El millors gravadors torrencs es poden veure a Barcelona en un exposició fins el 29 d’abril

REDACCIÓ – Torredembarra, 5/4/2022

El Reial Centre Artístic de Barcelona, al carrer Arcs, 5) acull, del 5 al 29 d’abril, l’exposició ‘Una bona colla de gravadors. Mestres i aprenents de l’art del burí a Torredembarra (1949-2004)’ que l’Ajuntament de Torredembarra va presentar el mes de desembre, a la Sala Lluís d’Icart, a través de l’Arxiu Municipal.

Amb motiu de la inauguració de la mostra, es presenta el llibre ‘El gravat de Torredembarra (1949-2004)’ de Josep Lluís Albajar i Mercè Alonso, el 5 d’abril, a les 19.30 hores, a càrrec de Josep Fèlix Benz, president del Reial Centre Artístic de Barcelona, i d’Eduard Rovira, alcalde de Torredembarra.

Aquesta és una mostra de l’extraordinària relació amb el món del gravat que es visqué a Torredembarra des de mitjans del segle XX, on s’hi van trobar tres artistes d’una gran qualitat: Antoni Gelabert Casas, Jaume Pla Pallejà  i Francesc d’Assís Casademont Pou “Le Vieux”. Amb una estètica realista, la seva pintura fou batejada com a neo-noucentista. Units per l’art i per moltes afinitats comunes. Al grup s’hi va afegir el torrenc Josep Gual Gallofré. Els quatre gravadors van esdevenir amics i van ser batejats com la colla de Torredembarra.

L’ànima de la Colla era l’Antoni Gelabert que va ensenyar a gravar xilografies als seus amics i va engrescar uns quants joves a esdevenir gravadors amateurs, alumnes de les dues escoles que va crear: el Xilofòrum a Altafulla i la Torre de l’Encenall a Torredembarra.

L’exposició exhibeix obres de tot aquest ventall de gravadors vinculats amb la vila, tant dels mestres com dels aprenents. La major part de les estampes i matrius exposades es custodien a l’Arxiu Municipal de Torredembarra i són consultables per a tothom que s’hi vulgui apropar. El fons de gravat ha estat el fruit de generoses donacions. Els horaris de visita de l’exposició són de dilluns a divendres, de 10 a 13 i de 16 a 20 hores.

Hemeroteca

Tweets recents

Share This