Francisca Felguera: “Estar en aquesta situació judicial durant vuit anys em sembla una barbaritat”

JORDI SALVAT – Torredembarra, 24/8/2022

Francisca Felguera Chinchilla ha estat absolta en el judici de la peça 1 del cas Torredembarra, la que fa referència als lloguers dels locals de Clarà i la comissaria de la Policia Local, celebrat aquest passat mes de juny a l’Audiència de Tarragona. Regidora entre els anys 2007 i 2015, va tenir importants responsabilitats de govern entre el 2008 i el 2014. Amb ella parlem del procés judicial i també fe la seva trajectòria política.

Com se sent després d’haver estat absolta?

Evidentment em sento bé i aquesta decisió de la Fiscalia ve a corroborar tot el que vaig dir el mateix dia que la Guàrdia Civil va entrar a l’ajuntament. I és que no vaig fer res dolent. Tot el que vaig fer en les meves àrees va ser treballar molt i dur per al bé del municipi.

Ha afirmat que tornaria a signar la modificació dels dos contractes dels locals. Per què?

Primer de tot cal tenir en compte que els locals eren de lloguer amb opció de compra. El local de Clarà es va rebaixar un 50% de l’import i es va passar de pagar-lo en quatre anys a dotze anys. I el local de la Comissaria no es va rebaixar l’import perquè estava per sota del valor del mercat i també es va passar a pagar de quatre a dotze anys. Clar que ho tornaria a fer. Exactament igual. Va ser molt positiu per al municipi. Eren uns bons locals, unes bones condicions i, a més, el que fèiem era generar patrimoni per a l’Ajuntament. Millor no es podia fer. No sé els nous governs, que van deixar de pagar, com tiraran això endavant. Però no és la meva responsabilitat.

Com ha viscut aquests vuit anys pendent d’anar a judici?

Estar en aquesta situació judicial durant vuit anys em sembla una barbaritat. I més, en el meu cas, per quedar absolta de tots els càrrecs. Amb les mateixes proves presentades a l’inici. Fiscalia m’ha retirat els càrrecs de que m’acusaven i l’Ajuntament en veure que Fiscalia els retirava també. Han estat vuit anys pendent del que succeiria. Però bé. Estava tranquil·la, tot i que vuit són molts anys per a un procés judicial.

Amb la perspectiva del temps, com valora el seu pas de vuit anys per la política local?

Ha estat un enorme orgull servir al meu municipi. Un municipi que em va acollir, on he desenvolupat gairebé tota la meva carrera professional, he format una família. Recomano a tothom que si li agrada la política, si la sent i vol desenvolupar projectes que es presenti a les eleccions, que visqui la política, la gaudeixi i treballi per al seu municipi. De veritat que és una molt gratificant. Quan ara passejo per Baix a Mar em sento orgullosa de que aquest barri va ser arreglat durant el mandat de l’equip de govern del qual formava part. O el carrer que porta al Col·legi Molí de Vent, que tenia un munt de clots i fins i tot i un pi al mig de la calçada o quan vam arreglar definitivament el carrer Antoni Roig, la construcció de la piscina municipal, la comissaria de la policia municipal… Han passar vuit anys però aquests projectes els recordo amb molta estima.

Que destacaria del que va fer com a regidora de govern?

En el primer mandat vaig ser regidora de Salut, Benestar Social i Joventut i en el segon mandat vaig ser la primera tinent d’alcalde i vaig afegir les regidories de Serveis i Esports. El que més recordo és que aquells anys van ser d’una crisi econòmica molt important. Hi havia famílies que perdien la feina i es quedaven sense la casa. Van ser moments durs i la regidoria de Benestar Social vam més la que va lluitar més i treballar molt. Són regidories que no llueixen tant com altres però es fa molta feina. Vull reiterar la meva felicitació per aquella feina feta tan a funcionaris municipals com del Consell Comarcal perquè e va fer un esforç i un treball titànic.

Manté algun tipus de vinculació amb la política?

La segueixo pels mitjans de comunicació i els amics que encara tinc en política. Ara ho faig des d’una perspectiva més de ciutadana, amb tranquil·litat, de de fora, però amb el coneixement acumulat. Et canvia la perspectiva i és una mirada més àmplia, del que es pot fer i el que no. La segueixes d’una altra manera.

Va ser durant anys militant d’Unió Democràtica. Com va viure la desaparició del partit?

Ho vaig viure amb llunyania perquè estava en aquests vuit anys d’espera degut al meu procés judicial. Però amb una mica de dolor perquè en el pensament d’Unió m’hi unia molt aquesta lluita de la petita i mitjana empresa, que és una base empresarial molt consolidada a Catalunya. Em va doldre, perquè estant jo a Unió es van muntar les Joventuts del partit. I dels regidors actuals n’hi ha dos que van estar a les Joventuts d’Unió de Torredembarra, la Marina Riudeubas i el Xavier Suárez. Ara estan en altres partits però van començar a Unió, que llavors teníem dues regidores. Estic orgullosa, però amb aquest dolor que ja no existeixi el partit.

Com veu el futur de Torredembarra?

Cal arreglar el present per tenir un futur millor. Si es treballa en la direcció correcta -que ara està una mica torçada- es pot arribar lluny. Per què Torredembarra és un gran poble, amb gent meravellosa i acollidora en tots els sentits. Si es treballa dur, s’acaben veient els resultats i Torredembarra i las seva ciutadania s’ho mereix.. Vull acabar l’entrevista amb el que és més important per a mi i són unes gràcies enormes i els millors desitjos a la meva família, perquè ells han passat amb mi aquests vuit anys. I els dedico la meva absolució d’aquest procés. També dono les gràcies al meu advocat, David Rocamora. I també a la gent que em va defensar en el seu moment i creia que no havia fet res dolent. A la vida s’ha de lluitar pel que un sap que no ha fet i pel que ha fet.

Foto: Francisca Felguera va ser regidora de l’Ajuntament de Torredembarra fins el 2015. / TDB

El tiempo - Tutiempo.net

Hemeroteca

Tweets recents

Share This