La construcció d’habitatges a Muntanyans II s’allunya una mica més amb la revisió del sòl urbanitzable al litoral

REDACCIÓ -. Torredembarra, 29/7/2022

El culebrot de Muntanyans II sembla una mica més a prop d’un final sense la construcció dels 550 habitatges planificats la primera dècada del segle XXI gràcies a l’aprovació inicial del Pla director urbanístic (PDU) de revisió de sòls no sostenibles del litoral de Malgrat de Mar a Alcanar, la continuació del Pla de protecció de la Costa Brava per a la resta de la costa de Catalunya

En 30 municipis es redueixen en 46.800 els 106.000 habitatges que es podrien construir, reduint també a la meitat la superfície de nova ocupació de sòl. Entre els plants parcials que la Generalitat vol extingir estan tres dels catorze revisats a Torredembarra, paralitzats des del setembre passat. Un és Muntayans II a causa del risc d’inundabilitat i també n’hi ha un partit polígon proper al “Pontet” al límit d’Altafulla i una altre a Clarà, a la banda de muntanya de l’antiga carretera N-340. Aquest és el cas que Guasch veu menys justificat perquè els propietaris hi ha planificat un ressort turístic. Vuit plans parcials patiran modificacions -tot i que no es coneixen encara- i tres continuaran igual.

El director general d’Ordenació del Territori i Urbanisme, Agustí Serra, ha recordat que “el nou Pla forma part de la tasca de revisió que està fent el Govern del planejament urbanístic vigent amb criteris de sostenibilitat”. L’objectiu és afavorir una ordenació sostenible amb menys consum de sòl, pobles i ciutats més compactes i amb varietat d’usos, afavorint la connectivitat i reduint les emissions de CO2.

Així, es vol contribuir a descarbonitzar la mobilitat, evitant perpetuar un model d’urbanitzacions allunyades dels nuclis principals que comporta desplaçaments innecessaris en vehicle privat. La reducció dels habitatges que es podran construir, que majoritàriament es destinarien a segones residències i al turisme, estalviarà l’emissió a l’atmosfera de gairebé dos milions de tones de CO2 cada any.

El regidor d’Urbanisme de l’Ajuntament de Torredembarra, Josep Maria Guasch. assenyala que ara s’obre un període de 45 dies en què els promotors afectats podran presentar al·legacions i negociar compensacions amb la Generalitat, però que l’Ajuntament serà un “convidat de pedra” en aquest procés  i més en un cas judicialitzat com Muntanyans II. Guasch avisa que Serra té clar que “la costa catalana està sobreexplotada i aposta per la sostenibilitat i el respecte al medi ambient”, però que les empreses promotores defensaran els seus interessos.

Foto: Una imatge de Muntanyans II, a la zona nord de Torredembarra. / JOAN CASAS

Hemeroteca

Tweets recents

Share This