‘No és temps de silenci’, l’exposició de Maite Maset a la sala Fortuny de Reus

REDACCIÓ – Torredembarra, 14/12/2021

El passat 10 de desembre es va inaugurar a la Sala Fortuny, al Centre de Lectura de Reus, l’exposició “No és temps de silenci”, de l’artista valenciana resident des de fa vint anys a Torredembarra Maite Maset. L’obra que es mostra en aquesta exposició, comissariada per Pere Fort, proposa una mirada diferent al món, a través d’objectes o imatges quotidianes descontextualitzades.

En algunes obres que es poden veure a l’exposició, Maset s’inspira en icones extretes de la societat de consum. En altres utilitza objectes banalitzats, prosaics, però amb una forta càrrega simbòlica; planxes, sabates, fulles d’afaitar, miralls… Des d’un sentiment de profunda indignació i amb un esperit crític, tracta diversos temes d’actualitat: el consumisme en la societat capitalista, les injustícies estructurals, les variades formes de violència, el canvi climàtic…

Des del punt de vista formal presenta una obra figurativa, icònica, amb un missatge directe, de fàcil record, emfatitzant la síntesi i la frontalitat de les formes. Combina el llenguatge gràfic i sintètic amb la plasticitat de textures provinents de l’àmbit pictòric, coherent amb la profunditat que requereix el missatge humanista que vol transmetre. Tot i que el registre és figuratiu, les imatges esperen diferents interpretacions. Amb un joc de figures retòriques visuals, metàfores i analogies, utilitza la sorpresa i la ironia, per tal de provocar estranyesa i despertar en l’espectador una actitud reflexiva, alhora que lúdica.

Seguidora de la poderosa consigna de l’arquitecte vinculat a l’escola de la Bauhaus Mies van der Rohe -menys és més-, Maset treballa la imatge depurant la forma, cercant la síntesi i deixant en un primer pla l’essencial. En la seva gestació, l’autora s’inspira en les obres dels dadaistes i els surrealistes de principis del segle XX. En unes imatges que són producte de l’atzar o de la memòria inconscient i que contenen quelcom d’humor absurd i transgressor. Ens recorda, en alguns aspectes, l’esperit combatiu dels poemes visuals del català Joan Brossa i, estèticament, participa de la poètica visual fotogràfica de Chema Madoz.

Valenciana que porta 20 anys vivint a la Torre

Nascuda a Sueca el 1968, Maite Maset va estudiar Belles Arts a València i viu a Catalunya des de fa més de vint anys, on ha exercit de docent de secundària. Des del curs 2016-17 és professora en el Batxillerat d’Arts a l’Institut Torredembarra. Abans havia estat al Ramon de la Torre i l’etapa més llarga va ser de tretze anys a l’Institut Baix Penedès del Vendrell, fins que va aconseguir la plaça a l’Institut Torredembarra, municipi on resideix des de fa vint anys.

Foto: Maite Maset a l’exposició de la Sala Fortuny. / CEDIDA

Hemeroteca

Tweets recents

Share This