El Ball de Malcasats posa en marxa un Verkami fins el 19 de desembre per comprar els seus vestits

REDACCIÓ – Torredembarra, 10/11/2021

El Ball de Malcasats de Torredembarra ha engegat aquest dimecres, 10 de novembre, una campanya de micromecenatge a través de la plataforma Verkami per aconseguir part del finançament necessari per als vestits i complements que necessita l’entitat. L’associació, que es va fundar el 2020 i que va actuar per primer cop en públic la passada Festa Major, busca ara dotar-se de vestits, perruques i altres complements que donin a les seves actuacions la qualitat escènica necessària.

L’entitat ha fixat l’objectiu mínim de la campanya de micromecenatge en 2.172 euros. Si s’assolís, el Ball de Malcasats ingressaria 2.000 euros i els 172 restants servirien per pagar el cost de la campanya i els impostos que se’n deriven. Ara bé, la campanya de Verkami no té límits: com més diners es recaptin, per sobre del llindar establert, més inversió podrà fer l’entitat en vestuari i complements i, per tant, més lluïts seran els seus personatges. El Ball de Malcasats de Torredembarra ha previst altres vies de finançament, entre les quals es troba la proposta feta a la Regidoria de Cultura per incloure també part de la despesa dels vestits com a subvenció de l’Ajuntament en els propers pressupostos.

El Ball de Malcasats de Torredembarra va acordar no demanar cap mena d’ajuda econòmica pública per a les seves actuacions, recuperant l’esperit dels balls parlats de la Catalunya Nova, que es finançaven només amb les aportacions populars. Per aconseguir-ho, però, cal un primer impuls que els permeti dotar-se del vestuari necessari per a les seves representacions i és per això que fan una crida a tots els torrencs i torrenques perquè els ajudin a assolir l’objectiu d’aquest Verkami. La campanya s’inicia aquest dimecres, 10 de novembre i s’allargarà fins el 19 de desembre, i els donatius es poden fer a través d’aquest enllaç: https://vkm.is/malcasats.

Els mecenes obtindran una recompensa depenent de la seva aportació, que pot anar de 10 a 300 euros, des d’un agraïment a les xarxes socials fins a la recompensa estrella: una representació del Ball de Malcasats en el lloc que el mecenes vulgui. Altres recompenses són assistir a assajos o la samarreta de l’entitat.

La regidora de Cultura, Núria Batet, ha manifestat la gran satisfacció que suposa veure néixer una entitat del seguici festiu d’aquestes característiques. Pel que fa a la tradició de Balls parlats a Torredembarra, és important la incorporació d’aquest ball parlat per la singularitat dels seus personatges arrelats a la vila, cosa que el fan molt característic del nostre poble. També ha explicat que en alguns anys concrets de la segona meitat del segle XIX a la Torre es podia veure el Ball de Malcasats, “però la versió que ha fet l’entitat ens fa preveure que les actuacions al carrer seran d’allò més aplaudides. Els nous vestits hi ajudaran molt”. A més, ha assenyalat que des de l’Ajuntament “s’impulsarà tota activitat que faci més gran i més singular la nostra Festa Major, que és referent al nostre entorn geogràfic, integrant a partir d’ara les actuacions en el programa de festes i també mirant de donar un impuls puntual a aquesta adquisició de vestits”.

El president del Ball de Malcasats de Torredembarra, Gerard Recasens, ha demanat “la col·laboració de tothom que senti seva la Festa Major i Torredembarra” perquè “la incorporació i la consolidació d’una nova entitat, i més quan parlem d’un ball parlat tradicional i de caràcter satíric, és un fet que ens ajuda a engrandir la Festa, que és un dels valors més preuats de què disposem a la Torre”. Recasens ha animat tothom a “fer donacions per arribar al mínim necessari de 2.000 euros i superar-lo amb escreix: com més fons obtinguem, més podrem invertir en vestuari i complements per al ball”.

Quatre parelles i tres autoritats

Les actuacions estan formades per quatre parelles, cadascuna de les quals s’identifica amb un ofici o rol històric relacionat amb Torredembarra (indians, obrers, pescadors i boters) i les tres autoritats municipals: l’alcalde, el capellà i el cap de la Policia Local. En total, doncs, onze vestits que elaborarà una professional especialitzada en moda teatral i que es confeccionaran perquè siguin usats durant diversos anys i, fins i tot, dècades. Juntament amb els vestits, el Ball de Malcasats també adquirirà complements necessaris per als seus personatges, com ara perruques o barrets, entre altres.

Foto: El president del Ball de Malcasats, Gerard Recasens, i la regidor de Cultura de Torredembarra, Núria Batet. / ANNA F. / AJ.. TORREDEMBARRA

Hemeroteca

Tweets recents

Share This