CRÒNICA l La plaça del Castell clama contra la pujada d’impostos

JORDI SALVAT – 5/11/2023

Prop de 300 persones s’han concentrat aquest diumenge, 5 de novembre, a la plaça del Castell per protestar contra la pujada d’impostos aprovada pel govern de Torredembarra el passat 26 d’octubre. Ho han fet convocats pel col·lectiu Torrencs empipats amb el lema “Tan sols el poble salva el poble”. Han demanat al govern d’ERC, PSC i Junts que rectifiquin aprofitant el període d’exposició pública de les ordenances fiscals, que de cara al 2024 fixen un augment del 17% de l’IBI i un 27% de la taxa de recollida de signatures.

Els crits d’”Alcalde dimissió” i “Govern dimissió” s’han combinat amb el de “Lladres” “Pocavergonyes” i “Abús de poder”, i han intervingut un exregidor i un dels membres de la candidatura de l’Alternativa Torredembarra. En el segon cas, ha estat Ventura Mancho, que ha arrencat els aplaudiments del públic recordant que Torredembarra és dels municipis de Catalunya on han pujat més els impostos, cosa que no s’entén perquè és una localitat turística que obté molts ingressos i ho ha resumit amb: “Els ciutadans n’estem fins els collons”. Ha advertit també que vindran més pujades d’impostos i ha fer una crida a organitzar-se.

L’exregidor de l’Agrupació Democràtica (2007-2011) i actual president de l’Associació de Veïns de Montclarà, Juan Pérez, ha estat qui més ha intervingut, recordant la gestió de la recollida de la brossa en la seva època a l’Ajuntament i l’augment dels 700,000 euros de llavors fins el 2.100.000 euros. Pérez considera que no hi ha dèficit a l’Ajuntament i que no està justificada la pujada d’impostos que considera un “robatori a mà armada”. Ha afirmat que es poden retallar despeses supèrflues i no pujar taxes i impostos.

També ha denunciat l’augment de la pressió fiscal que hauran de patir els comerciants, que veuran com se’ls doblen els impostos a pagar i alguns es podrien plantejar marxar a localitats veïnes. Apunta la possibilitat que els comerciants es puguin organitzar ells mateixos la recollida de les escombraries, com es fa en alguns municipis.

Dues concentracions cada setmana

Els manifestats han acordat que la concentració es repetirà cada dimecres i diumenge a les dotze del migdia a la plaça del Castell i es convoca també a protestar als plens municipals. El proper el 17 de novembre. Es vol contactar amb totes les associacions veïnals perquè se sumin a la protesta.

També redactarà un document d’al·legació a la pujada impositiva perquè tothom qui vulgui el pugui signar i presentar-lo a títol individual al registre de l’ajuntament. Es podrà recollir a diferents comerços del municipi i es podrà presentar fins el proper 30 de novembre

Entre els assistents a la concentració hi havia dos regidors de l’oposició: l’edil de Vox, Javier Ramírez, que estava en un primer pla tot i que no ha intervingut;  mentre que Núria Gómez, del PP, estava en un lloc més discret. També hi havia alguns exregidors entre el públic. La concentració ha estat molt transversal i ho demostra que en algun moment hi hagut algun problema amb l’idioma de les intervencions. Finalment el català i el castellà s’han alternat.

Caldrà veure com evoluciona aquest moviment i l’assistència a les properes mobilitzacions. El que està clar és que aquesta concentració de Torredembarra -que se suma a la de dilluns passat convocada per la formació política Alternativa Torredembarra-  ha tingut més èxit que manifestacions semblants en altres poblacions veïnes.

Fotos. Dues imatges de la concentració celebrada a la plaça del Castell. / TDB

Hemeroteca

Tweets recents

Share This