La protesta contra la pujada de la pressió fiscal escalfa el ple de novembre

REDACCIÓ – Torredembarra, 24/11/2023

L’Ajuntament de Torredembarra va viure una sessió ordinària del ple de novembre molt tensa aquest dijous, 24 de novembre, per la protesta d’una trentena de veïns i veïnes de la Torre que van voler traslladar el seu malestar per la pujada d’impostos i taxes. Inicialment, ho van fer presentant fins a quatre preguntes a l’equip de govern on exposaven que aquest augment de la pressió fiscal tindria conseqüències en l’economia de les famílies i també en la viabilitat dels comerços. També van argumentar que aquest increment no s’ha traduït en una millora dels serveis de la ciutadania.

L’alcalde Eduard Rovira va respondre que, en el cas de l’Impost de Béns Immobles (IBI), considerant l’augment del 17% que s’aplicarà l’any vinent, en el temps que porta al capdavant del govern, des del 2015, l’augment acumulat haurà estat del 10,5%. Va aprofitar per comparar aquesta situació amb la que es va produir en etapes precedents a l’Ajuntament de la Torre, quan l’augment va arribar a ser del 60% en quatre anys a causa també de les revisions que es van fer del cadastre. En aquest sentit, Rovira va recordar que una de les persones que estan liderant aquestes protestes, l’actual president de l’Associació de Veïns de Montclarà, Juan Pérez, era regidor de Serveis durant un dels governs de Daniel Masagué, quan es van aplicar algunes d’aquestes pujades. “En general, tots els governs han anat augmentant impostos i taxes i els governs que jo he presidit són els que més els han contingut en la història d’aquest poble”, va comentar Rovira. El batlle també va defensar la necessitat d’augmentar alguns impostos i taxes per l’increment de costos en algunes despeses, com els subministraments bàsics, i per garantir els serveis que ofereix l’Ajuntament.

El mateix Juan Pérez també va intervenir per criticar que aquest augment d’impostos s’utilitzi, per exemple, per cobrir les despeses d’un contracte del servei de recollida i transport de residus el cost del qual ha augmentat fins als 2,2 milions d’euros amb l’entrada en vigor de l’actual contracte d’emergència. L’alcalde va respondre que amb aquest contracte el servei està ara dimensionat a les necessitats de Torredembarra i que està funcionant prou bé, perquè “permet atendre les noves circumstàncies de població fixa i les noves exigències legals de reciclatge”. Una altra de les veïnes que va presentar una pregunta al ple, l’Anna Glòria Pallejà, va comentar que les explicacions que les explicacions de l’alcalde eren “insuficients” i que no valia justificar-ho pels augments que s’havien aplicat en altres èpoques.

Altres veïns que assistien al ple com a públic van voler intervenir de manera espontània per recriminar al govern aquesta pujada d’impostos i taxes, del 17% de l’IBI, el 27% la taxa de la recollida d’escombraries i del 100% la de la recollida comercial. També hi va haver crits de “dimissió” i van comentar que se sentien “enganyats”, perquè durant la campanya electoral no es va dir res d’aquest augment de la pressió fiscal.

Els altres socis de l’equip de govern, el PSC i Junts, van defensar la mesura, encara que van assegurar que no li agradava aplicar-la a ningú, i van voler mostrar una imatge d’unitat de l’executiu. Des de l’oposició, el PP, Vox, Alternativa Torredembarra i la CUP van coincidir en demanar que el govern es repensi aquest augment de la càrrega impositiva cap als veïns i veïnes de Torredembarra a causa del malestar que estava causant.

La situació es va anar escalfant amb insults per part d’un dels assistents al regidor del PSC José García, moment en què l’alcalde va decidir interrompre la sessió per decidir què es feia.

Modificació del POUM

Finalment, el ple es va reprendre ja amb els punts ordinaris de l’ordre del dia. Entre aquests, un dels aspectes més destacats va ser l’aprovació provisional d’una modificació puntual del POUM de Torredembarra per fer una permuta d’una zona verda entre un espai al cementiri i un altre a tocar del parc de les Tretze Roses amb l’objectiu de permetre la creació del vial que ha de donar accés al futur centre d’atenció primària. També es va aprovar una modificació de crèdit d’uns 160.000 euros per cobrir despeses de gas, telèfon i informàtica, i es van aprovar dues mocions que havia presentat la CUP: una per condemnar els atacs a la població civil de Gaza per part d’Israel, i una altra -aquesta parcialment- per limitar i controlar la presència de pisos d’ús turístic a Torredembarra. Un ple, iniciat a les deu del matí, que amb les interrupcions i recessos va acabar a pocs minuts de les set del vespre.

Foto: Un moment d’aquest ple ordinari de novembre. / TDB

Hemeroteca

Tweets recents

Share This