Un podcast sobre l’explosió a IQOXE i un reportatge sobre el tràfic de residus guanyen ex aequo  el Premi Mañé i Flaquer

REDACCIÓ – Torreddembarra, 25/11/2023

Aquest divendres, 24 de novembre, ha tingut lloc al Pati del Castell de Torredembarra l’acte de lliurament del XXXVI Premi de Periodisme Mañé i Flaquer, que organitza l’Ajuntament de Torredembarra, a través de la Regidoria de Cultura, i la Demarcació de Tarragona del Col·legi de Periodistes de Catalunya, amb Repsol com a patrocinador principal i la col·laboració del Port de Tarragona.

El bicentenari del naixement de Joan Mañé i Flaquer ha cobrat un gran protagonisme durant la gala, amb l’actor Eloi Isern tornant a encarnar el periodista torrenc, figura cabdal del periodisme del nostre país del segle XIX, i l’actriu Ivette Gómez, que interpretava una jove periodista com a contrapunt.

L’acte, que ha comptat amb la direcció de l’escriptor prioratí Toni Orensanz, s’ha pogut seguir en directe per Ona La Torre, emissora municipal de Torredembarra, i TAC12, la televisió pública del Camp de Tarragona, que també se n’ha encarregat de la producció. La Diputació de Tarragona ha donat suport a la gala.

En aquesta trenta-sisena convocatòria del premi, un total de 130 treballs optaven a proclamar[1]se guanyadors: 28 en la categoria Camp de Tarragona, 47 en la modalitat de Periodisme Turístic,18 en la de Comunicació Local i 37 en la de Fotoperiodisme Camp de Tarragona.

El jurat ha decidit que dos treballs comparteixin ex aequo el premi en la categoria Camp de Tarragona, que té una dotació de 8.000 euros: “Insostenible”, de Christophe Sion i Rafa Marrasé, emès al programa Sense Ficció de TV3 el 20 de juny de 2023, i “Tarragona, com respires?”, de Clara Pagès i Neus Jover, emès a Tarragona Ràdio el 4 de setembre de 2023.Respecte a “Tarragona, com respires?” el jurat n’ha destacat “la vocació de servei públic, de donar respostes a les preguntes que es fa la ciutadania” (sobre seguretat industrial, normativa de gasos vigent i la incidència d’aquests en la salut i el medi ambient, a partir de l’explosió d’IQOXE del 2020) amb un format molt interessant i amb moltes possibilitats com és el podcast. Sobre “Insostenible” en ressalta “el treball impecable amb visió global” que ens porta d’un fet que neix al Camp de Tarragona i arriba fins a la màfia italiana: el tràfic de residus. “Bombes sobre Tarragona”, de Joana Zapata, Sergi Martín, Òscar Martín i Meritxell Navarrete, emès a TAC12 el 6 d’abril de 2023, ha quedat finalista en aquesta categoria.

Pel que fa a la modalitat de Periodisme Turístic, el treball guanyador ha estat l’article “El viaje estático o cómo nos movemos en la quietud”, de Laureano Debat, publicat al mitjà digital Coolt el 31 de juliol de 2023. El jurat ha ressaltat que el treball presenta “una bona reflexió sobre el fet de viatjar, del turisme i de l’experiència que aporten les noves tecnologies amb un enfocament original, en què viatjar no significa necessàriament moure’s físicament, contrastant la mobilitat i la immobilitat amb una estètica immersiva”.

Els finalistes en aquesta categoria han estat “El bombero de Valparaíso”, de Rafa Pérez, publicat al mitjà digital Kamaleon Viajes el 25 de setembre de 2023, i “El turista 1.999.999 (Guiri él, guiri tú,guiri yo)”, de Berta Jiménez Luesma, publicat al número 43 (juny de 2023) de Jot Down Magazine. La dotació del premi és de 6.000 euros i el compromís de l’Ajuntament de Torredembarra d’encarregar al guanyador/a un treball periodístic remunerat sobre la vila per ser publicat en un mitjà de comunicació d’àmbit català.

Quant al Premi de Comunicació Local, amb una assignació econòmica de 3.000 euros, el treball guanyador ha estat “El problema de l’aigua, des de l’altra plaça de la Font”, d’Enric Garcia Jardí, publicat a la revista Fet a Tarragona el 4 d’abril de 2023. El jurat ha destacat “el bon treball de documentació” d’un article que presenta un fet històric, la mancança d’aigua corrent als barris perifèrics de Tarragona a la segona meitat del segle XX, “passant de l’episodi local al general, i enllaçant amb el present en què l’aigua i la seva gestió com a recurs escàs continua sent un gran problema per a la societat”.

El jurat ha escollit com a finalistes “Deportats tarragonins als camps nazis”, de Joana Zapata, Xavier Abelló i Sergi Martín, emès a TAC12 el 2 de juny de 2023, i “Aprendre a teixir la vida”, d’Anna Fortuny, publicat a Singulars Magazín el març de 2023.

Finalment, la fotografia guanyadora de la modalitat Fotoperiodisme Camp de Tarragona, dotada amb 3.000 euros, ha estat “Fluint amb el Trapezi”, de la fotoperiodista Laia Solanellas, realitzada l’11 de maig de 2023 i publicada el 12 de maig de 2023 al mitjà Tarragona Digital. El jurat ha ressaltat “la plasticitat de la imatge i una tècnica arriscada, on el moviment pren el protagonisme”.

Foto: Foto de família dels premiats, autoritats i patrocinadors. / ANNA F, / AJ. TORREDEMBARRA

Hemeroteca

Tweets recents

Share This