En aquells dies… també periodisme

JORDI SALVAT

En l’entrevista que el novembre passat li vam fer a l’Antoni Batista amb motiu del tercer aniversari del Torredembarra Actualitat, el periodista i escriptor torrenc ens va regalar una exclusiva: el títol i la temàtica del seu darrer llibre. Els portaveus del Déu és el suggeridor títol d’una obra que plasma en 175 pàgines dècades de feina periodística i investigadora. Es tracta d’un estudi dels  evangelis des de la teoria de la comunicació, una cosa que fins ara no s’havia fet. He aprofitat aquesta Setmana Santa per finalitzar-ne -i gaudir-ne- la lectura i és que la temàtica del llibre era ideal per aquestes dates.

En un moment en què les esglésies es buiden però les processons que recorden la passió i mort de Crist mantenen una gran vitalitat, aquest llibre es una manera original d’acostar-se a Jesús i als inicis del cristianisme i denota la gran preparació intel·lectual de l’autor i el domini de les qüestions de que tracta. Batista va aprendre grec a Batxillerat i això li ha permès traduir directament l’Evangeli de Joan, l’únic escrit per un dels dotze apòstols que acompanyaven Jesús aquells tres anys de predicament i miracles. Aquest domini de la llengua clàssica original del text li permet oferir-nos claus per entendre el missatge de Déu que han pogut quedar distorsionades en interpretacions i traduccions posteriors, sobretot en el llatí dominant a partir de l’oficialització del llatí com a llengua oficial del cristianisme.

Com a periodista i com a cristià, el que més m’ha interessat és aquest anàlisi des de la teoria de la comunicació, tractant els evangelistes com a periodistes, Deu com a editor, introduint conceptes com màrqueting o share a l’hora d’analitzar els diferents canals i receptors del missatge de Jesús. Tampoc no hi falta el periodisme de la vivència que tant està treballant en els seus darrers llibres i articles al voltant de l’evangelista Joan, una figura cabdal en les primeres dècades del cristianisme i molt desconeguda . Acostumats a llegir Batista sobre els conflicte basc i nord-irlandès, la resistència antifranquista o els protagonistes de la Nova Cançó, la seva immersió en els evangelis, sobretot en el de Joan, és una proposta original i valenta a tenir en compte per aquest Sant Jordi.

Hemeroteca

Tweets recents

Share This