comú entre la joventut actual i als joves se’ns diu que vivim; que gaudim del dia a dia. Però si tots vivim el present, qui s’encarrega del futur? El futur es construeix treballant a passets: a casa, a l’escola, a la feina i a les institucions. Perquè només el poble salva el poble i qui vol resultats, els ha de treballar.

Necessitem que la joventut s’impliqui, que tingui ganes de fer, d’aportar noves experiències, formular reptes i guarnir d’oportunitats el municipi. Perquè tots tenim allò per què lluitar, però només ho farem possible treballant-ho de valent.

Per últim, voldria recordar que el 9 de juny de 2024 se celebren les eleccions europees i que, com a ciutadans de la Unió Europea, tenim dret a vot. Gaudiu del vostre dret, doneu la vostra opinió, no deixeu de reivindicar el que penseu i contribuïu a donar representació al vostre país i als vostres ideals. Perquè sense representació, ningú ens tindrà en compte.

Jordi Pujol

Partit Popular

La participació dels joves en política és primordial tant activa com passivament. No es pot pretendre canviar les coses si els que formem part d’un segment tant important en la societat com és el nostre, no ens impliquem activament en la política.

Els joves constituïm una part considerable de la població. D’aquests una part acaben de complir la majoria d’edat i s’estrenen exercint el seu dret a vot, i s’hauria de veure no només com un dret, sinó també com una obligació. No es pot pretendre canviar res, si no es fa des de la concòrdia i fent bon política, sigui defensant la ideologia que sigui per aconseguir el model de societat que es busqui (òbviament amb el respecte per i cap a totes les persones com a límit principal).

I pel que fa a votar a les eleccions Europees, és un tema més delicat depenent òbviament de si s’està a favor o no del que significa “Europa”. Estem vivint moments convulsos i de grans canvis per tot el món, i sigui per demostrar acord o disconformitat amb tot plegat, és imperatiu que la gent jove vagi a votar per veure si el projecte comunitari realment té futur.

Ha costat molt poder votar i és fonamental que tots fem ús d’aquest dret que per desgràcia no tothom pot exercir.

Fotos: A dalt, Dani Pujol i Candela Rivero i, a baix, Marta Caballé i Jordi Pujol. / CEDIDES

Hemeroteca

Tweets recents

Share This