CRÒNICA l El futur govern de Torredembarra continua a l’aire després d’una setmana molt intensa

JORDI SALVAT – 3/6/2023

Secretisme gairebé absolut després d’una primer setmana de contactes i negociacions per a bastir el govern de Torredembarra dels propers quatre anys. Però tenim algunes pistes que ens dibuixen un panorama molt obert encara i diferents vies obertes per escollir el nou alcalde de Torredembarra el proper 17 de juny. Eduard Rovira i Vale Pino o el que és el mateix, ERC i PSC, estan jugant totes les seves cartes per estar quatre anys a l’alcaldia, però guanya terreny la possibilitat de repartir-se dos anys cada un la vara d’alcalde. Seria el primer cop que passa en la història de la capital del Baix Gaià.

Esquerra Republicana, guanyadors de les eleccions amb sis regidors, ha mantingut contactes amb totes les formacions del ple municipal excepte PP i Vox. “Ens hem fet una composició de lloc i de les voluntats i prioritats de cadascú -no només aritmètiques-, també de programa”, expliquen. Aquest cap de setmana els republicans tenen trobades internes i, a partir de dilluns inicien una segona tanda “ja més decisòria i decisiva”.

El pacte més difícil

Des del Partit Socialista, prefereixen mantenir la màxima discreció per impedir interferències en les negociacions i que aquestes arribin a bon port. La possibilitat d’assolir quatre anys d’alcaldia per part de Vale Pino passa per un difícil -però no impossible- acord a quatre bandes que hauria de sumar els cinc regidors socialistes als dos de Junts i un del PP i Alternativa per arribar a la xifra de nou edils, la majoria absoluta. Els socialistes ja van descartar en campanya qualsevol pacte amb Vox.

“La pilota està a la teulada de Vale Pino”, afirmava al Torredembarra Actualitat l’única regidora popular, Núria Gómez, que manté que no s’han mogut del que van expressar en campanya i és que “Torredembarra passa per davant de les sigles”, una postura que té el suport total del màxim dirigent del PP de Catalunya, Alejandro Fernández.

La CUP ha deixat clar que no farà alcalde Vale Pino, però de la trobada amb Esquerra n’han sortit amb bones vibracions, amb “reflexions compartides”. L’assemblea local celebrada dijous va deixar tres escenaris oberts: donar estabilitat des de fora a un executiu liderat per Esquerra, restar a l’oposició o entrar al govern. De que dependrà? Doncs a inicis de la propera setmana faran públic un document de mínims “irrenunciables” per arribar a un acord amb els republicans. La remunicipalitzció de la neteja viària i la recollida de residus en serà un i ERC no s’hi ha posat malament. La setmana vinent les dues formacions mantindran una segona trobada per negociar punts més concrets en base als seus programes. “Volem seguir negociant”, afirma el regidor cupaire, Toni Sacristan.

Però Esquerra no en té prou amb la CUP per governar i Junts i els seus dos regidors són una peça imprescindible en aquest acord que replicaria el pacte de govern que ha manat a Tarragona fins ara. De la primera trobada entre republicans i juntaires tampoc no n’ha sortit encara cap acord i cal seguir parlant. L’equip negociador de Junts manté totes les possibilitats obertes i després d’assumir un resultat que no era l’esperat són conscients del pes que tenen els seus dos regidors al nou ple torrenc. Com ho és també l’únic regidor de l’Alternativa, imprescindible per fer alcalde Vale Pino i una alternativa -valgui la redundància- si la CUP no acaba encaixant amb ERC i Junts. Carles Fuxet ha parlat aquesta setmana amb republicans i socialistes i esperen poder ajudar en assolir un acord de govern. Però el canvi sembla que pesa més ara per ara a les files d’Alternativa.

La gran coalició pot ser la solució

Hi ha una darrera possibilitat de govern i que satisfaria les aspiracions expressades per ERC i el PSC de tenir un govern sòlid els propers quatre anys i que no és altra que pactar ells dos i sumar onze regidors. Hi ha hagut converses. Però existeix un escull molt important i és l’alcaldia. Els 115 vots de diferència a favor d’Esquerra són pocs i el PSC se sent legitimat per exigir dos anys d’alcaldia. Qui seria el primer en agafar la vara? El relleu en el primer lloc de llista d’ERC el 2027 és un factor que complica la quadratura de cercle.

Com va quedar clar en el cara a cara organitzat pel Torredembarra Actualitat en l’equador de la campanya que van protagonitzar Rovira i Pino, el model de ciutat i el programa no seran un problema per aquest gran acord que, fins i tot, podria incloure els dos regidors de Junts. Encaixaria en l’aspiració compartida d’un govern fort i estable que els dos caps de llista més votats defensen. Però calen sacrificis.

Un panorama molt obert i que es podria resoldre aquesta setmana vinent. O encara no. El 17 de juny, data del ple que elegirà el nou alcalde torrenc, encara sembla lluny, però ja se sap que en política els esdeveniments sovint es precipiten. I a Torredembarra en tenim experiència.

Foto: Eduard Rovira -dreta- i Vale Pino, dipositant el vot el diumenge 28 de maig. / CEDIDES

Hemeroteca

Tweets recents

Share This