El Sant Jordi torrenc

REDACCIÓ – Torredembarra, 14/4/2022

En aquest Sant Jordi 2022, com cada any, no hi faltaran les obres dels autors i autores torrencs i volem fer un repàs a les novetats dels escriptors i escriptores de la nostra vila que podreu trobar a les llibreries. Des del Torredembarra Actualitat, a través de ComLoc Edicions, publiquem La Padrina Rosalia i l’ocell dels Muntanyans, de Gibert d’Arze i amb il·lustracions de Víctor Centelles. És la segona part del conte La Padrina Rosalia i al tresor del Roquer.

L’escriptora i col·laboradora del Torredembarra Actualitat Maria Dolores García Pastor publica una nova novel·la enguany i veu com se’n reedita una altra. La novetat és La otra cara de la Luna, la segona part d’El Café de la Luna, que publicada fa deu anys, es reedita ara. Les dues, amb el segell Palabras de Agua. La nova novel·la de l’escriptora de Clarà fa un salt de deu anys respecte al primer llibre, però el Café de la Luna segueix dempeus en un lloc indefinit del barri Gòtic de Barcelona. Miranda continua al capdavant del negoci, capitanejant aquest espai que se situa entre la realitat i la fantasia, i que no tothom és capaç de situar en els mapes. A La otra cara de la Luna descobrirem el que els ha ofert el destí als personatges d’El Café de la Luna. Sense perdre el seu ambient màgic i fantàstic, aquest nou lliurament ens mostra la cara oculta de la vida, aquesta altra realitat, la més dura però també la més humana.

Batista i la memòria històrica

Un dels títols que ha tingut una trajectòria important en l’àmbit català des de la seva publicació el setembre passat és Memòria de la resistència antifranquista, d’Antoni Batista (Pagès Editors). Són una sèrie d’episodis de la lluita contra la dictadura, una visió en profunditat del combat democràtica a favor de les llibertats polítiques i nacionals. Un seguit d’històries amb contingut humà, recreades literàriament, a vegades com a seqüència cinematogràfica, de la mà del periodista i escriptor torrenc.

També Jordi Suñé té llibre nou, tot i que es va publicar el maig passat: Vots de poble: tradicions, ermites, creences i festes populars al Baix Gaià (Ganzell). Hi recull els relats tradicionals de la rodalia del Baix Gaià. Molts d’aquests textos, transmesos de manera oral de generació en generació, expliquen l’origen d’algunes de les festes majors d’aquests pobles.

El llegat literari català

Per la seva banda, el Premi Sant Jordi 2019 David Nel·lo ens proposa amb És trist morir sense hereus (L’Avenç), un assaig on l’autor fa un recorregut ben personal, amb una mirada desproveïda de cap pretensió acadèmica, per una sèrie de noms imprescindibles del nostre llegat literari. De Víctor Català a Marian Vayreda, de Pompeu Fabra a Josep Maria Folch i Torres, d’Aurora Bertrana a Josep Maria de Sagarra, passant per Teresa Pàmies.

Cinta Arasa publica amb Columna Escales avall, la seva segona novel·la dirigida a un públic adult, una obra on tres veus s’entrellacen per donar-nos la visió de la vida de tres dones de la mateixa família —àvia, mare i filla—, repassant les seves pors, encerts i fracassos i deixant al descobert la importància dels llaços familiars, que malgrat tot les uneixen i les salven. A més, Arasa també publica Acqua alta, dirigida a un públic més jove, i escriu el text d’Els fets d’armes de Catalunya i Sant Jordi i el drac.

L’artista Imma Vallmitjana publica el seu segon còmic: Casimiro en las Malvinas, un llibre en què combina els seus dibuixos i textos, i que arriba després de La extraordinaria aventura de Esther Williams y otras historias de la Calle Mayor, publicada el 2020.

Per als més petits de casa, l’Ajuntament de Torredembarra ha publicat Amb olor de romaní pels camins de Torredembarra, escrit i dibuixat per Rosalia Ciuró.

Traduccions de David Nel·lo i Blanca Busquets

L’escriptor David Nel·lo, a més de treure nou llibre, aquest any ha traduït una desena de títols, la majoria amb Estrella Polar i de Geronimo Stilton. També Blanca Busquets, que va protagonitzar un reportatge en el darrer número del Torredembarra Actualitat, ha traduït mitja dotzena de llibres, quatre d’Ursula K. Leguin amb Raig Verd i dos de Hans Jorgen Sandes amb Edebé.

Foto: Portades d’algunes novetats d’autores i autors torrencs.

El tiempo - Tutiempo.net

Hemeroteca

Tweets recents

Share This