Els gussiaires de Baix a Mar, “farts” dels actes vandàlics a la caseta de varar les barques

REDACCIÓ – Torredembarra, 23/08/2022

L’Associació de Gussiaires de Baix a Mar de Torredembarra ha expressat el seu malestar després que aquest diumenge passat la caseta que serveix per varar i fer amunt els gussis tornés a patir actes vandàlics aquesta temporada. La caseta, on roman la màquina que fa possible la varada de les tretze embarcacions tradicionals que hi ha a la platja de Baix a Mar, va despertar aquest cap de setmana amb les portes posteriors rebentades. Segons l’associació, no és la primera vegada que la caseta, així com els llaguts, pateixen desperfectes, i lamenten que hi hagi tant poc respecte pel passat mariner de la vila representat actualment per l’entitat que engloba aquestes embarcacions tradicionals de pesca.

Així ho ha traslladat el mateix president de l’associació, Daniel Rovira, a aquest mitjà que, al mateix temps, ha fet una crida a la ciutadania perquè respecti al màxim el poc patrimoni local mariner que queda a Baix a Mar. De fet, no són pocs els turistes que utilitzen la imatge dels gussis i la caseta per a les seves fotografies de record, així com administracions i empreses de la vila. Precisament, destaca l’associació, que els gussiaires de Baix a Mar representen el passat del barri de pescadors que, durant la meitat del segle XX i abans que es construís el port, varaven les barques a mà o a màquina utilitzant la metodologia tradicional de pals i sèu per arrastrar les embarcacions.

Daniel Rovira també ha demanat més implicació a l’Ajuntament de Torredembarra perquè posi en valor aquesta tradició tant arrelada a Baix a Mar i que prengui mesures de protecció i senyalització informativa per a què la ciutadania conegui aquest passat mariner, i que no es tracti la caseta ni els gussis com un element més de gaudi per als infants, sinó com a “element patrimonial local”.

Escolta les declaracions del president de l’Associació de Gussiaries de Baix a Mar de Torredembarra, Daniel Rovira.

 

Fotos: Tres imatges dels desperfectes que va patir la caseta dels gussiaires aquest passat cap de setmana. / TDB Actualitat

 

Hemeroteca

Tweets recents

Share This