El Millor Panettone artesà de xocolata de l’estat és de Torredembarra

REDACCIÓ – Torredembarra, 20/10/2021

Rafael Aguilera, de la Pastisseria Cal Jan, de Torredembarra, s’han imposat aquest dimarts, 19 d’octubre, als prop de 70 participants en el VI Concurs Millor Panettone Artesà de l’estat 2021, que organitza l’Escola de Pastisseria del Gremi de Barcelona (EPGB). Cal Jan agafa el relleu d’una altra pastisseria tarragonina, la Xocosave, de Riudoms.

Cal Jan, que a més de Torredembarra també té un establiment al Mercat Central de Tarragona, s’ha imposat en la categoria de xocolata. Cal Jan el lideren dos joves pastissers: Rafael Aguilera i Magí Rovira, formats a l’Escola de Pastisseria Hoffman i amb experiència al costat de professionals com Toni Viñas, Jordi Bordas, Josep Maria Rodríguez i Eugeni Muñoz. Fan pastisseria d’autor, moderna, i un dels seus punts diferencials son els seus creatius pastissos individuals.

La pastisseria Dolç Par Yann Duytshche de Sant Cugat del Vallès (Barcelona) ha guanyat en la categoria de panettone clàssic (de fruites). Duytsche, que ja va guanyar la primera edició del concurs l’any 2016, es va formar a l’École Hôtelière du Touquet-Paris Plage però la seva gran escola va ser Moulin de Mougins (3 estrelles Michelin) del xef Roger Vergé, on va exercir de segon de pastisseria..

En la final del concurs, que s’ha celebrat a Gastronomic Forum Barcelona (Fira de Montjuïc). Un jurat, format per reputats professionals del sector com Iban Yarza, Lot Roca o els italians Giuseppe Piffaretti i Giambatista Montanari, n’han valorat el sabor i altres factors com l’olor, l’estructura de la molla o la forma. Seguint les bases del concurs, els participants en la categoria ‘clàssic’, han hagut de lliurar dos panettones artesans de fruites (llimona o cedre, taronja i panses), d’elaboració pròpia, amb corona de glassa de sucre, d’entre 1050 i 1150 grams. Si participaven en la categoria ‘xocolata’, han hagut de lliurar panettones de xocolata negra o amb llet (mínim 40% de cacau) i també amb un pes d’entre 1.050 i 1.150 grams.

Els pastissers guanyadors obtenen el guardó a l’establiment amb el ‘Millor Panettone Artesà de l’Estat 2021’, un premi de 1.000 euros i la possibilitat de competir en la Copa del Món del Panettone de 2022.  Tots dos se sumen als premiats en las passades edicions, en les quals només es premiava el millor panettone de fruites: Xocosave (2020), Cloudstreet (2019), Ochiai (2018), Oriol Balaguer (2017) i Dolç Par Yann Duytshche (2016). L’Escola de Pastisseria del Gremi de Barcelona (EPGB) organitza el concurs amb el patrocini de Cacao Barry, Cart Service, Corman i Harinas Ylla.

L’objectiu és incentivar i premiar els coneixements i habilitats dels pastissers artesans en l’elaboració del panettone, unes postres que han viscut un autèntic boom en els últims anys en el nostre país. Un dolç d’origen milanès i amb diverses llegendes sobre el seu origen, com la que assegura que va néixer a la mansió d’un duc milanès al segle XV quan, per accident, al cuiner se li van cremar les postres i un dels servents, de nom Toni, va elaborar un pa dolç amb ous, farina, llard, cítrics i raïm. Va tenir tant èxit, que molts el van començar a elaborar sota el nom de “pa de Toni”.

Foto: Rafael Aguilera amb el guardó que l’acredita com autor del Millor Panettone Artesà de l’estat 2021. / CEDIDA

Hemeroteca

Tweets recents

Share This