El dipòsit d’aigua del Pujol es posa al dia amb una inversió superior als 828.600 euros

REDACCIÓ – Torredembarra, 14/12/2022

L’alcalde Torredembarra, Eduard Rovira, i el director de l’Agència Catalana de l’Aigua (ACA), Samuel Reyes, acompanyats pel delegat del Govern a Tarragona, Àngel Xifré, entre d’altres autoritats, han oficialitzat aquest dimecres, 14 de desembre, les actuacions de millora del dipòsit del Pujol. Aquests treballs han suposat una inversió superior als 828.600 euros, 265.000 dels quals han estat aportats per l’ACA, arran de la línia d’ajuts per a millorar l’abastament d’aigua en alta. La Generalitat també ha concedit una subvenció de 126.156,90 euros dins del Pla Únic d’Obres i Serveis de Catalunya (PUOSC) en l’anualitat 2023.L’adjudicatari dels treballs ha estat l’empresa Sorea, que gestiona el subministrament d’aigua del municipi.

L’actuació s’ha concentrat en el canvi de la coberta del dipòsit, que estava malmesa donada l’antiguitat de la infraestructura, construïda l’any 1982; el reforç de la seva estructura interna; la remodelació de les connexions hidràuliques i la construcció d’un dipòsit auxiliar, que ha servit per assegurar el subministrament d’aigua mentre s’estaven duent a terme els treballs.

Amb l’obra executada, la capacitat d’emmagatzematge al Pujol passa a ser de 10.500 m3 (8.000 m3 del dipòsit de Pujol i 2.500 m3 del dipòsit auxiliar), incrementant així la garantia en el subministrament d’aigua al municipi. Els dos dipòsits reben l’aigua provinent de l’Ebre a través del Consorci d’Aigües de Tarragona (CAT) i també de pous propis del municipi.

A la coberta s’han instal·lat plaques fotovoltaiques que serviran per a garantir el funcionament del dipòsit amb energia neta i renovable.

Important esforç financer municipal

El director de l’ACA, Samuel Reyes, ha destacat l’esforç financer que ha fet l’Ajuntament de Torredembarra per tirar endavant aquestes millores en el principal dipòsit d’aigua del municipi tot i no tenir problemes d’aigua i fer-ho amb visió de futur: “Torredembarra fa els deures per garantir el seu abastiment d’aigua.” Per la seva banda, l’alcalde, Eduard Rovira, ha assenyalat que la capacitat d’endeutament del consistori ha permès afrontar aquestes actuacions mantenint les finances municipals en ordre malgrat que la subvenció del PUOSC ha estat més baixa de l’esperat i ha agraït el suport de l’ACA.

Amb el dipòsit actual, Torredembarra podria aguantar dos dies en l’època més forta de l’estiu sense problemes de d’abastiment d’aigua a la població si es talla el  subministrament a través del CAT. A l’hivern aquest període pujaria a quatre dies.

Rovira ha afirmat que la prioritat en aquest àmbit és seguir invertint en la millora de la xarxa de canonades -cosa que ja es porta fent des de fa uns anys- per evitar que possibles avaries puguin deixar sense subministrament d’aigua a la població. La xarxa actual té unes pèrdues d’un 28%, un percentatge que es vol reduir.

80 milions d’euros en 6 anys

Aquesta actuació s’emmarca en les línies d’ajuts que l’ACA convoca periòdicament, amb l’objectiu de resoldre els problemes d’abastament en alta que tenen els municipis. En cinc anys (2016-2021), l’Agència ha convocat un total de cinc ajuts, amb una aportació total de 80 MEUR. Recentment, l’ACA ha publicat les basses d’una nova línia d’ajuts, la qual preveu significatives millores com l’increment del percentatge dels ajuts i dels terminis d’execució, donar major puntuació si es disposa ja del projecte, si el municipi desplega d’ordenances d’estalvi, entre d’altres aspectes per garantir l’abastament. Entre els mesos d’octubre i novembre, l’Agència ha fet un total de set jornades informatives per tot Catalunya per explicar amb detall aquests ajuts, que es preveu que es convoquin a principis de 2023, amb una aportació de 15 milions d’euros.

El tiempo - Tutiempo.net

Hemeroteca

Tweets recents

Share This