Piràmide o Alfa i Omega: la ciutadania decidirà en una consulta popular des d’aquest 30 de maig fins el 12 de juny

REDACCIÓ – Torredembarra, 30/5/2022

Finalment aquest dilluns, 30 de maig, ha començat el procés de consulta a Torredembarra per decidir quina escultura es posarà al damunt el Bloc de Baix a Mar: la Piràmide o l’Alfa i Omega. El període de votació s’estendrà fins el diumenge 12 de juny i es podrà fer de forma telemàtica o presencial. L’opció que tregui més vots serà vinculant i serà la que portarà a terme l’Ajuntament, que ha previst que pugui estar instal·lada durant l’any 2023. En cas d’empat, decidiria el ple de la corporació.

Seran 15.042 el nombre total de persones que podran participar finalment en el procés de consulta ‘Què hi vols, al Bloc?’. Es tracta de les persones empadronades a Torredembarra majors de 16 anys el passat 1 de març i 158 persones amb segona residència i que són titulars del rebut de l’IBI que es van registrar abans del 16 de maig. L’Ajuntament de Torredembarra ha informat que un total de 325 persones amb segona residència a Torredembarra van respondre al formulari per registrar-se i votar a la Consulta del Bloc. Però més de la meitat no complien els requisits i no podran votar junt a les 14.884 persones empadronades.

Les dues opcions

Al litoral de Torredembarra, a l’alçada de Baix a Mar, hi ha l’estructura del Bloc, peça important de la història del món de la pesca a Torredembarra. Aquest Bloc de formigó, instal·lat a l’aigua a 80 metres de la platja i coronat per una estructura triangular d’acer, antigament servia com a base per l’arrossegament de les barques de pescadors, és a dir, per facilitar la seva sortida de la platja i navegar.

L’any 1999 es va substituir la piràmide original instal·lada a l’estructura del Bloc per l’escultura Alfa i Omega, obra de l’artista Rafael Bartolozzi, amb motiu de la commemoració dels 20 anys d’ajuntaments democràtics que Torredembarra va celebrar amb una trobada d’alcaldes dels Països Catalans. Es tractava d’una escultura d’acer de 12 metres d’alçada i 12 tones de pes que l’any 2018 es va haver de retirar a causa del deteriorament i la corrosió dels materials i pel perill que suposava per a la seguretat dels usuaris de la platja.

L’alcalde de Torredembarra, Eduard Rovira, reconeix la consulta és un compromís del mandat anterior i que s’ha endarrerit a causa de la recerca de la solució informàtica adequada que al mateix temps oferís seguretat jurídica. Rovira anima la gent a votar i durant el procés l’Ajuntament ho continuarà fent, però ha reafirmat la neutralitat del govern davant les dues opcions. Admet que entre els membres hi ha “opinions diverses com entre la ciutadania”. Per la seva banda, la regidora de Participació, Marga Rovira, ha assenyalat que al municipi hi ha una inquietud per recuperar un símbol en un espai com el Bloc i per això s’impulsa la consulta.

Votació telemàtica i presencial

La votació per internet es pot fer a través del portal web consulta.torredembarra.cat. Durant el període de votació es podrà acudir als punts presencials habilitats on es facilitarà un dispositiu tauleta per tal que es pugui emetre el vot. Els punts presencials de votació es trobaran en cinc emplaçaments i durant els següents horaris:

Seu de l’Ajuntament (Plaça del Castell, 8). De dilluns a divendres, de 8 a 17 h.

Biblioteca Mestra Maria Antònia (Carrer de Pompeu Fabra, 5A). De dilluns a divendres, de 16 a 20 h, i matins de dimarts i dissabte, de 10 a 13 h.

Biblioplatja (Passeig de Colom, 26). De dilluns a dissabte, d’11:30 a 13:30h i de 17 a 19 h. Diumenges, d’11:30 a 13:30 h.

Oficina de Turisme (Passeig de Rafael Campalans, 10). De dilluns a divendres, de 9 a 14 h, i dissabtes, d’11 a 13:30 h.

Pavelló Municipal Sant Jordi (Carrer de la Rosella, s/n). De dilluns a divendres, de 9 a 13 h i de 17 a 21h.

Patronat Antoni Roig (Carrer Alt de Sant Pere, 35). De dilluns a divendres, de 8:30 a 14 h, i tardes de dilluns a dimecres, de 15:30 a 20:30 h.

 

Les dues opcions

1. Rèplica de la piràmide original

Cost: 45.800 euros.

5 metres d’alçada i de 1.300 quilograms aproximadament.

És necessari un manteniment de l’escultura cada 5 anys amb un cost aproximat de 10.000 euros.

Foto: JORDI VALLS PEDROL / L’ABANS

 

2. Nova escultura Alfa i Omega

Cost: 153.500 euros.

Estructura metàl·lica de 12 metres d’alçada i de 6.900 quilograms aproximadament.

És necessari un manteniment de l’escultura cada 5 anys amb un cost aproximat de 20.000 euros.

FOTO: ANNA F. / AJ. TORREDEMBARRA

Hemeroteca

Tweets recents

Share This