Torredembarra aprova el pressupost 2024 gràcies a l’àmplia majoria del govern i la CUP s’absté

REDACCÓ – Torredembarra, 8/2/2024

El ple de l’Ajuntament de Torredembarra ha aprovat aquest dijous, 8 de febrer, en una sessió extraordinària el pressupost municipal per aquest 2024. El govern ha fet valdre la seva àmplia majoria per tirar endavant uns comptes que no han comptat amb el suport de cap dels quatre regidors de l’oposició. Tres d’ells han votat en contra: Núria Gómez, del Partit Popular; Javier Ramírez, de Vox; i Carles Fuxet, d’Alternativa Torredembarra. Per la seva banda, el representant de la CUP, Toni Sacristan, s’ha abstingut.

Recordem que el pressupost d’enguany a l’Ajuntament de Torredembarra és de 27.653.931 euros, una xifra que representa un augment del 15,28% respecte al 2023. Segons es va explicar des del govern durant la presentació del pressupost, tot just aquest passat dilluns, aquest pressupost s’ha fet tenint en compte el context actual amb l’increment de l’IPC, dels tipus d’interès i l’augment de les retribucions dels empleats públics. A més, també cal tenir en compte la major despesa que suposen els nous contractes d’emergència del servei de la recollida de la brossa i de la neteja viària.

Menys romanent

Durant la sessió d’aquest dijous, l’alcalde Eduard Rovira ha explicat que aquest augment del pressupost també ve donat perquè durant l’any passat van pensar en cobrir algunes de les despeses que té habitualment l’Ajuntament amb el romanent de tresoreria a través de diverses modificacions de crèdit, com es va fer, per exemple, per cobrir part de les despeses de la regidoria de Festes. Enguany, en canvi, totes aquestes despeses ja s’han inclòs de bon inici en els comptes per l’any en curs en previsió de què el romanent de tresoreria serà més petit. “En exercicis anteriors no vam apujar impostos per utilitzar romament, però el 2023 ja vam haver de forçar la màquina amb modificacions de crèdit. L’augment no és tant si ho comparem amb el pressupost final”, ha comentat l’alcalde. Un altre dels aspectes que ha destacat Rovira és que la ràtio d’endeutament serà a finals del 2024 del 45%, per sota del límit del 50% que s’havien marcat.

Des dels grups municipals que formen part del govern, tant ERC com el PSC i Junts han coincidit en destacar l’enorme esforç que ha suposat elaborar aquest pressupost. Des del partit republicà, el segon tinent d’alcalde Raúl García ha comentat que és un pressupost “adaptat a les necessitats de la Torre” i que “permet mantenir els serveis per a la ciutadania i anar fent inversions”. També ha destacat les petites inversions que complementen els projectes més grans i que són igualment importants. Des del PSC, el primer tinent d’alcalde Vale Pino ha comentat la “generositat” que han mostrat totes les regidories deixant de banda molts projectes i idees per quadrar els comptes. També ha destacat el vessant social de la proposta, ja que es mantenen tots els serveis cap a la ciutadania malgrat el context de dificultat econòmica. Finalment, des de Junts, Xavier Suárez ha insistit en el “criteri de prudència” que tot el govern ha mostrat en l’elaboració del pressupost i també ha allargat la mà a l’oposició per treballar junts per recollir les demandes de la ciutadania.

Abstenció crítica

Toni Sacristan, de la CUP, ha justificat la seva abstenció assegurant que “hi ha qüestions que no compartim, com que per exemple ens preocupa la no disposició a obrir la porta a la internalització de serveis, però considerem que hi ha moltes altres qüestions on pot haver-hi sintonia”. El regidor cupaire ha portat diverses propostes la debat sobre el pressupost. Per exemple, ha plantejat la possibilitat de reduir la partida que es destina al pagament dels deutes. “És una qüestió d eprioritats”, ha dit, afegint que una part d’aquest deute s’arrossega de l’època Masagué i és d’un origen dubtós. També ha demanat ampliar les partides destinades a polítiques d’habitatges, amb la creació d’una oficina local i d’una línia d’ajuts per al lloguer per a joves i altres col·lectius. També ha proposat la remunicipalització d’alguns serveis, reduir la partida que es destina al turisme i ampliar la d’actuacions en la via pública.

Crítiques molt dures

La resta de regidors de l’oposició ha votat en contra de la proposta de pressupost del govern. Carles Fuxet, d’Alternativa Torredembarra, ha tornat a demanar la dimissió d’Eduard Rovira com a regidor d’Hisenda. També ha volgut anar més enllà dels comptes d’aquest exercici i ha dit que des del 2019, el pressupost de l’Ajuntament s’ha incrementat un 27% quan l’IPC ho ha fet en nou punts menys. Fuxet ha dit que aquesta major despesa no es veu reflectida al carrer i també ha afegit que “el mantra de la bona gestió econòmica no és cert”, perquè en els últims anys el deute ha augmentat un 32%. També ha demanat que es posin a treballar en la remunicipalització dels serveis de la recollida de la brossa i la neteja viària davant l’augment en la despesa que suposa. En definitiva, ha comentat que aquests comptes són “una imatge més de què no hi ha un projecte de futur per a Torredembarra. Això ha de començar per tenir uns pressupostos justos i afavoridors”.

Per part de Vox, el regidor Javier Ramírez ha assegurat que aquest pressupost suposa la consolidació de l’augment en la pressió fiscal que es va aprovar en el ple d’ordenances i ha afegit que es tracta del “cop de destral fiscal més gran en aquest Ajuntament en la història de la democràcia”. També ha posat de manifest que l’augment en el capítol de despesa corrent es deu sobretot als contractes de la recollida de la brossa i la neteja viària i ha recordat que aquests dos serveis estan funcionant amb un contracte d’emergència. Ramírez considera que aquest pressupost és “un atac frontal a les famílies” i que calia evitar endeutar-se més amb préstecs bancaris perquè els tipus d’interès estan molt alts.

Finalment, des del Partit Popular la regidora Núria Gómez ha comentat que la major part dels ingressos que justifiquen aquest augment del pressupost “surten de la butxaca de la ciutadania”. En aquest sentit, ha assegurat que li hagués agradat que l’augment d’impostos es traduís també en un augment dels serveis que s’ofereixen a la ciutadania, sobretot a les persones més desafavorides. La regidora popular ha afegit que els comptes no s’ajusten “a les nostres expectatives” i que considera que “calia posar la ciutadania i les persones al centre”. També ha recriminat al govern que no hi hagués un espai previ per debatre amb l’oposició sobre el pressupost i ha demanat que es formi una comissió d’hisenda per poder parlar dels comptes.

Durant el ple d’aquest dijous també s’ha votat una modificació de la Relació de Llocs de Treball que, en aquest cas, ha comptat amb el vot a favor del govern, l’abstenció del PP i el vot en contra de Vox i l’Alternativa. El regidor de la CUP no era present en el debat i votació d’aquest punt per motius professionals.

Foto: Un moment del ple municipal torrenc. / TDB

Hemeroteca

Tweets recents

Share This