Assajos, incertesa i il·lusió

TRINI HUGUET ORTEGA – Torredembarra, 17/8/2021

“Comencem assajos dimarts dia 29 de juny de les 20 hores a les 21 hores”, amb negreta i tres exclamacions. Amb aquest missatge al grup de Whatsapp, el Ball de Pastorets, com els altres elements del Seguici Popular de la Torre, donava el tret de sortida a la preparació de la Festa del Quadre de Santa Rosalia.

Abans de la convocatòria d’assaig hi va haver molta incertesa. La gent del món del folklore torrenc semblava estar a l’espera, però sense el característic rebombori que els acompanyava. Com s’animarien? Aquestes i mil preguntes més voltaven pels caps dels encarregats d’organitzar o mobilitzar la festa major.

El temor no era infundat; segons les caps de colla de Pastorets Infantils, Mònica i Alba Lázaro, es van desapuntar tres o quatre infants. Això passa perquè no tenen una connexió amb els altres balladors, sobretot els més petits, no se senten a gust i deixen el ball. La Covid-19 ha dificultat poder establir aquests vincles. De fet, Ana Merino, la presidenta de les Gitanes, reiterava: “Ens falten els sopars, les calçotades, tot això no ho hem tingut, això també fa ball, fa grup”.

A més, a aquesta incertesa se li afegia que, davant del risc de la Covid-19, al mes de juny es va suspendre l’actuació del seguici per Sant Joan. Per tant, entitats com les Gitanes, Cercolets o Diables Infantils van endarrerir l’inici dels assajos fins a principis de juliol i com a conseqüència se’n van fer menys. Carles Figueres, cap de colla d’aquests últims, explicava: “Vam esperar fins a l’últim moment perquè tot estigués aprovat per protocol per tal de no posar la mel a la boca als nens i després treure’ls-hi”.

Tanmateix, el començament dels assajos va dissipar gran part de les primeres pors plantejades. Figueres comentava: “Amb el cap de colla de Diables vam parlar de què podíem fer postpandèmia i una de les coses que sorgir va ser començar tan forts com sigui possible. Si comences fort, la gent s’enganxa”. Així ho van intentar fer tots els elements del seguici: la Globotada, un torneig de futbol, la presentació d’un sortidor nou anomenat Torrenc… Fins i tot, els Gegants de la Torre van participar en l’Exposició itinerant de Gegants del Baix Gaià. El president d’aquesta entitat torrenca, Gabriel Martínez, exposava: “Molta gent potser no els havia vist mai a tots junts. Ja que no es pot sortir, almenys donar-los a conèixer”.

Assajos amb nous materials: mascareta i gel hidroalcohòlic

“Claus, cartera, espardenyes… Ostres la mascareta!” Molts dels balladors o pares d’aquests han escoltat o escoltaran aquesta frase abans d’anar a assaig. Durant les trobades prèvies per assajar els balls de la Festa del Quadre, les mesures de seguretat van ser un afegit més. Tots els elements del seguici havien de seguir un protocol anti-Covid-19. A més del gel hidroalcohòlic i la mascareta quirúrgica, algunes entitats van extremar les mesures de seguretat.

Per exemple, els Nois de la Torre van fer-se proves d’antígens abans de l’actuació, ja que els castells són una de les activitats de la festa major amb més contacte físic. Les Gitanes es gravaven durant els assajos per controlar qui ballava al costat de cadascú i els Diables Infantils agafaven les masses amb els guants ignífugs.

Visca la Festa del Quadre de Santa Rosalia!

Aquest augment de les prevencions també va implicar un cost, ja que en molts casos el ball consisteix a saltar i en algun moment cridar. Mònica Lázaro, raonava: “El problema de les mascaretes és que els nens es cansen molt més, amb una hora podies fer quatre balls, ara pots fer-ne dos i mig”. Com ella, altres caps de colla van exposar el mateix, però tots acabaven afirmant que tothom s’havia adaptat sense cap mena de queixa i amb total normalitat.

Malgrat això, els balladors no van perdre la il·lusió i la mobilització torrenca va ser un èxit en la majoria de casos. Des de Cercolets, la cap de colla, Andrea Batista, assegurava: “Ni que haguessin ballat una vegada, ja haurien estat contents, tenien moltes ganes d’actuar i assajar”. Sobre aquest fet, el cap de colla de Bastoners, Víctor Pueyo, apuntava: “Sobretot els que pugen de petits tenen aquella il·lusió d’aprendre nous balls i de fer-los a plaça”.

Els assajos es van fer curts tant per a grans com per a petits. A les tres places on es va actuar hi va haver nervis. Primer Diables, la Mulassa i Bastoners. A Pastorets es va sentir el crit de festa major: “Visca la Festa del Quadre… De Santa Rosalia”. La gent de la plaça, tot i estar asseguda, amb mascareta i distància de seguretat, va respondre: “Visca!”. Després, Cercolets, Patatuf, els Gegants i els Nois de la Torre. El cap de colla d’aquests, Lluís Batet, concloïa: “Per nosaltres actuar és importantíssim, a mi se’m va trencar la veu quan vaig tirar el terç amunt al primer castell de l’emoció que tenia d’actuar a Torredembarra a la Festa del Quadre”.

Per a molta gent, la festa major dura entre dos dies o una setmana. La preparació que això suposa per a les persones que ballen i ho organitzen és de setmanes i mesos. Tot i això, la gran majoria d’ells ho tornarien a repetir i així ho faran al setembre.

Foto: El Ball del Patatuf en ple assaig. / NOEMÍ CAÑELLAS

Hemeroteca

Tweets recents

Share This