L’ampliació temporal del CAP de Torredembarra entrarà en servei a finals d’any

JORDI SALVAT – Torredembarra, 8/10/2021

A finals del mes de setembre es van iniciar les obres d’ampliació temporal del Centre d’Assistència Primària (CAP) de Torredembarra amb dos mòduls prefabricats que milloraran l’atenció a les persones usuàries i facilitaran la tasca dels professionals, reduint la saturació actual de l’equipament durant el temps que passarà fins a la construcció del nou CAP, que es preveu que pugui entrar en servei com a molt aviat en quatre anys. Un dels mòduls es dedicarà a urgències i l’altra, a pediatria.

L’objectiu que es marca la Xarxa Santa Tecla, que s’encarrega de les obres per encàrrec el CatSalut, és que puguin estar operatius a finals d’aquest any, segons s’ha explicat en una roda de premsa que s’ha portat a terme aquest divendres, 8 d’octubre, amb la participació de l’alcalde de Torredembarra, Eduard Rovira; la gerent de la Regió Sanitària Camp de Tarragona, Dolça Cortasa; la directora mèdica d’Atenció Primària de la Xarxa de Santa Tecla, Marta Ruiz, i el cap d’Infraestructures de la Xarxa Santa Tecla, Javier Olucha..

L’ampliació permetrà incorporar nous serveis, com la salut mental, o la radiografia bàsica i reforçant-ne els actuals. La gerent de la Regió Sanitària Camp de Tarragona, Dolça Cortasa, destaca que “l’ampliació serà un salt qualitatiu important i permetrà adequar les instal·lacions a la manera que tenim de funcionar actualment al Departament.”

Encara no està decidit on anirà el nou CAP

“Al CAP de Torredembarra patim una saturació des de fa anys i amb aquesta ampliació ens donem temps per al nou CAP, que està previst construir-lo des de fa deu anys, però que per diferents circumstàncies s’ha anat endarrerint”, ha explicat l’alcalde de Torredembarra, Eduard Rovira, durant la presentació de les obres. Rovira no ha concretat on s’ubicarà aquest nou CAP, que en un dels darrers plens municipals es va explicar que aniria al costat de la zona esportiva. Aquesta opció s’ha complicat per la qualificació del sòl. “La decisió de la ubicació del nou CAP serà ràpida”, assegura l’alcalde.

Per la seva banda, la directora mèdica d’atenció primària de la Xarxa Santa Tecla, Marta Ruiz, reconeix que la Covid-19 encara ha complicat més el problema de saturació del CAP torrenc i que diàriament s’atenen entre 85 i 125 urgències, una xifra que a l’estiu s’eleva a 300. “Els dos mòduls oxigenaran el treball de l’equip i permetrà separar els fluxos d’entrada. Es distribuiran millor els circuits amb entrades específiques”, afirma Ruiz, que indica que es podran crear nous rols professionals, dedicats a àmbits com la psicologia o la nutrició i, per tant, ampliar la plantilla.

El director de projectes de la Xarxa Santa Tecla, Javier Olucha, explica que la primera quinzena de novembre ja s’instal·laran els mòduls prefabricats, dels quals destaca que tenen un mínim impacte visual. A inicis de desembre s’equiparan. L’objectiu és que a finals d’any ja es pugui iniciar l’activitat en aquests nous espais, que representaran 410 m2 i una inversió de 650.000 euros que assumirà el CatSalut. El nou mòdul d’urgències comptarà amb 172,80 m2 que quedarà connectat amb els 252m2 existents. El nou pavelló de pediatria disposarà de 239 m2 on s’ubicaran sis consultes.

El futur de l’actual CAP

El CAP de Torredembarra va entrar en funcionament el 1998 i actualment dona servei a 37.330 habitants -tot i que a l’estiu pot arribar als 250.000 o 300.000-. Del CAP en depenen 9 consultoris i a l’Àrea Bàsica de Salut (ABS) hi treballen 63 professionals, 42 dels quals a Torredembarra. Sobre el futur de l’actual CAP quan entri en servei el nou, Rovira assenyala que no està decidit a què es dedicaran les instal·lacions, però apunta a un “ús social”.

Foto: Una imatge de les autoritats amb les obres d’un dels mòduls prefabricats al darrera. / TDB

Hemeroteca

Tweets recents

Share This