Els Nans de la Torre estrenen vestits

JOSEP SÁNCHEZ

Renovació, però sense perdre la seva essència ni la seva identitat. Els Nans de Torredembarra estrenaran durant aquesta Festa del Quadre els seus nous vestits i, de fet, el disseny ja s’ha donat a conèixer en un dels actes principals del primer cap de setmana de celebració.

El Groutxo, el Vell, el Català, el Turc, la Guapa i el Dimoni estan d’enhorabona i, a partir d’ara, lluiran una nova vestimenta després de gairebé tres dècades sense fer-se cap renovació. Els vestits que portaven fins ara dataven del 1995 i, des de l’Agrupació de Balls Populars de Torredembarra ja feia temps que rumiaven un canvi. Finalment, va ser la passada tardor quan es van decidir gràcies als dissenys que fa fer una de les balladores, la Rut Flores. Va ser aleshores quan es va iniciar un procediment per elaborar els nous vestits que ha culminat ara, amb la seva presentació i la seva estrena en aquesta Festa del Quadre.

Vestits personalitat pròpia

Flores, que estudia Conservació i Restauració de Béns Culturals, va entomar el repte de crear els nous vestits amb uns objectius ben clars: mantenir la tradició i respectar els trets identificatius de cada un dels Nans que formen el ball a Torredembarra. I és que un dels aspectes que més destaca Flores és que “els nostres Nans són dels pocs que vesteixen amb personalitat pròpia i això ha de ser un orgull pel poble”. Cal recordar que els actuals Nans de la Torre van ser creats al taller El Ingenio de Barcelona l’any 1967 i que en altres punts de Catalunya també hi ha les mateixes figures. És per això, remarca Flores, que els seus vestits permeten als Nans de Torredembarra tenir una identitat pròpia i ben marcada. A més, afegeix que “el vestit també crea ball i dona uniformitat a la comparsa”.

La dissenyadora ha apostat pel continuisme i per mantenir viva la tradició dels vestits que els Nans de Torredembarra han lluït durant les darreres dècades. Dels sis Nans, cal diferenciar entre el Vell, el Català, el Turc i el Dimoni, que vesteixen amb una saia; i el Groutxo i la Guapa, que ho fan amb vestits de l’època. En el primer cas, és on més s’ha volgut mantenir la tradició. Rut Flores destaca “la importància de mirar enrere per conservar una peça que ha estat valuosa al llarg dels anys i fer-la present de cara a les noves generacions”. Així, el Vell, el Català, el Turc i el Dimoni mantenen els seus vestits en forma de saia i amb els seus colors tradicionals: els dos primers, de blau; el Turc, de vermell; i el Dimoni, de verd. També s’han afegit algunes sanefes i un símbol a la part de darrere que identifica cada Nan: una àncora, una falç, una lluna i una cua. “Hem utilitzat noves teles més lluents, hem jugat amb els contrastos,  però sense perdre l’essència i la identificació de cada personatge”, remarca Flores. Per la seva banda, amb el Groutxo i la Guapa, Flores s’ha permès més llibertat a l’hora de fer els dissenys, però inspirant-se sempre en l’època dels dos personatges.

La confecció dels nous vestits ha anat a càrrec de la modista Blanca Farré, que durant la presentació que es va fer el dissabte 8 de juliol al Pati del Castell, remarcava que ha estat un treball “molt laboriós, però tranquil i pausat” i destacava també “la bona entesa” que hi ha hagut amb la dissenyadora.

Des de l’Agrupació de Balls Populars, la tresorera de l’entitat, Marina Hernández comenta que s’ha buscat “fer una remodelació, però sense perdre l’essència” i remarca que els vestits donen als Nans de Torredembarra “una identitat pròpia”. Durant la presentació dels nous vestits, els sis Nans de Torredembarra van ballar plegats a la plaça del Castell… i ho faran també per la Festa del Quadre i la de Santa Rosalia. Hernández comenta que, a diferència dels últims anys, aquest 2023 tenen balladors suficients i, de fet, es recupera el ball de sis després d’alguns anys sense fer-lo.

Més d’un segle d’història

Tot i que els actuals Nans daten del 1967, es té constància de figures d’aquest tipus a Torredembarra des del 1919. L’any 1930 l’Ajuntament va adquirir quatre Nans al taller El Ingenio, que es van substituir el 1954 per quatre de nous, fins que 13 anys després s’adquireixen al mateix taller els actuals. Els vestits que els Nans portaven fins ara es van estrenar per la Festa de Sant Joan de 1995. Durant aquests dies, al Pati del Castell es pot veure una petita exposició amb vestits que han lluït els Nans de la Torre al llarg de tots aquests anys.

Foto: Els Nans de la Torre ballant per primer cop amb els nous vestits a la plaça del Castell. / JOAN CASAS

El tiempo - Tutiempo.net

Hemeroteca

Tweets recents

Share This