Cinc consells per a aconseguir que el teu mòbil Android o Apple vagi més de pressa

TECNONEWS / AMIC – 10/12/2022

Els telèfons mòbils s’han convertit amb el pas del temps en el nostre acompanyant inseparable. Es tracta d’un dispositiu que utilitzem per a absolutament tot: comunicar-nos amb els nostres familiars i amics, fer compres en línia, consultar el temps i una infinitat de funcionalitats diferents.

Per desgràcia, no importa com de potent que sigui el xip o la quantitat de memòria disponible. Hi ha un punt en el qual tots els dispositius mòbils senten la tensió de l’ús continuat i intensiu. És llavors quan aquests comencen a patir problemes i acaben per tornar-se més lents de l’habitual o simplement no responen.

Per això, ESET, companyia experta en ciberseguretat, exposa una sèrie de consells per a fer que el teu telèfon mòbil vagi més de pressa, tant si el seu sistema operatiu és Android com si és iOS.

Com fer que el teu mòbil Android vagi més de pressa:

1.Revisa l’ús de les teves aplicacions

Abans de realitzar qualsevol reinici o restabliment de fàbrica, dona un cop d’ull a les aplicacions que tens instal·lades. Realment les necessites totes? La idea és senzilla: com més aplicacions i dades tinguis emmagatzemats en el teu dispositiu, més lent serà.

També pots netejar la teva memòria RAM anant a l’aplicació “Paràmetres”: selecciona “Bateria i cura del dispositiu”, tria “Memòria” i “Netejar ara” per a buidar l’espai extra, amb l’objectiu d’obtenir una millor resposta.

D’altra banda, també pots establir una llista d'”aplicacions en repòs” en la mateixa opció “Bateria i cura del dispositiu”. Per a això, fes clic a “Bateria” i “Límits d’ús en segon pla”. D’aquesta manera, impedim que les aplicacions en repòs funcionin en segon pla.

Finalment, si hi ha una aplicació que no utilitzes sovint, però vols mantenir-la, pots desactivar-la. D’aquesta manera, no s’executarà en segon pla ni rebrà actualitzacions. Alguns dispositius Android venen amb “aplicacions d’estoc”. Es tracta d’aplicacions preinstal·lades pel fabricant del dispositiu o pel teu operador que no necessites necessàriament. Desgraciadament, algunes d’elles no es poden desinstal·lar o desactivar.

2.Comprova les actualitzacions de les apps

Les apps necessiten ser actualitzades per a gaudir de noves funcions i millores. Per a això, obre Google Play, toca la teva foto a la cantonada superior dreta, selecciona “Gestionar aplicacions i dispositiu”, i tria “Actualitzar tot”.

3.Comprova les actualitzacions del sistema

Igual que les aplicacions, el sistema operatiu Android requereix actualitzacions periòdiques per a mantenir el teu telèfon fluid i amb els últims paràmetres i pegats de seguretat. En el menú “Paràmetres”, veu a “Actualització de programari” i “Descarregar i instal·lar”. També pots optar per fer-ho automàticament quan el telèfon estigui connectat a una xarxa Wi-Fi.

4.Neteja el caché i les dades de navegació

L’historial de navegació, les contrasenyes desades, les cookies i les dades són emmagatzemades de manera digital. Neteja-ho per a alliberar memòria i millorar el rendiment del sistema. Si utilitzes Chrome, Edge o un altre navegador, ves a “Paràmetres”, selecciona l’aplicació del teu navegador i toca “Emmagatzematge”. En la part inferior, fes clic a “Esborrar caché”. En el mateix menú, també pots triar “Gestionar l’emmagatzematge” per a eliminar altres dades de navegació.

5.Reinicia o fes un reset al teu telèfon

A vegades, reiniciar és suficient: n’hi ha prou amb apagar el dispositiu i tornar a encendre’l. Si funciona, pots programar reinicis periòdics per a evitar el lag. Però si encara no funciona, existeix una última solució: el restabliment de fàbrica. Això, tanmateix, esborrarà totes les teves aplicacions i dades, així que assegura’t de tenir una còpia de seguretat preparada si vols recuperar els paràmetres i continguts anteriors.

Una vegada que hagis acabat de fer la còpia de seguretat, ves al menú “Paràmetres”, selecciona “Gestió general” i fes clic a “Restablir de fàbrica”. Aquesta pot ser l’eina més eficaç quan el teu dispositiu té problemes per a mantenir les funcions bàsiques, com obrir aplicacions senzilles del sistema, com el telèfon o els missatges de text.

Com fer que el teu iPhone vagi més de pressa

Si disposes d’un iPhone, ESET aconsella el següent:

1.Revisa l’ús de les teves aplicacions

Igual que amb els mòbils Android, intenta mantenir el teu telèfon lliure d’aplicacions que no necessites. Això millorarà el rendiment d’aquest, perquè hi haurà menys emmagatzematge utilitzat i menys activitat en segon pla. Per a eliminar una aplicació, només has de mantenir premuda la icona, seleccionar “Eliminar aplicació” i prémer després “Eliminar aplicació”.

També pots optar per descarregar una aplicació anant a “Paràmetres”, triar “General” i seleccionar “Emmagatzematge de l’iPhone”. Ara observa a través de la llista d’aplicacions i marca les que realment no fas servir, selecciona-les una per una i clica “Descarregar aplicació”. Això és útil quan no vols eliminar una aplicació i desfer-te de totes les dades relacionades amb ella. Aquesta opció et permet eliminar l’aplicació mantenint les seves dades per a quan la tornis a descarregar.

2.Neteja arxius grans

Si uses molt el teu iPhone, és possible que perdis el compte de quant emmagatzematge ocupen amb el temps tots els documents, vídeos i imatges que acumules. Apple facilita l’eliminació dels arxius més grans que consumeixen molt espai i rendiment. Ves a “Paràmetres”, “General” i “Emmagatzematge de l’iPhone”.

A més, comprova quan espai està utilitzant la teva música i els teus pòdcasts descarregats. Per a evitar aquest desaprofitament d’espai, limita les descàrregues automàtiques a l’essencial que vulguis escoltar quan no estiguis connectat a una xarxa Wi-Fi.

3.Esborra el caché i les dades de navegació

Si fas servir Safari, ves a l’aplicació “Paràmatres” i busca “Safari”. Allí, desplaça’t cap avall i tria “Esborrar historial i dades de llocs web” per a eliminar tot l’historial, el caché i les cookies.

4.Actualitza iOS

Apple llança constantment noves actualitzacions per als seus dispositius amb la finalitat de millorar la funcionalitat i solucionar errors i problemes de seguretat. Ves a “Paràmetres”, “General” i selecciona “Actualització de programari”. Pots “Descarregar i instal·lar” l’última versió disponible o triar que es faci automàticament durant la nit.

5.Fes un reset o reinicia el teu iPhone

Igual que amb Android, el temps i l’ús alenteixen el teu iPhone. Apagar-lo i encendre’l de tant en tant buidarà la teva memòria RAM i aconseguirà una capacitat de processament extra per a una usabilitat més fluida.

Si no funciona i el teu iPhone continua anant molt lent, fes un reset. Recorda que en fer el reset s’esborraran tots els teus paràmetres i continguts, així que cal tenir una còpia de seguretat actualitzada en el teu iCloud si vols restaurar la teva informació quan facis el reset del teu dispositiu.

Foto: UNSPLASH

Hemeroteca

Tweets recents

Share This