Carles Marquès, guionista i presentador d’una de les rutes d’Històries amagades de Tarragona

REDACCIÓ – Tarragona, 7/5/2021

El músic francès Erik Satie és un dels més rupturistes de la història. El que no se sap tant és que l’autor de les cèlebres Gymnopédies va compondre les primeres melodies a partir dels poemes d’un escriptor, periodista i polític nascut a Tarragona, J. P., o Patrice, Contamine de Latour. El cicle Històries amagades de Tarragona, que arriba a la tercera edició, dedica una de les seves rutes per descobrir la ciutat menys divulgada a Contamine de Latour, que hi va néixer el 1867. En aquesta ocasió i a causa de la pandèmia, les nou rutes es podran seguir a TAC12 i en el canal de  YouTube de TGN Cultura. El guionista i presentador de l’episodi sobre Contamine és el nostre col·laborador Carles Marquès, i aquest capítol compta amb músiques del compositor, nascut a Montblanc, Conrad Setó, a més d’altres del propi Satie. S’estrena el 15 i 16 de maig a la televisió del Camp de Tarragona i es podrà veure des del dia 15 aquí.

Carles Marquès ja va guiar el 2018 una altra història amagada de Tarragona sobre l’inquietant polític francès Antoine de Sartine, nascut a Barcelona el 1729 i mort a Tarragona el 1801. En aquest cas ha investigat per quina raó Contamine, que es va fer conegut a París, amb el seu nom o amb el pseudònim Lord Cheminot, havia nascut a Tarragona, de qui era fill i on va ser batejat. Contamine va escriure altres textos musicats per Satie, com un ballet i una opereta, i també va tenir molt a veure amb el fet que Satie utilitzés la paraula Gimnopèdia per a la seva obra més popular. Aquesta ruta, que revela la relació que van tenir aquests dos esperits lliures i trencadors, estableix també altres diàlegs, com el de la música d’Erik Satie i la de Conrad Setó, composta expressament per a aquest capítol. Històries amagades de Tarragona també ens revelarà altres rutes sorprenents, com la dedicada a la visita que García Lorca va fer a la ciutat, que ha estat el primer episodi de la sèrie, presentat pel pintor i escriptor Josep Maria Rosselló.

Foto: Carles Marquès ens descobreix un nou personatge amb Històries amagades de Tarragona. / CEDIDA

El tiempo - Tutiempo.net

Hemeroteca

Tweets recents

Share This