Els retards en la concessió de permisos d’obres genera malestar entre ciutadania i industrials a Torredembarra

JORDI SALVAT – Torredembarra, 3/6/2022

“El mes de novembre passat vam tramitar el permís d’obres per instal·lar un ascensor per accedir al pis dels meus pares, un matrimoni de persones grans. L’Ajuntament no ens ha autoritzat les obres fins aquest mes de juny i això endarrerirà les obres fins la tardor vinent, per no perjudicar la convivència amb els veïns durant l’estiu. I aquesta situació afecta els meus pares, que tenen problemes de mobilitat i poden caure per les escales, però també constructor, l’ascensorista i el fuster”, explica un dels fills de la parella afectada.

Un fuster del municipi també denuncia que té tres projectes aturats per l’endarreriment en l’aprovació dels permisos d’obra. “Amb el pas dels mesos i més en una situació econòmica com l’actual, la gent s’ho pot repensar i l’empresari perdre un projecte”, lamenta. Una parella de Torredembarra també tenen aturat l’inici des de fa set mesos. les obres a l’habitatge que es volen traslladar a viure. “No som l’única obra aturada que té la nostra arquitecta” assenyala. Són algunes de les moltes històries que trobem darrera de la lentitud en el funcionament del Departament d’Urbanisme de l’Ajuntament de Torredembarra.

Manca de recursos humans al departament

El regidor d’Urbanisme, Josep Maria Guasch, reconeix que en els darrers mesos el departament ha patit baixes temporals de dos dels seus integrants que ha deixat coixa la part tècnica i la burocràcia de la bossa per cobrir-les ha complicat la situació. S’hi ha sumat el relleu en la figura de l’arquitecte municipal, després de la jubilació l’agost de l’any passat de Antonio Ripoll, qui ha exercit el càrrec les darreres dècades.

L’octubre es va incorporar una arquitecta interina fins que el procés per cobrir la plaça d’arquitecte municipal estigui enllestit. La nova arquitecta municipal està mirant molt bé els expedients que havien quedat pendents. A finals del mes de maig, aquesta arquitecta ha tornat a l’Ajuntament on té plaça fixa i l’Ajuntament de Torredembarra s’ha quedat unes setmanes sens arquitecte municipal. El procés per cobrir la plaça quedarà coberta després de la prova final aquesta segona setmana de juny. La incorporació dependrà però de qui guanyi i si aquest/a ha de donar els quinze dies preceptius a la seva antiga feina.

Guasch confia que aquest estiu quedi la situació normalitzada a partir dels propers mesos i els ritme en els tràmits que fa la ciutadania siguin els anteriors a aquesta situació del darrer any, desencallant els permisos pendents. El regidor admet que els procediments són a vegades molt lents perquè l’administració és garantista i calen en la majoria de casos informes jurídics.

Un mal endèmic

Un constructor torrenc avisa que aquest retard en la concessió de permisos d’obra és un “mal endèmic” a Torredembarra i que es remunta ja a l’època que Ripoll era l’arquitecte municipal. “D’aquests permisos en depenen projectes en què hi estem implicats molts industrials, com fusters, serrallers, guixaires, en obres de reforma o rehabilitació”, explica. Afegeix que en altres municipis propers, com Altafulla, els terminis són més reduïts.

Assenyala que s’ha trobat amb exemples sagnants d’aquests retards que considera “incomprensibles”, com el canvi d’una petita caixeta d’electricitat en una façana que ha tardat més de tres mesos en arribar el permís. Aquesta és una obra menor, com ho són les obres de reforma en una cuina o un lavabo. En les obres majors, les que afecten estructures dels edificis o les façanes, els retards poden arribar a l’any. I en la situació actual, amb augments molt importants dels materials i els pressupostos no es poden mantenir, pot produir que es tirin enrere projectes i que hi surtin perdent els industrials.

Guasch, per la seva banda, defensa que els terminis entren en la legalitat, però reconeix que no són els desitjats i que en els propers mesos, amb el nou arquitecte municipal i l’equip d’Urbanisme  al complet, es puguin reduir els terminis de concessió de permisos d’obra. El regidor també espera que el nou arquitecte municipal continuï una llarga etapa en el càrrec perquè, quan coneix més el municipi, agafa confiança i tot és més fàcil. Passi el que passi, i amb l’estiu pel mig, encara venen mesos difícils per qui necessiti fer obres a Torredembarra.

Foto: Els permisos d’obra tarden més a sortir de l’Ajuntament des de fa un temps. / TDB

Hemeroteca

Tweets recents

Share This