ENTREVISTA l Josep Maria Calvet: “El nucli antic és un punt molt fort que té Torredembarra i no està prou aprofitat”

JORDI SALVAT

Josep Maria Calvet (La Nou de Gaià, 1979) és des del febrer de l’any passat portaveu i l’únic regidor del grup municipal de Junts per Torredembarra. Arquitecte tècnic de professió amb despatx a la Torre, fa molts anys que viu al nostre municipi.

Des del grup de Junts com valoren aquests dos primers anys de mandat municipal?

El que portem de mandat ha estat una mica estrany, marcat per la pandèmia. Les inversions i actuacions que en un moment normal s’haurien dut a terme no s’han pogut fer. Portem un mandat atípic fins avui i esperem que es normalitzi la situació i que es pugui dur a terme tot el que tenen previst fer.

Com ha estat la gestió de la pandèmia per part del govern de Torredembarra?

En l’època més dura de la pandèmia, des del govern se’ns va tenir molt presents a l’oposició. Vam fer reunions setmanals, comentàvem totes les dades, la situació del municipi, el confinament municipal, necessitats que podíem tenir. Vam poder col·laborar molt el dia a dia. Després, a mesura que es van aixecar les restriccions, es va anar perdent aquest contacte tan directe i van gestionar el dia a dia sense tanta col·laboració.

Com valoren els ajuts econòmics que s’han donat per la pandèmia?

Hi ha mancances, coses que s’haguessin pogut fer molt millor. En la primera tanda d’ajuts a comerciants i restauradors, el que vam demanar des de Junts va ser una partida per poder donar liquiditat a través  d’ajuts directes que ajudessin en el dia a dia i en aquests moments més durs. Es va optar per ajuts per material anti-covid o en ajuts socials i reduir taxes. Vam trobar a faltar aquesta part que, en aquesta segona tongada, si que s’ha optat pels ajuts directes.

Viem que ara hi ha molta activitat pel que va a l’obra pública i les actuacions en via pública.

Sempre és important fer inversions que repercuteixen en el municipi. Ho veiem positiu. Les obres del passeig Miramar porten un retard importat i haurien d’haver estat executades fa temps. Ajudaran a fer aquest eix de l’antiga carretera nacional més amable i fer-ne un ús més agradable que no pas l’actual.

Com arquitecte tècnic que és, com podria millorar urbanísticament Torredembarra, ara que també es comença a parlar d’un nou POUM?

Torredembarra té un percentatge molt gran de zona urbana i s’haurien de cosir totes les parts no consolidades. Té diverses zones localitzades que si s’urbanitzessin o les consolidessin seria tot més amable. Hi ha molts espais buits que no estan lligats. Crec que el nucli antic és un punt molt fort que té Torredembarra, amb molt d’encant i no està prou aprofitat. En el planejament urbanístic antic ha hi havia un estudi de detall per millorar el nucli antic pel que fa als edificis, a l’urbanisme. He proposat als plenaris de desenvolupar perquè no s’ha fet mai i tenir-ho en compte si es redacta un nou POUM i que tingui un pes important el casc antic perquè té un gran valor.

Un problema que des de fa anys assenyala la gent i no s’acaba de solucionar és la neteja. Se sent massa que Torredembarra està bruta. Què s’hauria de fer per pal·liar-ho?

És una realitat: Torredembarra està bruta. Si passeges pels carrers tens aquesta percepció: la neteja no és l’adequada. L’any passat vam tenir un episodi molt greu de brutícia, en el qual es van accentuar les mancances: falta de retirada de brossa, contenidors molt bruts… Ara està més normalitzat, però és un municipi que no llueix. L’incivisme no ajuda. El contracte actual que tenim per donar el servei de neteja té mancances i es nota. En la licitació del nou contracte s’hauran d’incloure nous capítols, adaptar-nos als canvis d’hàbits de la ciutadania, i noves feines per millorar aquest servei i la imatge de Torredembarra.

Un altre problema que hem tingut aquest hivern ha estat el cas de l’ocupació del xalet del carrer Mimoses, que va fer aflorar un problema d’inseguretat. Com van veure l’actuació del govern?

Es va actuar amb retard. Ja es venia d’actuacions problemàtiques de més enrere i que l’Ajuntament ja ho comunicava als Mossos, però fins que no va haver els problemes greus no es va poder solucionar el tema i es va actuar més contundentment davant d’un problema d’inseguretat. Després s’ha normalitzat la situació i s’han posat solucions perquè no continuïn aquets problemes. Esperem que si torna a passar un cas semblant s’hagi après de la situació viscuda.

Com és la seva relació amb l’alcalde i els membres del govern?

Bona. A la majoria les conec d’abans d’entrar al consistori i amb l’alcalde la relació és cordial. Sempre he mostrat la mà estesa a comentar qualsevol tema, tot i que tenim les nostres discrepàncies. Des que visc els plens, si que percebo que hi ha una complicitat fins i tot diria exagerada cap al PSC. Sembla que es degui alguna cosa. Sincerament, no ho acabo d’entendre.

El fet de ser l’únic regidor del seu grup com ho viu a nivell personal?

La meva presa de possessió, tal com va anar, la vaig viure d’una forma inesperada. No era la millor manera. La realitat és que no m’ho havia plantejat ser portaveu, perquè no anava de cap de llista. La valoració de l’experiència és positiva, però també ha estat un any atípic a causa de la pandèmia.

Mirant el futur, ha pensat si optar a tornar a ser regidor?

No ho he pensat. La meva intenció inicial era no estar massa temps en política i no sé si és la meva voluntat continuar. Des de Junts el que s’intenta és fer equip, perquè no sigui personalista.  Era la idea que teníem quan el Marc (Francesch) va agafar la direcció del comitè local. Encara falten dos anys i encara no és el moment. Ho hem de treballar internament. A més, som un partit acabat de fer i l’estructura s’està formant. I també a Torredembarra. Intentarem reconfigurar el comitè local ja que el president ens va deixar malauradament fa uns mesos. Junts pot créixer i ha de créixer a Torredembarra. Estem oberts a tothom qui vulgui col·laborar en el projecte i serà benvingut. També a independents. Jo mateix soc independent i mai he format de cap partit polític com a militant.

I continua sent independent?

Sí. En la política hi soc molt de pas. M’emmirallo en el partit de Junts i em vaig involucrar perquè és el partit que més s’apropa a les meves idees i pensaments. Però sóc un home de partit.

Foto: Josep Maria Calvet és portaveu del grup municipal de Junts per Torredembarra des de febrer de 2020. / CAROL CUBOTA

Hemeroteca

Tweets recents

Share This