La manca d’entesa entre Comuns i Podem acaba en una escissió i la creació d’una nova plataforma electoral a Torredembarra

JORDI SALVAT – Torredembarra 2/8/2022

Les direccions nacionals dels Comuns i Podem han treballat des de fa mesos per evitar que en cap municipi de Catalunya es produís el que va passar en alguns en les darreres eleccions municipals: candidatures separades de les dues formacions. Un d’aquests casos va ser Torredembarra, cosa que va provocar que ni uns ni altres obtinguessin cap regidor al ple municipal. Doncs tot apunta que tots aquestes esforços no hauran servit per a res i que aquest espai polític tindrà almenys dues llistes electorals el maig de 2023.

La raó de fons del conflicte és la composició d’aquesta hipotètica candidatura conjunta i la decisió de les dues formacions a nivell nacional que sigui un membre de Podem qui encapçali la llista a Torredembarra, ja que el 2019 va obtenir més vots que Torredembarra en Comú. Des d’aquesta segona formació apunten que hi ha més raons que han portat a aquesta dràstica decisió i que estan relacionades a posar els interessos municipals per sobre dels partits.

La principal conseqüència d’aquesta situació és la creació d’una plataforma electoral “de caràcter municipalista i centrada solament en Torredembarra” amb el nom d’Alternativa Torredembarra. En el comunicat de premsa enviat aquest dimarts, 2 d’agost, afirmen que la plataforma està formada pel 90% dels integrants de Torredembarra en Comú i del 60% de Podem Torredembarra.

Des de Podem Torredembarra, el seu líder, Luis Fernando Turrens, afirma que aquesta dada és falsa i del cercle torrrenc de la formació lila cap militant s’ha implicat en la nova plataforma i, si n’hi ha algun, no ha fet vida política activa a Podem Torredembarra els darrers tres anys. En canvi, des de Torredembarra En Comú, el seu cap de llista per al 2023, Carles Fuxet, assenyala que són diverses les persones de Podem, amb doble militància, que estan integrades en el treball dels Comuns des de fa temps.

Tres anys de feina

Fuxet reivindica la feina feta per Torredembarra En Comú aquets darrers tres anys tot i quedar fora del ple municipal, parlant amb diferents entitats, col·lectius i partits i denunciant les males pràxis de l’actual equip de govern local en diferents temes. “Una decisió des de Barcelona no pot fer oblidar tota aquesta tasca i no volem ser un canvi de cromos a nivell nacional. Per això ens cal una marca pròpia, que ens permetrà arribar més enllà. La nostra és una plataforma oberta i el que volem és treballar per al municipi”, afirma Fuxet, que admet contactes amb altres formacions locals amb l’objectiu de bastir un espai polític potent a l’esquerra del PSC.

Alternativa Torredembarra treballarà “amb entitats, veïns i veïnes, partits i col·lectius independents amb una clara voluntat municipalista que va més enllà d’ideologies i lluites partidistes per a aconseguir una Torredembarra digne i compatible amb la vida.”

“Els problemes de la manca de neteja als carrers, la recollida de brossa i poda, l’estancament en l’ampliació dels serveis educatius municipals o la planificació de la Torredembarra que tots i totes volem pel futur no poden ser dirigits per partits amb seu a Barcelona, que moltes vegades no acaben d’entendre la idiosincràsia de cada municipi”, afirmen en el comunicat, que afegeix: “En aquest aspecte, la nostra petita ciutat bé mereix ser governada per una candidatura municipalista amb una clara visió de sumar persones diverses que tinguin ganes de treballar en un projecte ampli i de respecte.”

Personalismes i una jugada que resta

Des de Podem, Turrens hi veu personalismes i considera la decisió és la conseqüència del pacte entre les direccions nacionals de Comuns i Podem en què un dels punts és que el número d’una hipotètica candidatura conjunta sigui de la segona de les formacions, que fa uns dies s’ha fet definitiva, tot i que Fuxet indica que no està tancada del tot. “Resulta molta casualitat, o potser no tanta, que l’anunci de creació de la nova plataforma es produeixi només poques hores després que l’assemblea de Torredembarra en Comú rebés la confirmació oficial de tal acord per part de la seva direcció nacional”, s’afirma en un comunicat enviat per Podem Torredembarra.

Per a Turrens es tracta d’una jugada “burda i qüestionable” i avisa que s’està caient en el mateix error de 2019: “És una jugada per fer mal, amb ganes de restar.” Turrens també deixa la porta oberta a sumar forces amb altres formacions de l’esquerra transformadora i des de Podem hi treballaran els propers mesos en el que serà la llista que tindrà el suport de les direccions nacionals dels dos partits. L’aparició d’aquesta nova plataforma no ha afectat en absolut l’estructura organitzativa de Podem Torredembarra, segons s’afirma des de la mateixa població.

En el comunicat, Podem Torredembarra va més enllà i envia una advertència a la nova plataforma: “Qualsevol altra persona o organització que torni a utilitzar o apropiar-se del nom de Podem de forma il·legítima i interessada per crear confusió al respecte o obtenir cert rèdit, com és el cas de la plataforma Alternativa Torredembarra, ens tornarà a trobar enfront per denunciar públicament les seves maniobres. Independentment d’això, Podem es reserva el dret d’emprendre les accions legals que consideri oportunes en cada cas.”

Foto: La darrera trobada municipalista d’En Comú Podem, on hi va participar el líder dels Comuns a Torredembarra, Carles Fuxet, a l’esquerra. / FACEBOOK

Hemeroteca

Tweets recents

Share This