SANT JORDI 2024 – Llibres d’autors locals

REDACCIÓ

Com és habitual, escriptors i escriptores de Torredembarra i el Baix Gaià aprofiten Sant Jordi per publicar nous títols. Us oferim un recull dels llibres més destacats, de diversos generes i temàtiques. N’hi ha per tors els gustos.

La nostra cançó

Antoni Batista

Pòrtic Edicions

Història

Serrat, Raimon, Llach, Maria del Mar Bonet, Sisa, La Trinca, Pau Riba, Gato Pérez i tants altres cantants van constituir el moviment artístic de la Nova Cançó, que va canviar la fesomia del país i que forma part per sempre més del patrimoni cultural dels Països Catalans. Antoni Batista, que va exercir de crític musical durant els anys d’auge de la Cançó, explica les claus d’aquest fenomen: la història, els cantants, les cançons i l’impacte popular tant a casa nostra com en escenaris de tot el món.

La gavina i el Rellotge del Port

Rosalia Ciuró

Port de Tarragona

Infantil

Un conte que pretén fer arribar al públic infantil, en un llenguatge entenedor i  fàcil, que ha sabut plasmar a la perfecció Rosalia Ciuró, la història d’aquest element  patrimonial del Port de Tarragona, acompanyada de belles il·lustracions de la mà de  l’il·lustrador Albert Asensio. Ciuró va ser guanyadora del II Premi de narrativa curta Far de la Torre-Torredembarra Actualitat en categoria infantil.

Quan bufa el vent

Rosalia Ciuró

Editorial La Banya

Infantil

Segur que molts de vosaltres heu bufat una Dent de lleó i heu seguit el seu camí fins que els ulls us ho han permès… Quan el vent s’ha endut els seus plomalls, el seu viatge queda en mans de la vostra imaginació. Fins on arriben? Quin és el seu destí? Aquest conte és per tots aquells que mai deixen de fer-se preguntes i que sovint troben la resposta en el racó més amagat de la seva fantasia. És una història pels que no deixen de somniar i de creure que res és impossible. Un segon llibre de la Rosalia Ciuró per aquest Sant Jordi.

Més retalls de vida de Baix a Mar, Torredembarra

Gabriel Comes

Sinibald de Mas

Història

El nou llibre de Gabriel Comes, col·laborador del Torredembarra Actualitat, aprofundeix en diferents aspectes del barri marítim torrenc. Es tracta d’un recull d’articles sobre Baix a Mar  que he anat publicant al “Recull” del Centre d’Estudis Sinibald De Mas, concretament entre els anys 2018 i 2023. Entre aquests articles trobem: “La “Senyora” una senyora barca d’”arrastro” de La Torre,  Cetacis al litoral torrenc, A la vora dels ranxos mariners de Baix a Mar i Les  tortugues marines a la costa torrenca.

El llibre es presenta el dissabte 20 d’abril, a les 18 hores, a la Biblioteca de Baix a Mar.

Las Voces del barranco

María Dolores Garcia Pastor

‎Editorial Palabras de Agua

Narrativa

L’escriptora torrenca continua explorant en el seu univers literari amb la seva nova novel·la. Aquesta és la història de la Ursula, una de les protagonistes del domador de sargantanes, i de com i per què va arribar a ser el que va ser. Però també és la història de Clemència, una noia de casa bé que prendrà les regnes de la seva vida més enllà dels límits del seu poble i la seva família. Una novel·la coral sobre dones que es van atrevir a desafiar les convencions de la seva època.

El meu paisatge interior

Josep Pujol Vila

Editorial Collita pròpia

Miscel·lània

Un llibre amb moltes referències a Mora d’Ebre -població on l’autor va néixer i va créixer- i Torredembarra -on s’hi ha fet gran-. Una obra miscel·lània, amb narracions autobiogràfiques, contes, poesia, articles publicats en mitjans de comunicació, epistolari i reflexions.

Antes muerta que sin IA

Àurea Rodríguez

Editorial Horsori

Assaig

Aquest és el segon llibre que ha escrit l’experta en innovació i tecnologia torrenca i col·laboradora del Torredembarra Actualitat, Àurea Rodríguez. Es tracta d’un llibre de divulgació desenfadat en què Rodríguez parla de l’impacte de la intel·ligència artificial (IA) generativa, i per extensió de la resta de IAs, en les nostres vides. L’autora considera que l’educació en IA, amb la IA i per a la IA ha de ser una prioritat per a tot sistema educatiu, empresa o persona, perquè aquesta tecnologia transforma el present i el futur del nostre treball i la nostra societat.

La mala uva

Maria Sánchez Mena

Editorial Libros y literatura

Narrativa

Isabel Romero torna al poble de la seva infància després d’una llarga i sentida absència per a tractar assumptes relacionats amb l’hotel i el celler familiar. Ho fa il·lusionada pel retrobament amb els seus dos germans menors, Marta i Alfonso, però també recelosa per les previsibles topades amb Manuel, el primogènit de la família. Una lectura que enganxa i convida a descobrir i assaborir amors ocults, amors oblidats i amors perversos, però també amors únics i incondicionals.

10 retalls del Baix Gaià

Jordi Suñé

Grafiques Pijuan

Història

Recull de deu articles, alguns d’inèdits i d’altres ja publicats en revistes. Aquests darrers l’autor els ha actualitzat amb noves fonts d’informació i amb conclusions que canvien algunes de les seves tesis inicials sobre aquests temes. Són deu històries al voltant de les festes majors, grallers, corals, professions, lliurepensadors, republicans, catalanistes, associacions, cooperatives, Cuba, El Marroc, Salvem el Gaià. I més. Deu recerques per conèixer una mica més la nostra comarca.

Olla barrejada

Víctor Centelles

Editorial La Banya

Gràfica

A través d’un conjunt divers de vinyetes i il·lustracions, Víctor Centelles aconsegueix amb aquest llibre teixir un diàleg amb els elements locals i globals, demostrant com s’entrellacen, i es poden reflectir mútuament, diversos esdeveniments i dinàmiques socials de diferents àmbits. Aquest llibre serveix de metàfora de l’olla barrejada, un plat tradicional català, per il·lustrar la bona diversitat i la complexitat de la societat. Alguns dibuixos han estat publicats al Torredembarra Actualitat i el Llevant Actualitat.

La Balada del gos

Raquel Gámez-Serrano

Editorial Xandri

Relats

Després de la premiada novel·la criminal Malabèstia, l’escriptora crexellenca torna amb una antologia de relats.

El llibre es presenta el dissabte 20 d’abril, a les 12 hores, a la Biblioteca de Creixell.

Justícia de garrot. Els Crims de Gandesa de 1885

Josep Gironès

Varia Editio

Narrativa

L’escriptor fatarellenc afincat des de fa molts anys al Catllar recorda en el seu darrer llibre un dels episodis més foscos de la Terra Alta durant el segle XIX. Uns fets que a Gandesa que segons afirma l’autor “la gent no vol parlar-ne ni que se’n parli”.

El llibre es presenta el diumenge 21 d’abril, a les 12 hores, al Centre Cultural  del Catllar.

Hemeroteca

Tweets recents

Share This