Torredembarra inicia el tractament contra les larves de mosquits

REDACCIÓ – Torredembarra, 26/3/2022

Com cada any, des de mitjans del mes març es du a terme a Torredembarra el tractament per eliminar al màxim la població de larves de mosquits amb l’objectiu que la quantitat de mosquit adult no sigui significativa i no causi molèsties a la població. Setmanalment, una empresa especialitzada realitza aquest tractament a la zona humida de l’Espai d’Interès Natural dels Muntanyans i en d’altres zones susceptibles de contenir les larves d’aquests insectes.

Dins de les zones que s’han de tractar  a als Muntanyans, a part dels estanys del Sol, Clarà, Gaianet o Saler, hi ha els passos soterrats perquè els vianants puguin travessar la via del tren sense perill i els passos de desguàs que hi ha sota la via del tren al llarg del seu pas per l’espai d’interès natural, que permeten l’arribada d’aigua dolça a aquests ecosistema costaner.

A més de la zona dels Muntanyans també es tracten altres zones susceptibles de ser llocs on proliferin les larves de mosquit, que són aquàtiques, com la part final de la rasa propera a Cal Bofill, alguns pluvials on s’acumula aigua com els del carrer de la Martineta prop de la platja o a Cal Dània, on hi ha una bassa que acumula aigua dolça per al rec dels horts ecològics, entre d’altres.

Com a complement de les actuacions establertes al contracte, la Regidoria de Sostenibilitat té assignat un operari que un cop a la setmana revisa els punts susceptibles de desenvolupament de larves de mosquit per poder avaluar l’eficàcia del sistema de tractament. En els darrers cinc anys, han disminuït de manera destacada les queixes per mosquits adults, demostrant l’eficàcia del tractament emprat. Malauradament, hi ha zones inundades en termes municipals propers que inicien més tard els tractaments, fet que comporta que en la primera part de primavera encara aparegui algun exemplar adult, especialment en els extrems del municipi i després de períodes de pluges.

També cal tenir present el manteniment de les piscines, un dels altres focus de larves de mosquits. Per aquest motiu, la Regidoria de Sostenibilitat anima la ciutadania en general a notificar la presència de piscines amb aigües no tractades per poder requerir els tractaments larvicides corresponents als seus propietaris i propietàries.

A més, cal recordar que zones amb petits embassaments d’aigua (piscines infantils, testos buits, plats sota els testos, etc.) faciliten el creixement del mosquit tigre, una espècie que també tracta l’Ajuntament en espais públics però que sol proliferar en zones privades, especialment segones residències que no es troben ocupades durant l’any i faciliten la persistència d’aquestes acumulacions que no per petites deixen de ser un bon espai per a la proliferació de les larves de mosquit.

Foto: Una imatge dels treballs contra les larves del mosquit. / ANNA F. / AJ. TORREDEMBARRA

Hemeroteca

Tweets recents

Share This