Xavier Suárez (Junts): “Hem de tenir clar que tenir una ciutat com Torredembarra neta és car”

JORDI SALVAT – Torredembarra, 13/7/2022

Des del passat mes de febrer, Xavier Suárez Gutiérrez (Torredembarra, 1991) és l’únic regidor i portaveu de Junts per Torredembarra després d’ocupar el lloc del dimitit Josep Maria Calvet. És el tercer regidor juntista en aquest mandat. Amb ell analitzem la situació política actual i mirem cap al futur.

Quines sensacions té d’aquests primers mesos com a regidor?

Les sensacions són positives. Hem patit una sèrie de canvis a Junts per Torredembarra i just comencem a caminar, a aclimatar-nos a la nova situació. Et mentiria si et digués que tenia el pensament de formar part del ple de l’Ajuntament de Torredembarra, però les circumstàncies han provocat que ara estigui representant el grup de Junts al ple.

Està sent un mandat molt complicat dins del grup de Junts, un partit nou.

El 2019 Junts per Torredembarra va concórrer a les eleccions sota el paraigües del PDeCAT, en un moment de transició. Tot just començar el nou mandat, vam patir una sèrie de problemes per irregularitats suposadament comeses per la cap de llista i única regidora, Anna Magrinyà, i vam decidir actuar ràpid i fer el relleu per Josep Maria Calvet. És una persona amb moltes obligacions laborals i, en el temps de pandèmia, ho va poder compaginar amb el treball a casa i els plens telemàtics. Teníem clar que en algun moment ens comunicaria que no continuava i que volia fer un pas al costat per dedicar-se a la seva feina. I el darrer relleu he estat jo.

El fet de tenir un únic membre al ple condiciona la feina del regidor?

Evidentment una representació tan humil t’implica una gran càrrega de feina, que és preparar molt bé els plens, ja que tenim un tarannà constructiu i això implica hores de feina per anar amb propostes elaborades. Només tenim una setmana entre la comissió informativa i el ple per revisar expedients, preparar argumentaris, mocions… A més de representar institucionalment el partit en els actes que es fan al municipi. És una gran càrrega de feina, però es fa amb molt de gust perquè és una cosa en què hi creiem fermament.

I a l’altra banda tenen un govern amb majoria absoluta.

La situació no és fàcil i més des de la nostra perspectiva amb només un regidor. La força és gairebé nul·la. Però hem optat per un tarannà propositiu i si estens la mà al govern a l’hora de treballar, ells també ho accepten, tot i que no sempre és així. La majoria els avala per fer el que vulguin, però nosaltres també som representants d’una part del poble de Torredembarra.

Recentment s’ha portat una votació popular per decidir el futur del Bloc de Baix a Mar. Com han vist aquest procés?

Els processos participatius són eines molt importants perquè donen la possibilitat a la ciutadania de poder decidir sobre una qüestió que afecta el seu municipi, però, no obstant això, la participació ha estat baixa. No ens podem conformar amb exemples d’altres processos.  Una participació tan baixa ens dona senyals que potser no tothom se sent representat en aquest procés participatiu. Durant les dues setmanes que ha durat el procés se’ns ha acostat força gent que ens ha dit que no votaria perquè no hi havia l’opció de no posar res al Bloc. Potser és on hem errat i li vaig comentar a l’alcalde, però em va dir que aquesta opció no es contemplava.

Què va votar?

Vaig ser coherent amb el que portàvem al programa electoral i vaig votar l’Alfa i Omega. Per mi és un referent, és un emblema i em sentia representat per aquesta escultura. Junts per Torredembarra vam impulsar junt amb la família Bartolozzi la restitució de la figura.

Parlem d’un dels temes que més crítiques genera al govern municipal: la neteja i la recollida de la brossa.

És un problema que preocupa la població i considerem que l’Ajuntament no està exigint el que hauria a l’empresa concessionària. És clar i manifest que els serveis no s’estan complint i Torredembarra cada dia està més bruta. Posen pedaços que creuen que solucionen temporalment aquestes situacions i el que fan és empitjorar-hi més. La ciutadania de Torredembarra ens envia cada setmana per no dir cada dia fotografies de punts diferents del municipi on es veuen els problemes de la recollida de la brossa i també de la poda. El que et dona la confortabilitat de viure bé és tenir un municipi net, on puguis gaudir de la neteja dels espais públics. Ara estan bruts i deixats perquè no es compleixen els serveis pactats. En el darrer ple vam augmentar la partida pressupostària del contracte de la neteja viària i la recollida d’escombraries i serà amb un procés de selecció de personal pactat amb el PSC que serà lent i no sabem quan entraran. Serà per reforçar els serveis que estan fent la brigada municipal perquè el servei és un caos.

L’any que ve hauria d’entrar en vigor un nou contracte de la recollida de la neteja viària i la recollida de la brossa.

Hem de tenir clar que tenir una ciutat com Torredembarra neta és car i els ho hem d’explicar a la ciutadania. Hem de fer un contracte que s’adeqüi a la realitat i les necessitats de Torredembarra i no fer un concurs a la baixa per no gastar molts diners. La sensació que fa és que el govern no sap com sortir-se’n d’aquesta situació.

Mirant cap a les properes eleccions municipals, quan té previst Junts per Torredembarra proclamar el seu cap de llista?

Junts per Torredembarra està treballant des de fa molt temps en aquesta qüestió. Venim d’un procés de creació del partit a nivell nacional on el partit va fer un canvi de junta i és el tret de sortida perquè els comitès locals a través d’unes primàries escullin els seus candidats i candidates a les alcaldies dels municipis. Torredembarra no és una excepció i estem treballant en la qüestió. Encara no podem comentar res però les persones involucrades en aquest procés ja estan treballant i en breu podrem anunciar qui és la persona que lidera aquest procés a Torredembarra.

Podria ser Xavier Suárez?

Encara estic en fase de reflexió. No queda massa temps per pensar-m’ho, però evidentment seria una opció encapçalar aquest projecte i un orgull que els meus companys confiessin en mi per liderar aquest projecte i poder assolir un bon resultat. Sabem que no partim d’una situació còmoda però intentarem que la nostra sigui una formació sòlida, creïble i que convenci la ciutadania de Torredembarra.

Foto: Xavier Suárez és l’únic regidor de Junta oer Torredembarra des del mes de febrer passat. / CAROL CUBOTA

Hemeroteca

Tweets recents

Share This