L’obra de teatre ‘Memòries oblidades’ arriba a Torredembarra, el 27 de gener

REDACCIÓ – Torredembarra, 24/1/2024

“Memòries oblidades”, una proposta de teatre i música que mostra la realitat de les dones amb l’arribada de la II República i l’aixecament militar que la segueix, arriba a Torredembarra el dissabte 27 de gener, a les 12.30 hores, a l’Espai Cultural Sala del Mar. Es tracta d’una producció de la companyia Teatralitzat, del Camp de Tarragona. L’entrada és gratuïta.

En els darrers anys, excepte en temps de pandèmia, l’Ajuntament aprofitava el mes de gener per commemorar el Dia internacional de les víctimes de l’Holocaust, que servia alhora de memorial de la figura del torrenc Esteve Cañellas. Enguany, amb l’impuls del Centre d’Estudis Sinibald de Mas i la família del deportat, aquest homenatge es trasllada al mes de maig.

El mes de gener continua sent una data significativa pels fets històrics més repressius que s’han viscut al nostre país: l’entrada de les tropes franquistes al gener de 1939 al Camp de Tarragona, donant per acabada la Guerra Civil que va donar pas a quatre dècades de dictadura.

Així, l’Ajuntament la regidoria de Cultura vol seguir posant èmfasi amb la memòria històrica més recent de casa nostra i en aquesta línia, presenta “Memòries oblidades” un espectacle que homenatge a les dones que van lluitar amb armes o en silenci per tirar endavant, a elles, als seus somnis i als seus fills i filles, i gràcies a les quals avui nosaltres som aquí. Un dels protagonistes és Pau Duran Gual, músic torrenc que amb la seva guitarra crea l’espai sonor de l’espectacle.

Sinopsi

L’Aurora torna al poble per fer-hi de mestre, l’arribada de la República li ha donat l’oportunitat d’estudiar i d’exercir una professió que la fa retornar als seu poble d’origen després d’uns anys a ciutat. La Teresa, la seva amiga de tota la vida, l’espera amb l’alegria que corre per tot el poble després de tots els canvis que sembla que els portaran prosperitat i llibertat. Tot s’estronca, però, amb l’aixecament militar i l’inici de la guerra, de nou, les dones, han de triar, la lluita o la família. Veurem com les dues, com van fer totes les dones en aquella època, s’aferren a la vida i a la llibertat defensant-la com poden i sabent fer, l’Aurora s’allistarà i fusell en mà anirà a defensar la seva terra i les seves idees, la Teresa en canvi es quedarà a la rereguarda tirant endavant la família, fent-se càrrec dels més grans i els més menuts, defensant les terres, els animals i la casa. Dues dones, dues històries, i una memòria col·lectiva que hem oblidat.

Amb les actrius Marta Marin Simon i M.A, López Llauradó, el músic Pau Duran Gual, la dramatúrgia i direcció d’Eva Vives, la direcció musical de Sergi Clofent i l’assessorament històric d’Aïda Sánchez.

Foto: “Memòries oblidades” és una proposta de teatre i música. / CEDIDA

Hemeroteca

Tweets recents

Share This