Les conseqüències de la pandèmia en l’oci nocturn de Torredembarra

JOSEP SÁNCHEZ

L’oci nocturn ha estat un dels sectors més castigats per la pandèmia i, de fet, encara no ha pogut recuperar una certa normalitat. Fa només unes setmanes el Govern català autoritzava la reobertura dels locals fins a les 3 de la matinada, però només d’aquells que tinguessin un espai exterior i no ha estat fins a aquest divendres dia 8 quan també han pogut obrir els espais interiors amb certes condicions: un 70% de l’aforament, ús obligatori de la mascareta i certificat covid amb la pauta completa. En aquest cas, l’horari s’amplia fins a les 5 de la matinada entre setmana i les 6 el cap de setmana.

A Torredembarra, el sector de l’oci nocturn també ha patit les conseqüències de la pandèmia, que s’ha sumat a la davallada de aquest tipus d’activitat que ja s’estava produint en els últims anys. D’aquesta situació n’hem parlat amb el Silvestre Morros, propietari d’un dels locals més emblemàtics de la Torre, el bar musical NOSE, que al tancament obligat per la pandèmia ha hagut de sumar un altre fins al març del 2022 per ordre judicial arran del conflicte que manté amb algunes comunitats de veïns i l’Ajuntament de Torredembarra per un problema de sorolls.

“A Torredembarra l’oci nocturn ha anat a molt menys des dels anys 80. Som un lloc turístic i la gent, quan està de vacances, vol diversió”, comenta Morros, que també reivindica que, més enllà de la seva situació particular, es vegi la part positiva del sector. “Sempre se’ns ha vist com a locals problemàtics i cal pensar que el sector dona feina a molta gent a l’estiu. Hi ha un moviment econòmic darrere de tot això i cal buscar solucions”, afegeix, a la vegada que reclama que l’Ajuntament miri més pels interessos del sector i menys pels urbanístics.

“Mai ha estat un local conflictiu”

Sobre la situació en concret del NOSE, Morros comenta que el seu tancament ha estat una acció “descarada” contra l’establiment i assegura que, malgrat que sempre hi ha hagut algunes molèsties, “mai ha estat un local conflictiu”. En definitiva, considera que “els polítics locals han badat en aquest tema” per buscat solucions a la convivència entre veïnat i oci nocturn; però “no només ara, sinó des de fa anys”. El conflicte vindria a partir de l’aplicació de l’ordenança reguladora de les terrasses que obliga a tancar-les a dos quarts de 3 de la matinada, amb la qual cosa, el NOSE ha d’establir horaris diferents a l’exterior i l’interior del local, donat que té llicència de sala de ball i podria obrir fins a les 5.

Una problemàtica vinculada a la pandèmia i l’oci nocturn i que s’ha produït durant aquest estiu ha estat la dels botellots. Moltes localitats costaneres han patit i lamentat aquest fenomen que ha anat a més durant els últims mesos. En aquest sentit, Morros coincideix amb algunes entitats del sector, que destaquen que l’oci nocturn és una eina per frenar aquest fenomen. “De botellots n’hi ha hagut sempre, perquè econòmicament hi ha gent que té menys capacitat de gastar. Ara, però, s’han adonat que l’oci nocturn frenava tot això”, comenta el propietari del NOSE, que també destaca que, per exemple, en el seu cas tenia una seguretat privada que “actuava si hi havia algun problema i si calia, avisava la policia”.

Des del Bedroom Music Hall, el seu responsable, l’Eduard Martí, també considera que el fenomen del botellot “es quedarà”. Aquest local ubicat al polígon de les Roques Planes és l’únic de Torredembarra amb llicència de discoteca. Va obrir portes poc abans de l’inici de la pandèmia de Covid-19 i el tancament del sector ha estat una “autèntica sangria” per a ells: “Teníem un equip de 12 persones i imagina’t el que ha suposat per nosaltres les restriccions”. Martí assegura que ha mantingut algunes despeses mensuals com el lloguer, l’assegurança, la llum o alguns impostos i reclama més ajuts per part de l’Ajuntament, ja que la convocatòria que es va fer per ajuts als negocis afectats per la Covid cobria una part molt petita de les pèrdues. “En el nostre cas, les pèrdues han estat abismals”, comenta Martí.

Des de fa algunes setmanes, el Bedroom Music Hall ja ha obert portes, primer només a la seva terrassa. El responsable de l’establiment celebra la relaxació en les restriccions, ja que amb l’arribada del fred “no es pot estar al carrer”. Amb tot, està convençut que el seu negoci és encara viable malgrat l’últim any i mig en què “ho hem passat molt malament”, perquè “si no ho veies factible, ja ho hauria deixat”. Martí lamenta també la poca força que té davant les administracions per ser l’únic local d’aquestes característiques a Torredembarra i creu que la situació seria diferent si hi haguessin més discoteques al municipi. De cara al futur, també té clar que posarà en pràctica algunes estratègies que la pandèmia ha posat sobre la taula com el registre a l’entrada: “Ja que ens ha costat aixecar-nos, seguirem amb les nostres normes”.

Un altre dels locals emblemàtics de Torredembarra és el Bluegrass Bar la Traviesa, que de mica en mica ha anat recuperant la normalitat i des de fa uns mesos manté una programació estable de concerts. La pandèmia també ha comportat alguns canvis, pel que fa a la reserva prèvia, la limitació d’aforament o, per exemple, el canvi d’horari de les actuacions musicals. Així, a l’hivern aquests concerts es faran a migdia per tal de poder-los mantenir a l’exterior, a causa de les petites dimensions del local.

El control dels botellots

Sobre els botellots, el sotsinspector en cap de la Policia Local, Miquel Àngel Marchal, també és del parer que aquest fenomen es mantindrà més enllà de l’obertura dels establiments d’oci nocturn. Sí que considera que aquesta obertura “minimitzaria el problema”, però “per context social i econòmic, crec que el tindrem durant alguns anys”. Aquest estiu el fenomen dels botellots s’ha intensificat i des del cos municipal han posat en marxa eines per controlar-lo. “S’ha posat recursos, infraestructures, s’han fet controls… però tot això s’ha fet amb proporcionalitat, perquè també hi ha altres prioritats”, comenta Marchal, que apunta que a Torredembarra tenen alguns llocs identificats on s’acostumen a fer aquestes trobades pel consum d’alcohol, com són la cala del Canyadell o a tocar del pont de Clarà.

Marchal coincideix amb els professionals de l’oci nocturn en afirmar que ajuden a controlar fenòmens com els botellots, ja que “al final l’establiment de concurrència pública està dins d’unes normes i existeix un control”. És per això que considera que ha d’haver una confiança cap a aquests negocis: “No hem de castigar l’establiment, però sí controlar-lo amb certa proporcionalitat”.

Foto: Imatge de l’exterior de la discoteca Bedroom. / CEDIDA

Hemeroteca

Tweets recents

Share This