Alternativa Torredembarra denuncia la situació de la piscina municipal a  l’Agencia Catalana de la Salut

REDACCIÓ – Torredembarra, 16/11/2023

Alternativa Torredembarra ha denunciat a l’Agencia Catalana de la Salut els cursos i activitats de la piscina “vella” de la zona esportiva de municipi durant les obres actuals als vestidors i les afectacions als usuaris i usuàries.

El grup polític, actualment a l’oposició, explica que l’Ajuntament de Torredembarra va enviar el passat 4 de novembre un comunicat als “abonats i persones que fan cursos a la piscina la piscina amb el títol “Bonificació abonats”. El comunicat, segons Alternativa, no va arribar a tots els usuaris perquè, malgrat les diverses reclamacions, la base de dades del consistori segueix incompleta i hi ha un grup de persones que mai rep les notificacions, amb el greuge i els inconvenients que això comporta.

Assenyalen que aquesta deficiència ha estat reconeguda públicament per la regidora d’Esports, Berta Castells, i que ha estat incapaç d’actualitzar la llista d’usuaris -que havien proporcionat les seves dades prèviament per a ser contactats- així com d’informar correctament i donar resposta als usuaris front a la mala planificació de les obres dels vestidors de l’antiga piscina. En el comunicat s’ofereixen les següents mesures compensatòries als usuaris i usuàries:

– 10 banys gratuïts als que tenen abonament en vigor, sense especificar a quin/s tipus d’abonament/s aplica.

– 2 classes extres en cap de setmana a la gent que fa cursets (els cursets es fan en dies laborables).

– 10 banys a persones que fan cursos.

Alternativa es queixa que per als qui no vulguin aquests banys o classes extres, Esports indica que podran demanar un descompte en la propera inscripció o devolució, sense especificar – de nou – de quin descompte es tracta, ni devolució de què, ni si és vàlid per a tots els abonaments i inscripcions.

“Aquesta mesura és, molt evidentment, una reacció i una resposta de mínims a la moció presentada per Alternativa Torredembarra al ple del 19 d’octubre (Registre d’entrada 2023- 14118 del 15/10/2023), aprovada per tota l’oposició i vergonyosament rebutjada pel govern”, expliquen.

En la moció presentada es recollia la informació, les queixes i el malestar d’usuaris i usuàries decebuts i enfadats, es van fer una sèrie de peticions “justes i raonables” per contrarestar els perjudicis que han patit els usuaris com a conseqüència de les obres. Les peticions presentades varen ser les següents:

  1. La bonificació dels imports abonats pels usuaris que ho desitgin.
  2. L’extensió gratuïta de l’abonament per la mateixa quantitat de dies que durin les obres.
  3. Que es garanteixi l’accessibilitat de persones amb mobilitat reduïda a la piscina – la qual cosa s’ha desconsiderat .
  4. Que s’asseguri la higiene, instal·lant lavabos al recinte de la piscina sense haver de sortir.
  5. Dutxes i taquilles suficients als vestidors provisionals per evitar robtoris. Qualsevol governant hauria de fer-se responsable dels seus errors i acceptar aquestes mesures sense dubtar ni un segon, el que deixa de nou ben palesa la incapacitat de gestió dels mandataris municipals. A més, i de manera important, també cal tenir en compte l’incompliment de la llei vigent sobre l’accés a equipaments públics a persones amb discapacitats (llei 13/2014 del 13 d’octubre)

I afirmen que és per aquests motius i la manca de diàleg, transparència i poques o nul·les ganes d’acomplir amb la legislació vigent tant de salubritat com d’accessos, que Alternativa Torredembarra s’ha vist obligada a presentar denuncia davant l’Agencia Catalana de la Salut. Amb registre número 9015-2617118/2023 del dia 14 de novembre del present any on exposem les següents consideracions:

– Que la piscina no compta amb WC i el més proper és a l’exterior i no es accessible a persones amb mobilitat reduïda.

– No hi ha dutxa a dins per assegurar que les persones es dutxen abans de ficar-se a la piscina, amb les conseqüències en la salut de les persones usuàries i de la higiene de l’aigua.

– La maquina netejadora de l’aigua, no funciona amb les conseqüències que això ocasiona.

– L’accés provisional a la piscina durant les obres no és accessible a les persones amb mobilitat reduïda, com tampoc ho son els bungalows habilitats per a canvi de roba i que no disposen de WC ni de dutxes.

– Donada la precarietat del vestidors provisionals i la manca de taquilles suficients per a guardar les bosses i roba dels usuaris, molts d’ells accedeixen a la piscina amb sabates de carrer, pels mateix terra pel que després els usuaris caminen descalços per entrar a la piscina.

– La piscina no compta amb cadira que permeti a persones amb mobilitat reduïda entrar i sortir de l’aigua.

I per tot això demanen que es facin les inspeccions oportunes que permetin detectar les mancances sanitàries de la piscina municipal de Torredembarra, segons els diferents decrets reials sobre piscines de l’agencia de Salut Pública de Catalunya, que es poden consultar a (https://salutpublica.gencat.cat/ca/ambits/proteccio_salut/piscines/), per tal d’acordar les mesures correctives que assegurin la higiene necessària que preservi la salut de les persones usuàries, amb especial cura a les persones grans, immunodeprimides, infants i altres col·lectius vulnerables.

Que es corregeixin les mancances que exclouen del servei a les persones amb mobilitat reduïda o altres discapacitats, contravenint la LLEI 13/2014, del 30 d’octubre, d’accessibilitat, de la Generalitat de Catalunya.

“Amb tot i això, l’equip de govern de Torredembarra encara són a temps de demostrar que es deuen a l’interès públic. Només cal que rectifiquin i apostin per dialogar i solucionar els problemes dels veïns i veïnes”, conclouen.

Foto: Una imatge de la piscina “vella” de Torredembarra. / AJ. TORREDEMBARRA

Hemeroteca

Tweets recents

Share This