El GEPEC-EdC denuncia a Fiscalia la presència d’excavadores a l’Espai Protegit dels Muntanyans

REDACCIÓ – Torredembarra, 2/5/2024

“La fragilitat dels ecosistemes protegits dels Muntanyans de Torredembarra s’ha vist greument amenaçada per l’ús de maquinària pesant”, afirmen des del Grup d’Estudi i Protecció dels Ecosistemes Catalans  – Ecologistes de Catalunya (GEPEC-EdC). En resposta davant aquesta actuació, l’entitat ecologista ha presentat una denúncia davant la Fiscalia de Medi Ambient de Tarragona per presumptes delictes de prevaricació, contra el medi ambient i contra les espècies protegides per diferents actuacions amb maquinària pesada dins l’espai protegit.

El passat dimecres 24 d’abril diversos tècnics del GEPEC-EdC van constatar que una excavadora estava realitzant diferents actuacions dins l’Espai d’Interès Natural Platja de Torredembarra i Creixell, en una zona inclosa, també, a la Xarxa Natura 2000. “Es tracta d’un fet especialment greu ja que afectava una zona de nidificació del corriol camanegre (Charadrius alexandrinus) amb una parella potencialment reproductora que l’ocupava. Aquesta espècie es troba estrictament protegida a nivell català, estatal i europeu i, en conseqüència, no es poden dur a terme actuacions que en dificultin la reproducció”, afirmen.

Segons el GEPEC-EdC, les actuacions realitzades per l’excavadora han afectat unes 4,6 hectàrees, és a dir, prop del 50% de la superfície de nidificació del corriol camanegre als Muntanyans de Torredembarra. Així mateix, han afectat directament els hàbitats d’interès comunitari de duna, que es troben fortament protegits en aquest sector de la Xarxa Natura 2000.

Després de les actuacions dutes a terme per l’excavadora no s’ha pogut localitzar la parella de corriol que ocupava la zona, i s’han pogut constatar afectacions sobre la zona de duna. La realització d’aquestes actuacions apunten, segons el GEPEC-EdC, a l’Ajuntament de Torredembarra, ja que des de la Generalitat de Catalunya se’ns ha comunicat que no n’estaven al corrent.

Actuacions per la situació d’emergència provocada pels temporals

En a la presentació de la denúncia del GEPEC-EdC a Fiscalia per la presència d’excavadores a l’Espai d’Interès Natural dels Muntanyans, l’Ajuntament de Torredembarra informa que s’han dut a terme actuacions d’emergència arran dels temporals patits durant el mes de març, deixant al descobert unes conduccions d’aigua en desús i també una trentena de pals antics i robustos que havien quedat soterrats i que datarien del 2005 aproximadament.

Segons, el consistori, el fort onatge d’aquests temporals va provocar canvis en el perfil de la façana de la platja dels Muntanyans, emportant-se sorra en unes parts i depositant-la en d’altres. “Per tant, les actuacions dutes a terme s’han realitzat per una situació d’emergència ja que s’han retirat elements (canonades i pals) que podien suposar un perill i s’ha aplanat la sorra”, mantenen.

Foto: Una excavadora treballant a la platja dels Muntanyans. / GEPEC-EdC

Hemeroteca

Tweets recents

Share This