ENTREVISTA l Xavier Suàrez: “L’única alternativa a pujar impostos era suprimir serveis”

JORDI SALVAT

Xavier Suárez Gutiérrez (Torredembarra, 1991) va iniciar la seva carrera política el febrer de 2022 a l’oposició, com a  únic regidor i portaveu de Junts per Torredembarra, després de rellevar el dimitit Josep Maria Calvet. Han passat gairebé dos anys i, després de ser cap de llista de Junts, ara forma part del govern municopal com a responsable de Festes i Joventut.

S’esperava tot el que ha passat aquesta darrers mesos amb l’aprovació de les ordenances fiscals i la pujada d’impostos?

Des de Junts, en cap moment teníem voluntat que la ciutadania assumís una pressió fiscal tan elevada. Hem treballat perquè aquest augment de l’IBI no fos del 17% inicial i, gràcies a unes conseqüències estatals, això s’ha pogut aconseguí, baixant fins l’11% r i la pressió fiscal per a la ciutadania no serà tan elevada. Respecte la recollida de la brossa, hem deixar molt clar que una directiva europea marca que durant el 2025 totes les administracions s’hauran de fer que els usuaris paguin el 100% de la taxa. L’Ajuntament de Torredembarra redueix l’impacte del que pot venir el 2025 aquesta pujada.

Hi havia alguna alternativa a aquesta pujada d’impostos?

L’única alternativa a pujar impostos era suprimir serveis que es presten des de l’Ajuntament, com el bus urbà, l’Escola municipal de música o Ona la Torre. Són serveis que prestem de forma no obligatòria, però dels que la ciutadania se’n beneficia. Nosaltres érem 100% contraris a suprimir qualsevol dels serveis que prestem.

Això s’ha explicat prou bé a la ciutadania?

Potser la informació no ha estat tot l’àmplia que hauria d’haver estat. Els canals que hem fet servir potser no han estat del tot adients i a la gent aquesta informació no els ha arribat de la forma més correcta. Aquest govern està fent un exercici d’austeritat molt gran. Hem revisat totes les partides anuals i això ha permès que l’augment de l’IBI fos aquell 17% inicial i no gairebé un 30%, que hauria estat una bogeria.

Abans d’entrar al govern s’esperava que estiguessin tan malament les finances municipals?

La nostra formació política tenia seriosos dubtes de l’aprovació del pressupost de 2023 i creiem que quedàvem en una situació de risc econòmic. Però no ens imaginàvem que ens trobaríem aquesta situació i ha estat un dur per a tots gestionar-la.

Com valora el paper de l’oposició aquests darrers mesos?

És una oposició que fa la seva feina. Només faltaria. No entraré a dir que han de fer, però si que és cert que han fiscalitzat d’una manera una mica dura. Saben que la meva formació i la resta de companys de govern estan a la seva disposició per qualsevol qüestió que vulguin saber i això s’ha fet factible els darrers mesos. Malgrat la pressió que existeix al ple, hi ha una comunicació.

En els dies posteriors a les darreres eleccions municipals es van explorar diferents pactes. Després d’aquests primers mesos de mandat està més segur de l’acord de govern que va signar?

Aquella nit electoral vaig comentar que em veia com a cap de l’oposició perquè no em veia entrant al govern. La ciutadania no va creure que fóssim la formació que havia de liderar aquest nou projecte 2023-2027, però la bona disposició de Junts, amb una candidatura formada per persones molt preparades i vinculades a la Torre, va fer que ERC i el PSC comptessin amb nosaltres per establir un govern sòlid, que superés moments difícils com l’actual i preparat per assumir projectes importants com els que vindran els propers anys.

Tot i que Esquerra i el PSC sumaven sobradament la majoria absoluta.

Sí, és veritat. No érem necessaris, però teníem la inquietud de demostrar que el grup municipal de Junts estava preparat per estar en un equip de govern. No podem canviar l’opinió de la ciutadania sobre la nostra formació política sinó els mostrem com treballem, com gestionem. Tot i la gran decepció pels resultats electorals, vam posar-nos a disposició d’aquestes formacions. Des del primer moment van veure amb bons ulls que la Jovita Baltasar i jo estiguéssim dins d’aquest govern municipal i ho vam parlar amb la nostra militància per prendre una decisió tan important.

Junts no té cap tinença d’alcaldia en aquest govern. Com és que no la van exigir?

Quan es va parlar de les regidories d’aquest govern teníem molt clar cap a on volíem anar, allà on creiem que podíem desenvolupar millot feina. Com en qualsevol pacte, hi ha d’haver concessions i aquesta va ser una. Si ens la donaven estaríem molt satisfets, però en cap moment vam exigir una tinença d’alcaldia. El nostre objectiu principal s’ha complert, que és estar en aquelles àrees on podem desenvolupar millor feina.

Parlem d’aquestes àrees. A Festes hi haurà retallades amb el nou pressupost?

És un moment econòmicament difícil i el pressupost municipal destinarà a cada àrea els recursos que són estrictament necessaris. Farem un exercici de prudència.

L’alcalde Rovira defensava fa unes setmanes al Torredembarra Actualitat donar més pes a la iniciativa privada en l’organització de les festes i descarregar la part pública.

Des que ha entrat el nou govern ja s’ha començat a notar. Hi ha hagut col·laboració amb diferents empreses dins la Festa Major o ara al Cap d’any. I en veurem més aquest any, anant a buscar aquesta iniciativa privada i fent-a partícip de l’activitat social del nostre municipi. Podem cedir a espais a empreses seguint les ordenances municipals. I l’Ajuntament no ha de gastar tants diners.

Tindrem algun grup o cantant de primera línia aquest any a la Festa Major de Torredembarra?

El tindrem, però encara no ho puc dir. Està tot lligat. M’agrada anar amb temps a l’hora de teixir programes i elaborar propostes.

Acabem parlant de Joventut. Se’ls fa prou cas als joves a la Torre?

En l’àrea de Joventut considero que tenim molta feina a fer. Ells són el futur de la societat. Els recursos que s’hi destinen mai seran suficients. Fem una labor social que fa que totes aquestes inquietuds dels joves de la Torre es puguin treballar, en casos com la salut mental amb els tècnics de l’Espai Jove, que són de primer nivell i s’ha de posar en valor. L’Espai Jove encara es pot explotar molt més i no es coneix prou. Escoltar la veu dels joves i donar-los resposta és el repte que tinc en aquests propers anys.

En el proper Carnaval podrem veure Xavier Suàrez a la Rua?

I tant! Xavier Suàrez no canvia per ser regidor i continuo sent un veí més de Torredembarra. Soc regidor de Festes i membre d’una de les colles més grans del Carnaval i aniré a passar-ho bé en aquesta festa, que puc avançar que aquest any batrà rècords en les 44 edicions que ja porta.

Foto: Xavier Suàrez a l’Espai Jove de Torredembarra. / CAROL CUBOTA

Hemeroteca

Tweets recents

Share This