Any de transició al polígon industrial de Torredembarra

REDACCIÓ – Torredembarra, 22/3/2023

REDACCIÓ

El 2023 és un any clarament de transició al Polígon Industrial Roques Planes de Torredembarra. A finals d’aquest mes de març hi haurà canvi a la junta directiva de l’Associació d’Empresaris del Polígon Roques Planes i Xavier Valldossera deixarà la presidència després de sis anys, dos mandats en el càrrec. Però el proper mes de juny, a més, acabarà una altra etapa: la de qui ha estat el màxim interlocutor a l’Ajuntament de Torredembarra en els afers que afecten el polígon, el regidor d’Hisenda, Comerç, Indústria i Activitats, i d’Urbanisme, Josep Maria Guasch.

Guasch explica que, tot i que enguany no hi ha prevista cap gran inversió al polígon industrial, el consistori torrenc ha reservat una petita partida en el pressupost municipal de l’any 2023 per afrontar petites actuacions que els demanin els empresaris en el polígon, com és la conservació i el manteniment, l’asfaltatge i la senyalització viària.

Fibra òptica i més seguretat

El regidor fa un balanç positiu de la feina feta els darrers anys en el que és l’únic polígon industrial torrenc. L’arribada de la fibra òptica ha estat una fita important i també s’ha millorat la seguretat amb la instal·lació de càmeres per llegir matrícules per la preocupació dels empresaris pels robatoris.

Sens dubte, un dels grans canvis que ha tingut el Polígon Industrial Roques Planes és la modificació puntual del Pla d’Ordenació urbana municipal (POUM) fa dos anys per part del ple municipal de l’Ajuntament amb l’objectiu d’ajustar les superfícies mínimes que s’exigeixen per a la implantació d’activitats a la zona industrial. Guasch explica que l’objectiu de la modificació era descongestionar els nuclis més urbans d’algunes activitats que poden tenir millor encaix al polígon industrial i fins ara no s’hi podien instal·lar perquè les superfícies mínimes eren massa elevades per als seus negocis.

En aquest sentit, la configuració anterior de parcel·lació mínima i limitació d’activitats al polígon industrial impedia que les activitats industrials de superfícies inferiors a 500 m2 s’hi poguessin instal·lar, ja que només es permetia una activitat econòmica per parcel·la. Amb la modificació aprovada, es permeten dues activitats econòmiques per parcel·la, mantenint-se la parcel·la mínima en 500 m2.

Una altra acció, portada a terme des de la Regidoria de Via Pública i Manteniment de l’Ajuntament de Torredembarra és el canvi en la ubicació de l’aparcament per a camions, que s’ha traslladat del carrer del Sol Ponent al carrer del Migdia, on hi ha un lavabo públic també la zona de pícnic pensada per als camioners.

Uns darrers anys complicats

El Polígon Roques Planes, com la resta d’equipaments d’aquest tipus, ha viscut uns darrers anys complicats, quan just havien superat la profunda crisi iniciada el 2008. La pandèmia a causa de la Covid-19 va obligar a restriccions i en alguns sectors van notar-hi molt en la facturació -altres en canvi van veure com pujaven els beneficis-. Després han vingut l’augment de dels subministraments – ja siguin matèries primeres o components- i el cost de l’energia a partir del desconfinament  i la pujada de la inflació i la guerra a Ucraïna han allargat aquesta situació incerta i complicada.

Tota aquesta conjuntura ha provocat problemes per servir als clients habituals. Aquesta fidelització treballada durant anys ha permès a les empreses poder afrontar aquesta situació. En el panorama macroeconòmic actual, cal més planificació per disposar d’un major estoc. Algunes empreses han apostat per l’automatització de processos o la instal·lació de plaques solars fotovoltaiques per reduir la despesa energètica.

Mirant el futur

El Polígon Roques Planes, que s’ha mantingut estable durant aquesta darrers anys al voltant de les 160 empreses, que combinen la indústria amb els serveis, va complir l’any passat el seu primer quart de segle de funcionament, ja que la seva inauguració oficial es va fer l’abril de 1995. Va patir amb força la crisi de 2008, però els darrers anys ha recuperat empenta i l’arribada de la fibra òptica al polígon el 2019 després de quatre anys de gestions per part de l’Ajuntament de Torredembarra ha estat un nou pas per garantir que el polígon segueixi creixent els propers anys en un sector amb molta competència.

Un dels temes que es plantegen des de fa temps és el creixement del polígon i, en el terme de Torredembarra, només ho pot fer cap a l’altra banda de la carretera, de la benzinera cap a l’autopista. I és que el Roques Planes és petit i no es pot comparar per mida amb altres polígons més grans, però té un gran punt a favor i és que està molt ben comunicat amb l’autopista i l’N-340 i en una zona entre Tarragona i Barcelona i baixant de Lleida i Saragossa, amb l’horitzó de l’entrada en servei del tram de l’autovia A-27 entre Valls i Montblanc a través del Túnel de Lilla. Per això, hi ha empreses que s’hi fixen per desenvolupar-hi la seva activitat.

Foto: El Polígon Industrial Roques Planes de Torredembarra compta amb unes 160 empreses. / TDB

Hemeroteca

Tweets recents

Share This