Alumnes de l’Institut Ramon de la Torre reparen embarcacions al port de Torredembarra

JORDI SALVAT – Torredembarra, 5/2/2022

Des del mes de novembre passat, els quinze alumnes del Programa de Formació i Inserció (PFI) de l’Institut Ramon de la Torre reparen embarcacions a les instal·lacions del port de Torredembarra.  Ho fan gràcies a un conveni signat entre el centre educatiu i el Port de Torredembarra, que s’ha marcat com un dels seus objectiu els propers anys potenciar la seva vessant de formació en la reparació i el manteniment i reparació d’embarcacions entre els joves del seu territori d’influència.

El Port els ha cedit espais al varador sec, un amarrament en humit i unes aules on fan classe. Fins ara ja han fet reparacions en una gavarra i una zodíac propietat del Port de Torredembarra. Però l’embarcació on hi ha porta a terme actuacions de més envergadura fina ara és la patrullera de la Policia Local, que van treballar-hi entre el mes de novembre i desembre. S’ha repintat, s’han polit peces d’acer inoxidable i de fibra de vidre. S’han canviat les lletres de la retolació i també hi han portat a terme petites reparacions. El centre educatiu ha aconseguit, per altra banda, la cessió de l’antiga patrullera de la policia torrenca, amb la qual hi podran fer pràctiques a les instal·lacions de l’institut.  També han treballat en Es Barcarès, una nau de vela llatina de l’Associació Orsapop.

Ara esperen que els portin un embarcació encara més gran i amb més feina a fer. Els ha d’arribar des del Varadero Port Barà S.L, on alumnes de l’Institut torrenc ja hi havien fet pràctiques. Allà tenen un veler de vuit metres fet de fusta l’any 1966 i que han decidit donar-lo amb l’objectiu que les alumnes i alumnes puguin fer pràctiques reals. Durant l’espera, aquesta embarcació es va enfonsar i l’han pogut reflotar amb l’ajut del contramestre de Tarragona. L’empresa torrenca Tranports Gámez traslladarà gratuïtament per carretera fins el port torrenc.

Una vesant educativa i una altra de social

Segons el tutor del PIF de manteniment d’embarcacions esportives i d’esbarjo de l’Institut Ramon de la Torre, Bernabé Cayuela, amb aquest programa de formació i inserció es vol reconduir cap als cicles formatius alumnes que no han acabat l’ESO i que no segueixen estudis en el sistema educatiu ni participen en altres programes de formació, però també busquen la implicació en l’entorn del centre educatiu, també des del punt de vista social, amb un servei a la comunitat.  “Amb les pràctiques que estem fent al port, diversos industrials estan veien com treballen els alumnes i és una oportunitat per aconseguir feina en el futur”, explica Cayuela.

Els alumnes, que aquest curs són una quinzena a l’institut torrenc -entre els quals dues noies-, tenen entre 16 i 21 anys i, a més de Torredembarra, venen de poblacions com Tarragona, Calafell, la Secuita o Barberà de la Conca. A l’aula treballen amb ordinadors, on poden obtenir informació i superar reptes plantejats pel professor, i als tallers -un interior i l’altre exterior- poden practicar amb embarcacions i materials cedits el Club Marítim de Torredembarra, l’Associació Orsapop, Amics de la Vela Llatina de Torredembarra o diferents empreses. I ara també fan les pràctiques al port de Torredembarra, on hi van dos dies a la setmana gràcies al conveni.

Foto:  Alumnes de l’institut torrenc fent les pràctiques al port de Torredembarra. / INS RAMON DE LA TORRE

Hemeroteca

Tweets recents

Share This