El govern aprova les ordenances de manera definitiva en un nou ple marcat per la tensió

REDACCIÓ – Torredembarra, 28/12/2023

El ple de l’Ajuntament de Torredembarra ha aprovat de manera definitiva les ordenances fiscals per a l’any 2024 després de la celebració del ple extraordinari per resoldre les al·legacions presentades contra la pujada d’impostos i taxes. Una sessió on també es presentava l’esmena feta pel mateix equip de govern en què es modificava l’increment de l’Impost de Béns Immobles, l’IBI, passant del 17% previst inicialment a l’11%.

De nou, la sala de plens de l’ajuntament s’ha omplert de gom a gom amb les veïnes i veïns que han volgut protestar contra l’increment de la pressió fiscal. Amb tot, només hi ha hagut alguns moments de tensió en el tram final de la sessió, quan l’alcalde Eduard Rovira ha dit que no hi hauria torn de rèplica i els regidors de l’oposició i el públic ha protestat enèrgicament. De fet, els representants de Vox, Alternativa Torredembarra i la CUP, Javier Ramírez, Carles Fuxet i Toni Sacristan, s’han negat a votar els punts de l’ordre del dia. A més, Ramírez i Sacristan també han anunciat que impugnarien els acords de ple.

Des de l’equip de govern s’ha argumentat la seva negativa a acceptar les més de 1.800 al·legacions presentades per veïns i veïnes de Torredembarra de manera particular, i també les que van fer els partits de l’oposició. Segons ha explicat l’alcalde, no hi havia raons de forma ni jurídiques que les justifiquessin. També ha comentat que finalment se suavitza l’increment de l’IBI fins l’11% gràcies a l’aportació extra que fa l’Estat als Ajuntaments i que, en el cas de Torredembarra, serà d’uns 600.000 euros. Segons Rovira, això demostra que han augmentat aquest impost “només allò que fos necessari”.

Pel que fa a la taxa de la recollida de la brossa (que augmenta un 27% en el cas dels domicilis particulars i un 100% per als comerços), el regidor de Residus, Raúl García, ha comentat que la nova legislació marca que aquestes taxes han de servir per cobrir el cost total del servei i que, d’aquesta manera, s’avancen als canvis que hi haurà el 2025, quan s’haurà de pagar segons la generació dels mateixos residus. També ha assegurat que l’augment de despeses com la llum o el combustible i l’aplicació dels nous contractes també fa encarir el servei.

Impugnacions a la vista

Des de l’oposició, s’han mostrat molt crítics amb la postura del govern. Toni Sacristan, de la CUP, ha explicat que impugnaran els acords de ple perquè no han tingut el temps necessari per estudiar tota la documentació. També ha afegit que el govern podia haver aplicat una fiscalitat més progressiva, però que no ha estat així per voluntat política. A més, ha comentat que el pagament d’aquests impostos i taxes s’hauria de traduir en serveis de més qualitat i ha recordat que bona part del problema actual pel que fa a despeses és herència dels governs de Daniel Masagué.

Per la seva part, Carles Fuxet ha tornat a demanar la dimissió d’Eduard Rovira com a regidor d’Hisenda. També ha dit que la situació actual és fruit de la mala gestió feta pels governs de l’actual alcalde durant els darrers vuit anys i també comparteix que l’augment de la càrrega impositiva es tracta de voluntat política.

Javier Ramírez, de Vox, ha assegurat que a l’expedient al qual han tingut accés per preparar el ple encara faltaven algunes al·legacions, un fet que ja va obligar a deixar aquest punt sobre la taula a la sessió de la setmana passada. També ha criticat el govern pel contracte de la recollida de la brossa, que considera que s’havia pogut aconseguir per un import menor. També assegura que no s’estan complint tots els serveis que indica el contracte. A més, sobre l’augment de l’IBI, ha afegit que no hi ha l’informe econòmic que ho justifiqui. Per tot plegat, ha assegurat que impugnaran els acords de ple i ha tancat la seva intervenció assegurant que seran «tercers qui decidirà sobre aquestes ordenances fiscals».

Finalment, des del Partit Popular, regidora Núria Gómez ha remarcat també que aquest augment de la pressió fiscal és una decisió política per part del govern. Ha recordat que durant la campanya electoral no es va dir res sobre un augment d’impostos i taxes, i també ha afegit que aquests canvis en les ordenances poden tenir efectes contraproduents per a l’economia de les famílies i els negocis de Torredembarra.

Vaga en la recollida de la brossa

Durant el ple també s’ha explicat que de cara a la setmana vinent s’han convocat tres jornades de vaga en el servei de la recollida de la brossa. Seran els dies 1, 5 i 6 de gener, en plenes festes nadalenques. Alguns representants dels treballadors han assistit a la sessió d’aquest dijous i els regidors de l’oposició s’hi han referit a aquest conflicte. Els treballadors reclamen a l’empresa Prezero que es corregeixin els errors que es produeixen de manera sistemàtica en les seves nòmines i també millores en matèria de seguretat laboral. A més, també reclamen que no s’obri expedient a una treballadora del servei.

Divendres de la setmana passada, representants dels treballadors, de l’empresa i de l’Ajuntament es van reunir per intentar desbloquejar la situació sense acord. Aquest dimarts hi va haver una nova reunió amb la mediació del departament de Treball.

En total, 21 persones treballen en el servei de recollida i transport de la brossa a Torredembarra. L’empresa Prezero presta el servei des del mes de febrer d’aquest 2023 a través d’un contracte d’emergència després que l’anterior concessionària, Nordvert, renunciés a seguir oferint el servei.

Foto: Una imatge de la sala de plens durant el darrer ple de l’any. / TDB

El tiempo - Tutiempo.net

Hemeroteca

Tweets recents

Share This