La ràdio: una eina per combatre la ‘Soledat no volguda’ al Baix Gaià

REDACCIÓ – Torredembarra / Roda de Berà, 1/2/2022

L’anomenada ‘Soledat no volguda’ s’ha convertit amb el pas del temps amb una lacra invisible que afecta la salut i el benestar de molta gent gran i que s’ha vist agreujada amb la pandèmia. Amb l’objectiu de donar visibilitat a aquest problema i disposar d’una eina per combatre-la, L’Arc Serveis participa en el programa ‘Aires del Sur’ d’Ona La Torre (107.0 FM o www.onalatorre.alacarta.cat) que ofereix cada dimecres, de 20 a 21h, una estona de companyia a les persones grans que viuen soles.

El programa conduït per Mónica Rus, Emilio Giraldez i Juan Sánchez -cantautors que des de fa anys porten les seves cançons a les llars de jubilats, residències  i centres de dia per a gent gran- s’han volgut sumar a la causa.

Amb l’ajut del programa, la música d’ahir i d’avui, les cançons pròpies de l’equip del programa i el so de l’harmònica del Juan entren a totes les cases per proporcionar un somriure a aquella persona que viu sola. A més, els oients poden trucar al 977646213 i participar al programa per demanar una cançó i dedicar-la al veí, al forner, a la farmacèutica o a una amistat o, senzillament, saludar-los.

La gerent de L’Arc Serveis, Jerusalem Torra, explica que “ hi ha una necessitat de donar visibilitat i conscienciar la població sobre aquesta problemàtica psicosocial”. En aquest sentit, l’entitat que treballa amb gent gran i gestiona el Centre de dia Marinada  i de Roda deixa constància que “moltes vegades es desconeix que hi ha una persona que pateix una soledat no volguda per vergonya, ocultació o una difícil detecció a causa d’una exclusió”. Per això Torra, juntament amb la resta de l’equip de SAD que visita molts domicilis, considera que la ràdio “és un actiu present en moltes llars, còmode i ben conegut que s’escolta durant el dia i on s’interactua amb les feines de la llar”.

La soledat no desitjada

La soledat de la gent gran és aquell fenomen social i invisibilitzat que pateixen moltes persones durant la seva vellesa. A Catalunya, més de 280.000 persones majors de 65 anys viuen soles i s’estima que 175.000 pateixen ‘Soledat no desitjada’, segons dades de l’associació Amics de la Gent Gran.

Aquesta situació ve derivada per canvis en les estructures familiars, la crisi, l’exclusió social, o problemes de salut que provoquen trastorns depressius, una mala salut mental i més vulnerabilitat davant el risc de patir patologies com al·lèrgies, malalties respiratòries i angoixa, entre altres.

Foto: Els conductors del programa -Mónica Rus, Emilio Giraldez i Juan Sánchez- amb Jerusalem Torra, segona per l’esquerra, / L’ARC SERVEIS

El tiempo - Tutiempo.net

Hemeroteca

Tweets recents

Share This