Com saber si estem en una relació tòxica

EVA REMOLINA / AMIC – 23/4/2023

Les relacions tòxiques són aquelles en les quals una o les dues persones involucrades, experimenten sentiments negatius i nocius de manera constant. Sovint, aquestes relacions són abusives i poden ser difícils de reconèixer i sortir d’elles. Aquests són alguns dels signes més comuns en aquests tipus de relacions:

Control excessiu: Controlar la vida de parella, pot incloure des del temps que passa amb amics i familiars fins a la roba que s’hi posa. L’altra persona pot sentir que no té llibertat per a prendre decisions o que està sent manipulada.

Gelosia i possessivitat: A causa d’això, una persona pot sentir-se atrapada i sense espai per a respirar o fer les coses que li agraden.

Comportament verbal o físicament abusiu: una persona en una relació tòxica pot experimentar violència física o verbal per part de la seva parella. Pot ser en forma d’insults, crits, cops i altres comportaments abusius.

Falta de respecte: No només el fet de parlar malament de l’altre a la seva esquena, sinó també insults, burles i altres formes de menyspreu.

Manipulació: Això pot ser l’amenaça de deixar la relació si la persona no fa el que vol la seva parella, el xantatge emocional i altres formes de manipulació.

Falta de comunicació: les persones que estan dins d’una relació tòxica sovint tenen dificultats per a comunicar-se de manera efectiva. Inclou també les comunicacions negatives i destructives.

Desconfiança o sospites excessives.

Manca de suport: Els membres de la parella poden sentir que no tenen suport emocional de l’altre, tant en moments difícils, com la falta d’interès en les necessitats i sentiments quotidians.

Desigualtat en la relació: és freqüent d’una manca d’equilibri en la presa de decisions, el suport emocional i altres aspectes de la relació.

Manca de compromís: es pot sentir que la teva parella no està compromesa amb la relació o no treballa per a fer canvis per tal de millorar-la.

És important recordar que una relació tòxica pot manifestar-se de diferents maneres. Si sents que estàs dins d’una, és crucial parlar amb algú en qui confiïs i buscar l’ajuda d’un professional de la salut mental o un terapeuta per a parlar sobre els teus sentiments i trobar maneres de sortir de la relació de manera segura i saludable.

Foto:

Hemeroteca

Tweets recents

Share This