El Parc de Frederica Montseny obre amb l’objectiu de ser un nou espai a l’aire lliure per a la ciutadania

REDACCIÓ – Torredembarra, 1/5/2021

El Parc de Frederica Montseny de Torredembarra, situat al carrer Lleida,  ha obert aquest divendres, 30 d’abril, a la tarda després que hagin finalitzat les obres, que han comportat la creació d’un pulmó verd dins del nucli urbà, un nou espai perquè la ciutadania pugui gaudir a l’aire lliure amb una superfície de 3.062,36 m2. Els veïns i veïnes trobaran un parc amb jocs infantils de gran i petit format, pista per jugar a la petanca, espai de socialització d’animals de companyia i un escenari per a actuacions de petit format. Tot això, amb un enjardinament creat amb flora autòctona d’espècies del Baix Gaià i dels entorns naturals més immediats, que en facilita el seu manteniment. Les instal·lacions del parc es complementen amb mobiliari urbà, enllumenat general i del recorregut i dues fonts d’aigua.

L’alcalde, Eduard Rovira, ha recordat que amb la posada en marxa del parc s’ha retornat l’ús urbanístic que sempre havia tingut aquest solar, tot i que l’aparcament que l’ocupava fins fa uns mesos havia estat plantejat com una solució provisional mentre es construïa el pàrquing del carrer dels Filadors.

El regidor de Via Pública i Manteniment, Raúl García, s’ha mostrat molt il·lusionat amb l’obertura del parc ja que es tracta d’un espai que esdevindrà punt de trobada i de gaudi de moltes torrencs i torrenques. També s’ha mostrat agraït a l’artista Jordi Roig Morera, que en la seva etapa de regidor va fer el primer esbós del que hauria de ser aquest espai i que ha estat l’encarregat de la pintura mural que presideix l’escenari que s’hi ha instal·lat.

L’obra l’ha duta a terme l’empresa Tecnología de Firmes S.A. amb un pressupost de 322.924,80 €, finançat amb recursos propis de l’Ajuntament de Torredembarra i amb una subvenció de 147.613 € de la Diputació de Tarragona a través del Pla d’Acció Municipal (PAM) del 2019.

 Una història que comença fa deu anys

Però la gestació d’aquest pulmó verd del municipi arrenca fa gairebé una dècada, del quadern de dibuixos de qui llavors era regidor de d’Alternativa Baix Gaià, Jordi Roig Morera. Tot i estar a l’oposició, va presentar un parell de projectes per a millorar el municipi a qui alcalde, Daniel Masagué. Un, que era la remodelació de la plaça Mossèn Joaquim Boronat, va tirar endavant en almenys una part, que va ser la retirada de la font que hi havia al mig. L’augment de l’arbrat es va quedar pel camí. I l’altre era la creació d’un parc on hi havia un pàrquing provisional al carrer Lleida.

“No podia ser que tinguéssim un pàrquing buit i una zona verda com un pàrquing”, recorda Roig, que és molt aficionat al paisatgisme i la seva idea era recordar en aquest parc el patrimoni de la pedra seca, que tan caracteritza l’entorn rural de Torredembarra, i salvar el desnivell de l’espai amb diferents terrasses delimitades per marges de pedra seca, plantant-hi vegetació autòctona, que va sortir de converses amb l’Oriol Pijuan. Però també apostava per la funcionalitat, amb espais de socialització per a diferents col·lectius. Natura més socialització. Aquesta era la base del projecte, que va quedar, però, desat en un calaix.

Durant el mandat 2015-2019, quan Roig ja havia deixat el ple municipal, els regidors de Via Pública i Urbanisme, Vale Pino i Clara Solivellas, van recuperar el projecte i el van treballar, buscant subvencions d’altres administracions, però no va ser fins a l’inici d’aquest mandat que el nou govern d’Eduard Rovira va decidir tirar-lo endavant. Roig destaca la feina de l’arquitecte, Xavi Mercadé, a l’hora de plasmar la seva idea inicial, tot i que alguns detalls han quedat per ara fora. “D’aquí cinc anys, quan la vegetació hagi crescut, el parc farà molt de goig”, assegura l’exregidor.

Foto: Dues imatges del Parc de Frederica Montseny. / ANNA F. / AJ. TORREDEMBARRA

Hemeroteca

Tweets recents

Share This