ANÀLISI l La crisi a Ciutadans es tanca amb la sortida de Toni Cruz

JOSEP SÁNCHEZ – Torredembarra, 17/6/2021

Des d’aquest passat mes de maig, el grup municipal de Ciutadans a Torredembarra compta només amb dos regidors a l’Ajuntament. La sortida de Toni Cruz del partit taronja es va oficialitzar ara fa unes setmanes, el 15 de maig. D’aquesta manera, el fins aleshores portaveu de la formació al consistori torrenc posava punt final a la seva trajectòria a Ciutadans. Però no a la política, ja que Cruz anunciava que manté la seva acta de regidor, passant a formar part del grup no adscrit.

Aquesta nova realitat ja es va escenificar durant el ple ordinari del mes de maig, celebrat només uns dies després de l’anunci de la baixa de Cruz. Aquest va passar a ser el primer regidor de l’oposició a prendre la paraula (tal com marca el ROM). En el torn de Ciutadans, va exercir la tasca de portaveu Noelia González, mentre que l’altre regidor, Javier Ramírez, va prendre la paraula per defensar alguns dels punts de l’ordre del dia.

La sortida de Cruz de Ciutadans va portar el partit a demanar que aquest deixés la seva acta de regidor. Fins i tot així ho va exigir el diputat al Parlament de Catalunya per Tarragona, l’històric Matías Alonso, en una entrevista al programa Carrer Major. En resposta, Cruz va assegurar que no deixaria el seu càrrec, perquè volia continuar amb la feina feta La crisi a Ciutadans es tanca amb la sortida de Toni Cruz Les desavinences dins del partit acaben amb l’adeu del fins ara portaveu, que es manté com a regidor durant els darrers anys. Una situació semblant també es repeteix al Consell Comarcal del Tarragonès, on el regidor torrenc va entrar a l’inici del mandat en representació del seu partit i on, de fet, el passat mes d’abril va passar a ser el portaveu al ple de l’ens per les sortides de Pere Lluís Huguet i Juan Antonio Ramírez. Sobre la seva presència a l’organisme comarcal, Cruz ha assegurat a aquest diari que de moment mantindrà el càrrec.

Mentrestant, Torredembarra Ciutadans ja treballa per reorganitzar-se internament. Cruz va abandonar el partit després que des de la direcció a Tarragona decidissin que la portaveu passaria a ser Noelia González, per intentar frenar d’aquesta manera la crisi que s’havia obert al grup municipal en els últims mesos. La junta local, de la qual formava part el mateix Cruz, va dimitir i ara el partit i els militants han d’escollir una nova junta, de la qual formarà part un dels dos regidors que queden ara a l’Ajuntament. La previsió és que en pocs dies es pugui conèixer com queda el partit a Torredembarra.

Mandat de tensió

Amb la sortida de Cruz, es tanca d’alguna manera la crisi interna dins del grup municipal, que ha viscut importants tensions pràcticament des de l’inici del mandat entre els regidors que en formaven part. Noelia González i Javier Ramírez han acusat al seu portaveu de gestionar el partit de forma autoritària i menystenint les seves figures.

Ara tenen encara dos anys al davant per posar ordre amb l’inici d’una nova etapa que tindrà el seu moment determinant a les eleccions municipals del 2023. La situació de Ciutadans en un àmbit més general (a Catalunya i Espanya) fa pensar en una pèrdua de pes de la formació, encara que el poder que conserven es concentra ara sobretot en les administracions locals i autonòmiques.

A Torredembarra, en les últimes dues cites electorals, el 2015 i el 2019, Ciutadans va sortir amb tres regidors de cada una. Cruz i Ramírez han repetit els dos mandats, mentre que Juan Carlos Hurtado hi va estar fins al 2019 i des d’aleshores el seu lloc l’ha ocupat Noelia González. Malgrat tenir la mateixa representació, als comicis de fa dos anys els taronges van aconseguir millorar les seves xifres en nombre i percentatge de vots (959 i un 13,96% el 2019 respecte als 746 i 12,95% del 2015). Un augment, però, que va tenir un regust agredolç, ja que les expectatives eren molt superiors, tenint en compte que el partit havia actuat com a principal força de l’oposició durant l’anterior mandat i que Ciutadans havia guanyat les autonòmiques del 2017 a Torredembarra i confiaven a retenir una part important dels 2.568 vots que van obtenir aleshores.

La lectura d’aquells resultats del maig del 2019 ja va suposar un primer punt de fricció entre els regidors taronges. Durant els últims dos anys la relació s’ha anat deteriorant fins al punt que la direcció provincial del partit ha hagut d’intervenir per posar ordre, fet que va portar a la sortida de Cruz. Amb un representant menys, però amb la voluntat de recuperat la normalitat, Ciutadans inicia una nova etapa plena d’incerteses.

Foto: La crisi a Ciutadans es tanca amb la sortida de Toni Cruz. / TWITTER

Hemeroteca

Tweets recents

Share This