Torredembarra porta a aprovació la declaració de béns culturals d’interès local de les pedreres del Roquer

REDACCIÓ – Torredembarra, 22/2/2023

El ple ordinari de l’Ajuntament de Torredembarra que tindrà lloc aquest dijous, 23 de febrer, a les 18 hores, tractarà la proposta de declaració de béns culturals d’interès local (BCIL) de les pedreres del Canyadell, del Cal Mercader/Punta de la Llanxa i de la Roca Foradada. Totes tres són d’època romana i es troben registrades a l’Inventari del Patrimoni Arqueològic de la Generalitat de Catalunya. Les dues primeres també estan inscrites al pre-catàleg del Pla General d’Ordenació Urbana Municipal.

La regidora de Cultura i de Patrimoni, Núria Batet, ha destacat el valor patrimonial a nivell històric i arqueològic d’aquestes pedreres, com queda palès en l’informe elaborat per l’arqueòleg Moisés Díaz. Les tres pedreres són punts d’extracció a l’aire lliure de la denominada pedra d’Altafulla, una variant del conegut localment com a soldó o pedra Mèdol.

De la pedrera del Canyadell se n’ha documentat que el destí dels blocs extrets va ser els banys de la platja d’Altafulla de la vil·la romana dels Munts. En el cas de la pedrera de Cal Mercader-Punta de la Llança, l’alt volum de pedra extreta s’ha interpretat com un indici que el material s’hauria utilitzat en diverses edificacions a les vil·les romanes documentades a l’entorn més immediat com la dels Munts d’Altafulla, la del Moro de Torredembarra o la de la Clota de Creixell.

La protecció d’aquestes pedreres com a BCIL s’estén també al seu voltant amb l’objectiu d’evitar afectacions tant per a les restes conegudes com per a aquelles que encara no hagin aflorat. Cal recordar que en el ple ordinari del mes de gener passat també es va aprovar la declaració de Bé Cultural d’Interès Local la vil·la romana del Moro.

D’altra banda, durant el ple també es donarà compte de la liquidació del pressupost general de l’exercici 2022. El regidor d’Hisenda, Josep Maria Guasch, ha explicat que s’ha liquidat l’any passat amb un romanent de tresoreria per a despeses generals de 4.085.148,62 euros, dels quals es podran disposar per al pressupost del 2023 1.756.602,32 euros. El nivell de deute viu se situa en el 47,24 % i la ràtio de l’estalvi net és d’un 14,53 %.

També es tractarà una moció presentada pel regidor no adscrit Antonio Cruz sol·licitant la disculpa, rectificació i cessament immediat de la Ministra i la Secretària d’Estat d’Igualtat.

 

Foto: Pedrera del Canyadell./ MOISÉS DÍAZ

Hemeroteca

Tweets recents

Share This