Crida per evitar el desallotjament del Centre Social ‘Les Naus’ aquest 27 de maig

REDACCIÓ – Torredembarra, 26/5/2021

Aquest dijous 27 de maig està previst el desallotjament del Centre Social Ocupat Autogestionat (CSOA) ‘Les Naus’ de Torredembarra i, amb l’objectiu d’evitar-ho, s’ha fet una crida “a protegir l’espai de forma activa” a partir de les deu del matí. Està anunciada una xocolatada popular. Aquesta ordre de desallotjament emesa per un jutjat arriba després d’un llarg procés als tribunals, impulsat actualment per impulsa ANIDA OPERACIONES SINGULARES S.A., que, segons denuncien des del centre social, “no és més que una empresa creada per BBVA per especular amb actius immobiliaris” i que “ha emprès la seva maquinària judicial per rebatre l’espai que tant ens ha costat de crear.”

Set anys d’història

Ens hem de remuntar al 2014 quan un grup de persones va alliberar dues Naus industrials de la carretera T-214 número 87 en el seu enllaç amb Altafulla. “Les dues naus, en aquell moment en estat d’abandonament a causa de la fallida d’una empresa constructora, eren objecte de robatoris i destrosses que no feien més que degradar l’edifici”, recorden en un comunicat el CSOA Les Naus.

“Des d’aleshores persones i col·lectius han invertit temps i energia en habilitar un espai que dona resposta a les diferents necessitats col·lectives que no ofereixen les institucions, configurant-se com una alternativa no només a nivell municipal, sinó també provincial i de Catalunya”, defensen des del CSOA Les Naus, autogestionat a través d’una assemblea oberta i participativa on tothom pot aportar idees i propostes que atenguin necessitats que són difícils de cobrir si no són al marge del control de l’Estat.

Al llarg d’aquests anys Les Naus ha esdevingut un espai de trobada a través de tallers i jornades de tot tipus: antirepressives (joves represaliats octubre 2019, rap contra la repressió, etc) mediambientals (Salvem Platja Llarga, No a la M.A.T, Plantes per l’autogestió de la salut, etc), solidàries (Moviment Dones Kurdes, Poble Nicaragua, refugiats de Lesbos, etc), esportives (Trobada interprovincial d’esports de contacte, Jams d’Acroyoga, Boxe, Assaig de Castellers, Tallers circ i escalada, etc), pedagògiques (Col.lectiu Escuela Libre, etc) musicals, (Jams de música, Micro Obert, etc), culturals (Kafetas Cinematogràfiques, etc) així com anticareceraries, antiespecistes, de sexualitat… els quals avalen la funció social i cultural des d’un enfocament heterogeni.

Ha sigut objecte de la presentació de llibres i de la creació d’una biblioteca pròpia així com ambulant, la Biblioteca Social Dinamita Cerebral. Tanmateix, s’ha dut a terme la projecció de diferents films i documentals així com la realització de mercats d’intercanvi de roba entre particulars, de parades amb productes artesanals i mercats solidari on els beneficis anaven destinats íntegrament a les persones refugiades. Les particularitats de l’espai i la seva adequació han permès que la música no quedés fora de les Naus, permetent a diferents grups i cantautors tenir un escenari on expressar lliurement les seves lletres fora del lucratiu negoci musical.

Però això només és la punta de l’iceberg, ja que de forma permanent, i davant la mancança d’equipaments i recursos municipals i comarcals gratuïts, el CSOA Les Naus ofereix el lliure accés als diferents espais autogestionats que conformen el centre social: espai de trobada i reunió per a col·lectius, rocòdrom d’escalada, equipaments de circ i arts aèries, gimnàs i tatami per a muay-thai, boxe, acroyoga, sala d’assaig musical i sala per a la projecció de documentals i pel·lícules.

Hemeroteca

Tweets recents

Share This