Tres interessants revistes estrangeres ingressen a l’Arxiu Municipal de Torredembarra

REDACCIÓ – Torredembarra, 30/5/2024

L’Arxiu Municipal de Torredembarra ha rebut recentment una donació d’Amparo i M. José Alcina de tres revistes que el seu pare havia guardat a la casa familiar de Baix a Mar. Si bé no contenen informació vinculada directament amb Torredembarra, s’ha considerat oportú acceptar-les i custodiar-les a l’arxiu pel seu elevat interès tant per la data com pel contingut.

Es tracta de dos números de la revista francesa Illustration, editats l’agost del 1936 i el gener de 1937, dos àlbums especials dedicats exclusivament a la Guerra Civil espanyola. El text, en francès, és de poca extensió perquè preval la publicació de les imatges en unes pàgines de gran format (38,5 x 28 cm). Inclou fotografies d’una altíssima qualitat i amb uns continguts durs i impactants. Són instantànies preses pels fotògrafs de les prestigioses agències del moment com la parisenca Keystone, l’estatunidenca The Associated Press (amb seus a Europa des del 1929) o la francesa Fulgur, així com per reconeguts fotoperiodistes com els alemanys Hans Namuth i Georg Reisner, l’italià Alexandre Merletti o els espanyols Juan José Serrano Gómez i Luis Ramón Marín.

L’altra revista, titulada Signal, va ser una publicació de caràcter propagandístic de l’Alemanya nazi durant la Segona Guerra Mundial. Editada entre 1940 i 1945 per l’empresa Deutscher Verlag AG, és també il·lustrada amb unes fotografies de gran qualitat. Va arribar a difondre’s en més de vint països, primer als ocupats per l’exèrcit Hitlerià, però després també a l’Espanya franquista, Estats Units d’Amèrica, Orient Mitjà, etc. i va arribar a editar-se en 26 idiomes. En tenim el número de juny de 1943, escrit en castellà.

L’Arxiu Municipal agraeix públicament a les germanes Alcina la seva generositat, alhora que convida tothom que hi estigui interessat a consultar aquestes les revistes.

Crida a la ciutadania: Donacions a l’Arxiu Municipal

Totes aquelles persones que tinguin material susceptible de ser custodiat a l’Arxiu Municipal (documents, fotografies, o altres d’interès històric) poden fer-ne donació. Aquestes aportacions són essencials per enriquir el patrimoni documental del municipi i posar-lo a disposició de futurs investigadors i ciutadans.

Hemeroteca

Tweets recents

Share This