SANT JORDI l Llibres torrencs

JORDI SALVAT

Aquest Sant Jordi arriba marcat per les mesures restrictives impulsades contra la Covid-19. No serà una festa confinada com l’any passat, però no la podrem viure al carrer de la manera festiva com ho fèiem del 2019 enrere. Però el 23 d’abril és un dia molt especial, en què es regalen centenars de milers de llibres i roses. Us volem fer algunes recomanacions de llibres sobre Torredembarra i el Baix Gaià i/o escrits per autors torrencs.

 

NARRATIVA

El pasajero 2228

María Dolores García

Palabras de agua

La quarta novel·la de l’autora torrenca combina la història, el misteri i el terror. La mòmia és una de les figures cabdals de terror clàssic i María Dolores García va trobar que no tenia un llibre que parlés d’aquesta figura i li donés una rellevància i com a gran aficionada a l’egiptologia que és, ho ha intentat soluciona amb aquesta novel·la ideal pels aficionats al gènere negre, però que pot agradar a tothom i sorprendre als seus seguidors fidels.

Paraules, flors i pólvora

Cinta Arasa

Ànima Llibres

En el seu darrer llibre, Cinta Arasa ens porta a la Barcelona dels anys vint del segle passat per relatar-nos l’adolescència de Mercè Rodoreda, una de les millors escriptores de la literatura catalana. En la novel·la d’Arasa, Rodoreda és una jove inquieta i observadora, amb un món interior molt ric, en uns temps convulsos com és ara la dictadura de Primo de Rivera.

David Nel·lo

Les amistats traïdes

Enciclopèdia Catalana

El Premi Sant Jordi 2019 va recaure en aquest barceloní amb orígens familiars a Torredembarra, de llarga trajectòria literària, sobretot en la narrativa infantil, però amb incursions molt interessants en novel·les per a adults. La darrera novel·la de David Nel·lo tracta sobre l’amistat, l’amor i els límits de l’ambició i donada l’excepcionalitat del 2020, any que va veure la llum, l’incloem en aquest recull.

 

INFANTIL

El diari d’en Marcel

Gabriel Comes

Gràfiques Pijuan Voltas

En Marcel canvia d’escola. D’entre els seus nous companys, una noia li crida especialment l’atenció. És la Gemma, encantadora… i cega. Amb ella, en Marcel descobrirà com les persones invidents viuen amb tota normalitat les situacions quotidianes (i alumnes de no tant!). Recomanat a partir dels 8 anys, aquest llibre escrit per Gabriel Comes amb il·lustracions de Ramon Margalef es va editar per primer cop l’any 1998 dins la col·lecció Els Rems de l’Editorial La Galera. Enguany s’ha reeditat i continua sent més actual que mai.

 

NO FICCIÓ

ETA i nosaltres

Antoni Batista

Pòrtic Edicions

El periodista torrenc Antoni Batista tanca el cicle de llibres sobre l’organització armada basca amb el desè títol, el treball més personal i compromès. Alguns passatges del llibre passen a Torredembarra, com un àpat del fundador d’ETA Iulen de Madariaga a Baix a Mar, o tenen protagonistes torrencs, com Josep Bargalló en la seva etapa de conseller primer del Govern de Catalunya, de l’equip de comunicació del qual en formava part el mateix Batista.

Recull de treballs 20

Diversos autors

Centre d’Estudis Sinibald de Mas

El Centre d’Estudis Sinibald de Mas de Torredembarra ha publicat un nou recull de treballs i arriba al vintè. Trobareu article de Pere Abelló i Sala, Jordi Suñé Morales, Jordi Guasch Gómez, Marc Dalmau Vinyal, Joaquim Nolla Aguilà, Gabriel Comes Nolla, Lluís Català Massot i Lluís Brulles Eneriz.

Petites estones de lectura amb avis i àvies

Gabriel Comes

Fundació Pere Badia

En aquest llibre, Gabriel Comes explica la seva experiència com a voluntari a la Fundació Pere Badia, on llegia textos “interessants i agradables” a un grup d’avis i àvies amb l’objectiu de millorar encara que sigui una mica, la seva qualitat de vida. Aquesta experiència va ser truncada bruscament per la Covid-19 però, tot i haver estat curta, mentre espera reprendre-la aviat, l’ha volgut compartir amb els lectors i lectores.

 

POESIA

Sutura

Dolors Miquel

Pagès Editors

Després d’El guant de plàstic rosa (2017), Heavy Miquel (2018) i Ictiosaure (2019), arriba el nou llibre de poesia de la poetessa lleidatana instal·lada des de fa anys a Torredembarra Dolors Miquel, Sutura, un llibre en què parla dels grans temes que expliquen la seva obra. “Parlo, per sobre de tot, del dany que causen estructures socials com ara la família o la policia”, afirma la mateixa Dolors Miquel.

 

CÒMIC

Pitu Trifasic en el cas de… La pubilla desapareguda

Víctor Centelles

Editorial Uno

El cas de la pubilla desapareguda és el títol del nou àlbum protagonitzat pel detectiu tarragoní Pitu Trifàsic, el tercer de la saga escrita i dibuixada per l’altafullenc Víctor Centelles. Aquest investigador privat “solitari, pessimista i perdedor” -tal com el defineix l’autor- es mourà, com en la darrera entrega, en un atmosfera futurista, semblant a la de la icònica pel·lícula de Ridley Scott Blade Runer, però amb tons vintage dels clàssics negres dels anys quaranta del segle passat.

 

IMATGES

Torredembarra 1900-1975: imatges per recordar

Carme Miquel, Jordi Juan, Roser Guasch Bea, Àngela Llorach, Francesc Pujol

Ajuntament de Torredembarra-Cossetània Edicions

L’Ajuntament de Torredembarra, amb Cossetània Edicions, ha reeditat després de 19 anys aquest llibre de fotografies de Torredembarra, amb els textos revisats per les mateixes persones que ja es van encarregar de la selecció de fotos i el textos originals. Compta amb un pròleg del doctor en Història de la Universitat Rovira i Virgili Joan Maria Thomas.

El darrer vídeo

VÍDEO l Entrevistem Santi Segalà, cap de l’àrea de Predicció Meteorològica del Servei Meteorològic de Catalunya

Hemeroteca

Tweets recents

Share This