Fem visibles els nostres referents femenins

TRINI HUGUET ORTEGA

Dues torrenques de naixement, Anna Ruiz i Blanca Busquets, i una rodenca, Anna Barrero, que ja fa uns quatre anys que viu a la Torre. Tres dones d’allò més interessants i brillants, però, és poca la gent que les coneix.

Perfils femenins extraordinaris

Actualment, Anna  Ruiz fa el doble Grau d’Infermeria i Fisioteràpia. Treballa de mestre en una escola de formació esportiva a les tardes i entrena un equip d’hoquei en cadira de rodes elèctriques. De fet, d’aquesta modalitat d’hoquei, és la segona entrenadora a la selecció catalana i a l’espanyola, a més, en aquesta última també és directora esportiva. Des de ben petita Ruiz ha jugat a futbol, malgrat que per una lesió al genoll ja no pugui. Ha passat des de la Unió Deportiva Torredembarra al RCD Espanyol i al Cerdanyola.

Blanca Busquets viu a Suècia, ella es dedica a la traducció literària de l’anglès, principalment, o el noruec al català. Moltes de les seves interpretacions són de l’escriptora Ursula K. Le Guin a l’editorial Raig Verd. A més, és professora de castellà, però li agradaria passar al francès o l’alemany i domina un total de set llengües: català, castellà, anglès, francès, alemany, suec i noruec.

Tot i que ara treballa de mestra d’anglès a l’Arboç, Anna Barrero també es dedica a la investigació i a escriure articles en el camp de les ciències de l’esport. La gran majoria de les recerques les ha fet a l’estranger, com els Estats Units o França. En aquest últim país es va unir al moviment Tour de France per la igualtat de les dones i han aconseguit fer el Tour femení aquest juny. La passió pel ciclisme de Barrero prové de quan tenia quinze anys i venia a la Torre amb la Unió Ciclista Torredembarra, tot i no haver-hi cap altra noia. També li agrada l’escalada i passar la nit al cim d’un 3.000 per veure la posta de sol.

No està tot perdut!

Tenir una carrera laboral exitosa o estudis no t’exclou de patir situacions masclistes. Segons un estudi de la UNESCO el 2020, només hi ha un 29,3% d’investigadores al món. Barrero afegia: “No només hi ha poques dones científiques sinó que hi ha pocs estudis fets amb dones”. “Com respon una dona a la fatiga cardíaca? Ho busques a literatura dels articles publicats i hi ha poca cosa de dones”, reiterava la investigadora rodenca. En l’àmbit de la literatura Busquets afirmava que “hi ha més autors que autores” i Ruiz assegurava que “jugava en camps fets pols, amb un alt risc de lesionar-te, i tenien horaris de partits que els nois no els volien”.

Però de mica en mica hi ha coses que canvien. Ruiz expressava: “El futbol s’està impulsant moltíssim ara, les nenes tenen moltes més oportunitats”. “Hi ha aquesta voluntat per part de les editorials d’incloure més escriptores en els seus catàlegs. En els últims cinc i deu anys comença a ser més un factor de decisió dintre dels mecanismes editorials”, assenyalava Busquets. També Barrero s’hi sumava: “Cada cop més, s’obliga que hi hagi un tant per cent de dones, això promociona i afavoreix que comenci haver-hi més dones com a subjectes d’estudi, dades publicades sobre elles i investigadores”.

Nous referents

Donar visibilitat i espais de comunicació a aquelles dones que eren invisibilitzades fa que la resta s’animin. En aquest sentit, Ruiz, aconsellava a les noies que ho volguessin intentar: “Que busquin com entrenar, que busquin l’esport que els hi agrada, és igual si al principi no hi ha futur o les coses estan molt negres, que s’hi fiquin igualment que potser gràcies a elles l’esport tirarà endavant”. “Si de veritat tenen aquesta passió i aquestes ganes de dedicar-se a la traducció literària, tot i que potser hi haurà gent que els intentarà dir que es dediquin a una altra cosa, jo els hi diria endavant”, animava Busquets en el seu camp. Barrero concloïa: “Si hi ha alguna cosa no poden fer-la, pel fet de ser una nena, i no ho troben just, doncs que es queixin i es rebel·lin, que lluitin i que no es quedin de braços plegats”.

Aquests nous referents femenins que ja hi eren, però que els acabem fent visibles i creen una esquerda als estereotips que encara perduren. Per això, l’Anna Barrero, la Blanca Busquets i l’Anna Ruiz, són alguns dels nous referents que la Torre ha de tenir.

Fotos: Anna Ruiz amb una de les jugadores que entrena. A baix, a l’esquerra Blanca Busquets amb l’editora Laura Huerga, i a la dreta, Anna Barrero amb la seva inseparable bicicleta. / CEDIDES

Hemeroteca

Tweets recents

Share This