Canal Reus guanya el XXXV Premi de Periodisme Mañé i Flaquer en la modalitat Camp de Tarragona

REDACCIÓ – Torredembarra, 25/11/2022

El XXXV Premi de Periodisme Mañé i Flaquer ja té guanyadors després d’una acte de lliurament dels guardons presentat per l’actor Eloi Isern posant-se a la pell del poeta Joan Maragall, que va ser secretari de Joan Mañé i Flaquer. Organitzat per l’Ajuntament de Torredembarra, a través de la Regidoria de Cultura, i la Demarcació de Tarragona del Col·legi de Periodistes de Catalunya, amb Repsol com a patrocinador principal i la col·laboració del Port de Tarragona, s’ha lliurat al Pati del Castell aquest divendres, 25 de novembre.

El treball guanyador de la modalitat Camp de Tarragona, el més ben dotat, amb 8.000 euros, en què hi han participat 27 treballs, ha estat el treball audiovisual “El tardofranquisme (1970-1975). Capítol 1 de la sèrie Reus 1970-2020: La transformació d’una ciutat”, emès a Canal Reus TV el 22 de maig de 2022, dirigit per Guillem Latorre i amb idea original de Josep Maria Martí. Es tracta d’un projecte coproduït per la Fundació Privada Reddis i Canal Reus que explora la fi del franquisme, l’arribada de la democràcia i la transformació urbanística i social de Reus durant l’últim mig segle. El jurat ha destacat la idea, el format, la realització, la mirada i l’ànim mostrat d’analitzar i contemplar com ha evolucionat la ciutat de Reus en els darrers cinquanta anys.

Els finalistes escollits han estat “Deportats tarragonins als Camps Nazis”, de Xavier de Gispert i Zegrí i Enric García Jardí i Lluís Comes, emès a Tarragona Ràdio el 22 de juliol de 2022, i “El Cas CF Reus – Buscant culpables”, d’Andreu Rauet Munté, Adrià Tella i Víctor Gómez, emès a Canal Reus TV l’1 de juliol de 2022.

L’article guanyador de la modalitat de Periodisme Turístic (en què hi han participat 59 treballs) ha resultat l’article “Tijuana, el no lugar”, de Santiago Tejedor, publicat al mitjà digital Coolt l’11 de gener de 2022. El jurat ha ressaltat la suma dels molts valors que es troben en aquest treball periodístic: història potent, interessant, impactant i amb una escriptura de gran qualitat “És una radiografia crua de com conviuen molts mons sota les aparences de destinació turística ideal”.  La dotació del premi és de 6.000 euros i el compromís de l’Ajuntament de Torredembarra d’encarregar al guanyador/a un treball periodístic remunerat sobre la vila per ser publicat en un mitjà de comunicació d’àmbit català.

El jurat ha escollit com a finalistes els treballs “Historia del periodismo de viajes. Los pioneros del Antiguo Egipto”, de David Rull i Santiago Tejedor, publicat a National Geographic Historia el 10 de gener de 2022, i “Nueva Zelanda: Cruzando la carretera del Mundo Olvidado”, de Dani Keral, publicat al número 149 de Condé Nast Traveler España i en versió digital a traveler.es el 2 de març de 2022.

La categoria de Comunicació Local (amb 20 treballs a concurs) s’ha atorgat a l’article “Quan mossèn Àngel va guiar set joves cambrilencs al cim de l’Aneto”, de Lluís Rovira i Barenys, publicat a la Revista Cambrils el setembre de 2021. El jurat ha destacat que aquest treball neix a partir d’una petita història que, a mesura que avança, es va fent gran fins fer-ne una retrat de l’època en què es va produir. “Un gran exercici de microhistòria amb fonts originals i un important valor documental”, ha subratllat. La dotació del premi és de 3.000 euros.

“Memòria assonant”, de Carles Esporrín, que va ser el documental finalista als Premis de l’audiovisual català (edició 2022) i va ser visible a la plataforma FILMIN durant el mes de febrer de 2022, i “El poble resistent”, de Jesús Jordi Pinatella , publicat al número 54 de la revista Fet a Tarragona, al juliol-agost de 2022, han estat escollits finalistes.

Finalment, el premi de la modalitat Fotoperiodisme Camp de Tarragona (44 treballs participants) ha recaigut en la fotografia “Desnonament”, del fotoperiodista d’El País Josep Lluís Sellart, realitzada el 31 d’agost de 2022 i en què es mostra una inquilina recollint les seves pertinences degut al seu desnonament per no pagar el lloguer a la ciutat de Tarragona.

El jurat ha ressaltat el caràcter intimista de la fotografia que capta un moment tan dur, destacant que és una imatge molt ben construïda i reconeixent la dificultat de la seva obtenció. Aquesta categoria està dotada amb 3.000 euros. “Canvi climàtic”, de Carles Esporrín, realitzada el 14 de novembre de 2021 i publicada el30 de novembre de 2021 a l’Ara Camp de Tarragona, i “Les filles del pastor”, de Jordi Borràs, presa el 23 de març de 2022 i publicada el 6 de maig de 2022 a La Mira, han estat les altres fotografies finalistes.

L’acte, que ha comptat amb el guió i la direcció de l’escriptor prioratí Toni Orensanz, i els assistents han pogut veure com Maragall conduïa l’acte i Mañé i Flaquer intervenia des dels monitors instal·lats a la sala com a presentador d’un noticiari emès des del cel. S’ha pogut seguir en directe per Ona La Torre, emissora municipal de Torredembarra, i TAC12, la televisió pública del Camp de Tarragona, que també se n’ha encarregat de la producció. La Diputació de Tarragona ha donat suport a la gala.

Foto: Foto de família dels guanyadors amb les autoritats i patrocinadors. / ANNA F. / AJ. TORREDEMBARRA

 

Hemeroteca

Tweets recents

Share This